Jan Poland

De beker is leeg

By Published On: 30 januari 2013Categorieën: KNSB-beker (2012-2013), VerslagenViews: 19330 Reacties on De beker is leeg

Na maandagavond mijn verslag van het TATA Steel Schaak toernooi te hebben aangepast aan de laatste gebeurtenissen (TATA) was het dinsdagavond al weer tijd voor wat anders. Rond de feestdagen had ik een afspraak gemaakt met HWP Haarlem om ronde 3 voor de KNSB beker te spelen op dinsdagavond 29 januari 2013. Op het laatste moment zegde Frank (vT) af, maar gelukkig kon Roland zodat wij met een sterk team naar Haarlem vertrokken. Na een toespraakje van de voorzitter van HWP waarin natuurlijk Tata voorkwam, wij, De Uil (onderbondswedstrijd) en Yifan Hou. Deze Yifan Hou, die zich in het Tata onderscheidde door met de laagste rating toch een acceptabele score te bewerkstelligen, bracht die avond een bezoek aan de speellocatie van HWP. Zij wilde wel eens van nabij meemaken hoe die Hollanders nou dat schaken organiseerden, want onze clubopzet is in China onbekend. Niet alleen het schaken maar ook het geklots van biljartballen kon rekenen op haar belangstelling. De enige die zij herkende was natuurlijk Roland, onze videomaker tijdens Tata.

Wij lootten wit op bord 1 en Danny nam plaats tegenover Jaap de Jager. Hij werd getrakteerd op het Wolga gambiet, inclusief wat mode variantjes (Pfd7 i.p.v. het meer gebruikelijk Pbd7). Nu is het Wolga gambiet lastig te bestrijden door actief spel van zwart ten koste van een pion, maar Danny speelde het mooi. Helaas overzag hij op zet 23 een kleinigheid en er bleef een stelling over met beiden 1 Toren en 1 Loper, van ongelijke kleur. Remise dus.

Achteraf bezien lag het lot van deze wedstrijd aan bord 2 waar Frank, met zwart, het opnam tegen Bart Gijswijt. Een wat onduidelijke opening, waar Frank lang rokeerde en wit in het geheel niet. Frank speelde het heel goed en nam op zet 20 een pionnetje mee. Op zet 21 ging het mis, Frank ruilde een Loper op d2, terwijl eerst slaan op d3 en daarna slaan op d2 winnend was. Na nog 6 zetten was de partij verloren.

Roland maakte het goed door zijn partij tegen René Duchêne te winnen via een tijdelijk Loperoffer op h7 met kwaliteitswinst. Daarna werd de zwarte stelling opgerold en op zet 39 was het mat. Wederom een Roland parel!

Rob, met zwart, verloor helaas van Max Merbis. In een Slavische opening verbruikte Rob veel tijd, maar kon desondanks niet verhinderen dat wit toch een ruimteoverwicht creëerde. Na wat ruilen in het centrum had wit een sterke damevleugel met pionnen op c4, b5 en a6. Wit drong binnen maar had niet genoeg spel om winst te forceren. Dus moest de Koning erbij, hetgeen Rob niet kon verhinderen. Op het juiste moment werden de Dames geruild, een kwaliteit geofferd en de Koning wandelde vrolijk de stelling binnen. Het slot was in zoverre curieus dat de Toren van Rob op a8 stond en wit die met een pion op a7 en een Loper op b8 afsloot en met zijn Koning klaarstond om de zwarte pionnen van het bord te snoepen. Jammer voor ons, maar mooi spel van wit.

Jaap de Jager (2405) Danny de Ruiter (2289) ½-½
Bart Gijswijt (2299) Frank Agter (2106) 1-0
René Duchêne (2172) Roland Punt (2096) 0-1
Max Merbis (2145) Rob Konijn (2076) 1-0
Totaal     2½-1½

Leave A Comment