DE SPELREGELS VOOR PUBLICEREN
1. Contact met de webmaster
Lukt iets niet wanneer je deze website gebruikt, of zie je iets vreemds? Laat het alstublieft weten via een mail aan: info@waagtoren.nl. Wij streven ernaar om binnen 24 uur op je bericht te reageren.
2. Voor wie?
De Waagtoren streeft ernaar om de website toegankelijk te maken voor alle leden en het schrijven van stukjes zo laagdrempelig als mogelijk te maken. Hierbij hanteren we de volgende uitgangspunten:
– Ieder actief lid mag artikelen schrijven;
– Actieve leden en oud-leden mogen reageren op geplaatste artikelen van anderen;
– Niet-leden en/of b.v. ouders van jeugdleden die iets willen plaatsen voor de doelgroep van deze website, kunnen hiervoor contact opnemen met de webmaster.
Om een artikel te schrijven of om te reageren op een artikel van een ander dient u ingelogd te zijn.
3. Inloggen
Om in te loggen heb je een geregistreerde inlognaam en een geldig e-mailadres nodig. Heb je deze niet, neem dan contact op met de webmaster. Inloggen kan via de knop “Inloggen” rechtsboven in het beginscherm (Nieuws).
Na invoeren van de juiste combinatie van inlognaam/e-mailadres en password ziet u aan de zwarte notificatiebalk linksboven (+ Nieuw) dat u bent ingelogd:
4. Veel voorkomende inlogproblemen
De top 3 van de meest voorkomende inlogproblemen is:
1. Verkeerde combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord: wanneer u het maximum aantal inlogpogingen nog niet heeft gebruikt, kunt u met de knop onderin het inlogscherm (Wachtwoord vergeten?) het systeem een mail met een resetlink laten versturen naar uw mailadres;
2. Te veel foute inlogpogingen: heeft u te vaak een verkeerde combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord ingevoerd, dan wordt u tijdelijk buitengesloten. Blijft dit onverhoopt aanhouden, neem dan contact op met de webmaster;
3. Geen resetmail ontvangen: u ontvangt geen mail met een resetlink op het bij u geregistreerde emailadres? Controleer eerst uw spambox. Als de mail ook daar niet zichtbaar is, neem dan contact op met de webmaster.
Mocht het echt niet lukken met inloggen, schroom dan niet om contact op te nemen met de webmaster.
5. Voordat je gaat schrijven
Alvorens je je eerste bericht schrijft (artikel dan wel een reactie geeft op iemand anders), verzoeken we je nadrukkelijk om kennis te nemen van de Disclaimer (onder aan iedere pagina) en ons Privacy Statement.
6. Reageren
Je kunt je blijk van waardering aan de schrijver van een stukje laten blijken door een reactie onder een artikel te plaatsen. Om een reactie te plaatsen moet je zijn ingelogd.
7. Bericht schrijven
De vereniging bestaat uit schakers van verschillende niveaus die allemaal op hun eigen manier met het spelletje omgaan. De webredactie kreeg in het verleden wel eens te horen dat sommige leden geen stukjes plaatsten omdat ze dachten dat deze vast niet interessant zijn voor anderen. We willen eigenlijk het tegenovergestelde stellen. Jouw stukje is voor een heel groot gedeelte van de vereniging leuk en herkenbaar (ongeacht of je in een hoog team speelt, in een laag team, al 100 jaar clublid bent of net een maand).
We nodigen derhalve iedereen uit om iets te schrijven. En dan maakt het niet uit of het een wedstrijdverslag, een partij uit de interne competitie of een impressie van een toernooibezoek of jeugd-grandprix is. Of wat dan ook. Zolang het maar 1) schaakgerelateerd is, 2) geschreven is vanuit de eigen beleving (voor overdrukken van berichten over hoe Magnus kampioen werd, kunnen we, uitzonderingen daargelaten, beter naar andere websites) en 3) gemaakt is met de lezers van deze website in gedachten.
We helpen je graag op weg als je iets wilt schrijven. Neem vooral contact op met de webmaster als je er niet uit komt!
7.1 Visuele modus versus tekstmodus
Wanneer je bent ingelogd en je kiest voor Nieuw -> Bericht dan wordt een eenvoudige tekstverwerker geopend. Je ziet 2 witte vlakken, 1 voor de titel en een groter vlak voor je bericht. In feite zijn dit de 2 minimale bouwstenen om een bericht te maken. Zodra je klaar bent met je bericht kun je deze publiceren (knop publiceren) of eventueel als concept opslaan. De ervaring heeft geleerd dat iedereen dit vrij eenvoudig aanleert (blijkbaar redelijk intuïtief) maar mocht je hierover meer willen weten, dan zijn er werkelijk honderdduizenden instructiefilmpjes/pagina’s te vinden op internet (WordPress/Write post/Classic Editor).
