Historie
Schaakvereniging De Waagtoren is één van de grootste schaakverenigingen van Nederland. De vereniging is opgericht op 1 juli 2006 is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen 3 Alkmaarse schaakverenigingen: VVV (Van Vijanden Vrienden) , 0-0-0 (De Lange Rokade) en ASG (Het Alkmaarse Schaakgenootschap). Deze drie verenigingen hadden een rijke historie en hebben gedurende hun bestaan vele successen en kampioenschappen behaald.

Van Vijanden Vrienden had op het moment van samengaan net het 100-jarig jubileumfeest achter de rug. De club was opgericht 1 januari 1906. De Lange Rokade (0-0-0) was de vereniging met het meeste aantal leden en als vereniging toch ook ruim 30 jaar oud. ASG (Alkmaarse Schaakgenootschap) tenslotte, was een jongerenvereniging die sinds 1992 alleen in bondscompetitie speelde.

Sinds de krachten zijn gebundeld is De Waagtoren uitgegroeid tot één van de toonaangevende schaakverenigingen van Nederland. Een vereniging met een goed florerende jeugdafdeling, een sterk bezette interne competitie en een sterke vertegenwoordiging van teams in de landelijke- en Noord-Hollandse competitie.

Interne Competitie
Het schaakseizoen loopt van september tot juni. De interne competitie wordt gespeeld op dinsdag en begint om 20.00 uur. Je speelt één partij per avond. Natuurlijk zijn jeugdspelers ook van harte welkom om naast de jeugdavond (op vrijdag) te komen meespelen op dinsdag. Zij kunnen dan een partij in een verkort jeugdtempo spelen en ervaring op doen tegen meer ervaren spelers.
Tijdens het seizoen wordt op een drietal avonden een rapidtoernooi (20 minuten per persoon) georganiseerd. Rond kerstmis wordt een snelschaaktoernooi georganiseerd en het seizoen wordt afgesloten met het snelschaakkampioenschap van De Waagtoren.

Wijkcentrum Overdie
De senioren van de Waagtoren spelen in Wijkcentrum Overdie. Na afloop van je partij is er alle gelegenheid om onder het genot van een drankje je partij te analyseren, te snelschaken of te “snokken”. Natuurlijk kun je ook gewoon aan de bar een drankje nuttigen met je clubgenoten en de gezelligheid aan de bar opzoeken.

Externe Competitie
Zo’n tien teams nemen deel aan de externe competitie in de landelijke (KNSB) en Noord-Hollandse (NHSB) competitie. In de externe competitie wordt in teamverband tegen andere schaakverenigingen gespeeld. De Waagtoren is één van de sterkst vertegenwoordigde verenigingen van Nederland in de externe competitie. Teams bestaan uit vier tot tien personen, afhankelijk van de klasse waarin deze uitkomen.

Jeugdschaak
De Waagtoren heeft een bloeiende, succesvolle en gezellige jeugdafdeling. De jeugd speelt op vrijdagavond van 19.00 uur tot 20.00 uur in Wijkcentrum De Oever (Amstelstaat 1, Alkmaar). Naast een spannende competitie wordt er les gegeven door een team ervaren schaaktrainers. De lessen worden gegeven volgens de door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond ontwikkelde stappenmethode, zodat ieder kind op zijn eigen niveau kan spelen en leren. Daarnaast is er voldoende ruimte voor plezier!
De sterkste jeugdspelers mogen zelfs meespelen in de seniorencompetitie. Momenteel heeft de jeugdafdeling van De Waagtoren zoveel goede jeugdspelers dat we 2 jeugdteams in de Noordhollandse seniorencompetitie hebben spelen.

Trainingen
Eén van de initiatieven van de Waagtoren is het organiseren van schaaktrainingen voor volwassenen. Gedurende het seizoen wordt voor de verschillende spelersgroepen training georganiseerd. Voor de sterkste spelers van de vereniging wordt een externe trainer ingehuurd. Voor de lagere teams verzorgen de topspelers uit het eerste team van De Waagtoren de trainingen. Thematisch worden verschillende aspecten van het schaakspel behandeld en geheimen van het schaakspel ontrafeld en gedeeld.

Toernooien
De Waagtoren heeft maar liefst 5 toernooien die we jaarlijks proberen te organiseren:

– Het seizoen van De Waagtoren begint sinds enkele jaren met een Zomer Openings Toernooi. Dit toernooi is een sfeertoernooi voor (oud-)clubleden en aanverwanten. Als het weer het toelaat spelen we buiten in een lommerrijke omgeving een rapid toernooi. Het toernooi wordt afgesloten met een gezellige barbecue.

– Het Alkmaars Schaakkampioenschap (ASK) is het grootste en meest vermaarde toernooi van De Waagtoren. Het is een sterk bezet en gezellig weekendtoernooi. Dit toernooi trekt jaarlijks vele club- en huisschakers uit het hele land. Het toernooi is inmiddels uitgegroeid tot één van de regionale toptoernooien waar deelnemers graag terugkomen als ze een keer hebben mee gedaan.

– Het-Niet-Zo-Heel-Snel-Toernooi voor tweetallen: een gezellig toernooi (10 minuten per persoon) voor tweetallen. Sportief en sterk tegelijk. Voor iedereen die het liefst Kroegloperstoernooien speelt maar niet van locatie wil veranderen.

– Het Rapid Kaaskoppen toernooi: een rapidtoernooi in traditionele zin. Na de eerste editie al een belofte om uit te groeien tot een jaarlijkse traditie om het nieuwe jaar in te luiden.

– Het Alkmaars Kroegloperstoernooi. De binnenstad van Alkmaar leent zich uitstekend voor een kroegloperstoernooi. Zowel Horeca Alkmaar als schakend Nederland zijn al enkele jaren super enthousiast over dit toernooi. Uitvalbasis is café De Pilaren, thuisbasis van vele schakers uit Alkmaar en de omgeving. Zeker als u gedurende de zomerstop van de vereniging op de dinsdagavond of zaterdagmiddag hier binnenloopt, heeft u de kans om een partijtje schaak te kunnen spelen.

Toernooibezoek
Hoewel schaken een individuele sport is, is het toch gezellig om samen activiteiten te ontplooien. De Waagtoren heeft een groot aantal spelers die het gezellig vinden om hun krachten te meten met spelers die zij niet tegenkomen op de vereniging. Voor bijna alle grote toernooien en regionale (gezelligheids)-toernooien kun je wel clubgenoten vinden die het gezellig vinden om ook mee te doen. Spelers van De Waagtoren kom je door het hele land tegen !

Overdag schaken / seniorenschaak
Vindt u het prettiger om overdag te schaken en in meer informele sfeer. In Alkmaar heeft een aantal enthousiaste huis- en clubschakers de handen ineen geslagen om elkaar wekelijks te treffen. Enkele senioren en oud-leden van De Waagtoren spelen al enkele jaren enthousiast mee met dit leuke initiatief. Omdat deze middagen worden georganiseerd buiten De Waagtoren om, kunt u het beste direct contact opnemen met de initiatiefnemers. Voor meer info zie hier.

Contact / Info
Ben je geïnteresseerd geraakt in het schaken in clubverband bij een gezellige en bloeiende vereniging? Kom gerust eens kijken bij een clubavond! Als je meer informatie wilt of wil je je direct aanmelden. Je kunt ook contact met ons opnemen via de contactpagina op deze website