Een belangrijk onderdeel waarover we wel geregeld vragen krijgen, gaat over de opmaak van berichten. Of het nu over onleesbaar ogende teamuitslagen, fouten in schaakdiagrammen, rare opmaak van gepubliceerde teksten of foto’s die haast random in een bericht lijken te staan. In bijna alle gevallen is dit te voorkomen (en te repareren) door gebruik te maken van de volgende schermen:
Rechtsboven het berichtenvlak zie je 2 tabbladen: Visueel en Tekst. Je kunt naar willekeur tussen deze 2 tabbladen switchen en met beide kijk je naar precies hetzelfde: jouw bericht. Echter, in het tabblad Visueel krijg je een indruk van hoe het bericht eruit komt te zien (zonder besturingscodes) en in het tabblad Tekst zie je de onderliggende besturingscodes.
Waarom is dit onderscheid belangrijk?
Waarschijnlijk maak je een deel van je bericht en/of de codering van je schaakpartij buiten de website om. Het is dan van belang om te weten dat bepaalde soorten tekst (onder andere teamuitslagen en schaakpartijen) minder goed overweg kunnen met Visuele-modus (omdat je niet wilt dat er onzichtbare besturingscodes worden geplaatst).
Kopieer je zaken van buiten de webpagina hou dan het volgende in acht:
– open de Tekst-modus voordat je tekstgerelateerde zaken (teamuitslagen / schaakpartijen) in kopieert;
– open de Visuele-modus als u een gokje wilt wagen en wilt zien of de ingekopieerde tekst uit bijvoorbeeld Word in één keer goed over komt.
Wanneer de tekst éénmaal in het bericht is opgenomen, kunt u natuurlijk door te wisselen van schermen in hoofdlijnen vaststellen of het bericht er goed uit komt te zien. Ook kunt u dan in de Visuele-modus de opmaak verfraaien.
Om de definitieve layout en goede werking van de berichtinhoud vast te stellen is de beste manier om het gemaakte bericht op te slaan als concept en vervolgens (vanuit de zwarte balk) te kiezen voor Bericht Weergeven. Dit is in het bijzonder van belang wanneer u een schaakpartij / fragment in uw bericht heeft opgenomen. Onbedoelde tekstbesturingscodes kun je het beste verwijderen vanuit de Tekst-modus!
7.2 Berichtinhoud
Ongeveer alle berichten die de afgelopen 15 jaar op deze website zijn geplaatst bestaan uit één of meer van de volgende onderdelen. Ieder onderdeel heeft zo zijn eigen voorkeursbehandeling om een schoon bericht te krijgen.
7.2.1 Tekst
Het meest rechttoe rechtaan om te plaatsen is tekst. Bij 7.1 is al aangegeven dat je door te switchen tussen de Visuele-modus en de Tekst-modus je een goed inzicht krijgt in de codering van de verschillende teksteigenschappen.
Positieve ervaring is dat tekst een redelijk voorspelbare layout krijgt wanneer je deze vanuit Word naar de Visuele-modus kopieert.
Aandachtspunt is dat de onderwatercoderingen van Word, behoorlijk wat WordPress-codes genereert (zichtbaar te maken via de Tekst-modus). Wanneer je tekst toevoegt of wijzigt zonder je bewust te zijn van de onderwatercoderingen, dan kan dit leiden tot wat onvoorspelbaar gedrag. Vreemde coderingen verwijder je het meest eenvoudig vanuit de Tekst-modus van je bericht.
7.2.2 Diagrammen / foto’s
Het is voor de lezers van de website prettig als je je tekst aanvult met afentoe een afbeelding. Deze afbeelding dient een .jpg of .pgn bestand te zijn. Je kunt natuurlijk ook van een schaakdiagram een .jpg of .pgn maken en deze als afbeelding toevoegen (echter, de ervaring heeft geleerd dat voor schaakpartijen de oplossing van een (deels) naspeelbare partij (zie 7.2.3), makkelijker is om te maken en prettiger voor de lezer is).
Boven het berichten-tekstblok zie je een knop “Media toevoegen”. Wanneer je deze aanklikt kun je een op je pc opgeslagen bestand selecteren en uploaden.
Gebruik de Visuele-modus wanneer je de afbeelding wilt scalen en/of goed wilt uitlijnen ten opzichte van de tekst (als je met je linker muisknop op de afbeelding klikt krijg je wat meer opties).
De Tekst-modus is zeker handig wanneer je de exacte locatie ten opzichte van de tekst wilt inzien (en eventueel wijzigen middels knip-plak).
7.2.3 Schaakpartijen / fragmenten
Schaakpartijen en/of -fragmenten maken niet standaard onderdeel uit van WordPress. Hiervoor maken wij gebruik van een plugin. Deze plugin ondersteunt 2 hoofdstandaarden voor elektronische vastlegging van schaakpartijen/schaakposities: PGN en FEN.
Wil je een schaakpartij of -positie toevoegen aan een bericht, dan is het belangrijk om onderscheid te maken tussen 2 stappen:
1) de aanmaak van PGN / FEN (zie 9. PGN’s en FEN-codes)
2) het plaatsen van de partij / het partijfragment op de website
Hoewel het vrij basaal is dat dit onderscheid wordt gemaakt, wil ik deze 2 stappen uitdrukkelijk benadrukken. Wanneer je handmatig in je gegenereerde PGN / FEN gaat muteren, dan vraag je om problemen die je tot wanhoop zullen drijven. Dit is absoluut onnodig want als je de twee verschillende stappen goed gescheiden houdt, is het plaatsen van een partij(fragment) een fluitje van een cent. We onderscheiden 4 opties, waarvoor eigenlijk voor alle vier geldt dat je de extern aangemaakte PGN /FEN vanuit een “schone tekst-editor” moet knippen/plakken in de Tekst-modus van WordPress en dan moet plaatsen binnen de begin- en eindtags (de eerste en laatste coderingen binnen vierkante haken [ ] met pgn danwel fen, zoals weergegeven in onderstaande opties) :
Optie 1: een volledige partij
Optie 2: een volledige partij – weergave op scherm vanaf een bepaalde positie
Optie 3: een partijfragment vanaf een bepaalde positie
Optie 4a: een partijfragment / diagram middels PGN (met partijgegevens)
Optie 4b: een partijfragment / diagram middels FEN (zonder partijgegevens)
7.2.4 Uitslagen en Standen
Voor veel schrijvers lijkt het mooi plaatsen van uitslagen / standen onderaan een geschreven artikel erg lastig. In feite is het vrij eenvoudig wanneer handig gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden in de Visuele-modus en de Tekst-modus. Middels onderstaande 4 stappen heb je binnen 2 minuten een mooi overzicht onderaan je verslag:
1. Ga naar de webpagina (onderstaande voorbeeld Netstand) vanwaar je de stand wilt knippen/plakken en kopieer de tekst naar het klembord
2. Ga in WordPress naar de Tekst-modus in je bericht, navigeer naar de plek in je bericht (meestal onderin) waar je de uitslag en/of stand wilt knippen en knip de inhoud van je klembord
Door deze knipactie te doen in de Tekst-modus wordt de aangeleverde tekst direct ontdaan van eventuele opmaakcodes in de oorspronkelijke tekst.
3. Ga naar de Visuele-modus en selecteer de tekst in je bericht die je als uitslag / stand wilt opmaken. Kies vervolgens als lettertype (in dropdownmenu linksboven het bericht) het lettertype “gepreformatteerd”
4. Verwijder in de Visuele-modus overbodige regeleinde-overgangen en herorden je tekst middels het toevoegen van spaties
Als je je bericht vervolgens opslaat als concept (of als privé) kun je eenvoudig vaststellen of de lay-out naar wens is.
7.3 Linkjes
Het lijkt zo makkelijk om middels een linkje te verwijzen naar data op een andere bestaande sites, om zo extra intik / kopieerwerk te voorkomen.
Wees je ervan bewust dat websites komen en gaan. Dat als je linkt naar informatie die ook in de toekomst leuk / informatief / interessant is voor de lezers van je bericht, deze informatie mogelijk spoedig niet meer bestaat.
Zo hebben in de geschiedenis van deze website werkelijk honderden berichten linkjes gehad, voor bijvoorbeeld team- of individuele uitslagen, naar websites die zijn veranderd of verwijderd (zo heeft bijvoorbeeld schaakbond.nl enkele jaren geleden een enorme redesign gehad en ooit is nhsb.nl verhuisd van de nic-server naar een eigen server). Eeuwig zonde dat nu wedstrijd/toernooiverslagen bestaan waarvan de eindstanden onbekend zijn omdat de oorspronkelijke webpagina’s waarnaar indertijd is gelinkt, niet meer bestaan.
Derhalve:
1. Wil je zeker zijn dat de door jou toegevoegde informatie ook voor toekomstige generaties blijft bestaan, vertrouw dan niet op het voortbestaan van externe pagina’s en maak de externe informatie onderdeel van je bericht;
2. Voor koppelingen naar actuele zaken of andere (blijvende) onderdelen van onze eigen website kan het wel gebruikersvriendelijk zijn om een linkje in de tekst te plaatsen. In de Visuele-modus van de editor kun je dat bewerkstelligen door:
- selecteer in het tekstvak de tekst die je wilt linken naar een externe pagina;
- vervolgens druk je boven het tekstvak op het icoontje om een link toe te voegen:
- in het tekstvak dat vervolgens verschijnt tik je de URL in van de pagina waarnaar je wilt linken (deze bevestig je met de blauwe enter-pijl)
- Controleer in de uiteindelijke tekst (concept dan wel gepubliceerd) of de link werkt en de gewenste webpagina opent
7.4 More-tag
Voor de bezoekers van de website is het prettig dat een lang artikel een zogenaamde more-tag bevat. De bezoekers zien in eerste instantie alleen de titel van het artikel, de inleiding en dan “Lees meer”.
Het grote voordeel van een more-tag is dat de bezoekers een aantal inleidingen kunnen zien en kunnen kiezen waarvan ze meer van willen lezen. Zonder more-tag staat alles achter elkaar en moeten bezoekers veel bladeren om die andere artikelen te vinden. Op onze website, waar voortdurend veel gebeurt, kan het zelfs gebeuren dat bezoekers die andere artikelen helemaal niet zien, omdat ze uit beeld zijn geschoven door nieuwere artikelen!
De more-tag is dus de scheiding tussen de inleiding en de rest van het artikel. Als je een artikel publiceert, kun je in de Visuele-modus de more-tag toevoegen met de volgende knop:
7.5 Categorieën
Op deze website staan, bij het schrijven van deze pagina, ruim 2000 berichten. Berichten die leuk zijn om af en toe terug te lezen. De webredactie heeft haast evenveel vragen ontvangen over hoe een bepaald bericht terug te vinden ontvangen als dat er verschillende berichten staan.
Weet je (een deel van) de titel van een bericht kun je deze makkelijk zoeken middels het vergrootglas op de hoofdpagina;
Een andere veelgebruikte ingang is door te zoeken op auteur. Een makkelijke ingang daarvoor is de volgende pagina
Als schrijver van een artikel dien je zorg te dragen voor de initiële categorisering van je bericht. Dit is de derde ingang om makkelijk bij berichten te komen.
Een bericht heeft doorgaans (bijna standaard) 2 categorieën: een berichttype en een berichtonderwerp. Deze kun je aanvinken in één van de selectieschermen rechts van het tekstvak van je bericht:
8. Redigeren bericht
In principe zal het door jou geschreven bericht inhoudelijk ongemoeid worden gelaten wanneer je je houdt aan hetgeen is beschreven binnen “5. Voordat je gaat schrijven”. Mocht er onverhoopt iets gaan spelen omtrent het door jou gemaakte bericht, dan zal de webredactie hierover met jou in contact treden.
Onderdelen waar de webredactie zonder enige inbreng van jou, wijzigingen in kan aanbrengen zijn:
- de opmaak van je bericht (oa grootte mediabestanden, uitlijning, niet werkende links);
- plaatsing more-tag;
- categorieën juist koppelen;
- zonodig de juiste auteur koppelen;
- het corrigeren van voor de hand liggende typo’s
9. PGN’s en FEN-codes
PGN staat voor Portable Game Notation en is het standaard elektronische formaat om schaakpartijen vast te leggen. FEN is de Forsyth-Edwards Notation en is het standaard elektronische formaat om een schaakpositie vast te leggen (inclusief de rechten op rokade, en-passant slaan, aantal zetten etc).
De schaakpartijen en -diagrammen die op deze website standaard worden gebruikt, maken gebruik van PGN- of FEN-bestanden. Deze bestanden worden niet gemaakt op deze website. Je maakt deze bestanden met andere software. Vervolgens kun je ze (zie 7.2.3) voorzien van een begin- en eindetag als tekst in de Tekst-modus van de WordPress-editor kopiëren.
Het moge duidelijk zijn dat beide standaarden worden ondersteund door zo goed als alle toonaangevende schaaksoftware en/of -websites waar je zelf schaakpartijen kunt invoeren en analyseren. Over het algemeen hebben deze een functie: export naar pgn.
Ooit ging de webredactie er van uit dat iedere schaker toch wel gebruik zou maken van ChessBase of SCID (de Opensource-tegenhanger van ChessBase). Van beide weten wij uit ervaring dat deze pakketten goed in staat zijn om pgn’s (incl. fen) aan te maken in een goed inleesbaar formaat (met de mogelijkheid om een partij te voorzien van commentaar en varianten). Sinds we de grote conversie hebben doorgevoerd van onze oude plugin naar onze nieuwe plugin, weten we dat talloze schakers die een artikel met partij(fragment) hebben gepubliceerd, gebruik maken van andere software. Hiervan hebben vernomen dat redelijke tot uitstekende ervaringen zijn opgedaan met bijvoorbeeld Lichess.com, Chesstree.net, caissa.com/tools/_pgn_maker en nextchessmove.com. Helaas hanteert niet alle software de standaarden even strikt.