Frits Leenart

De Waagtoren 2 neemt kop over van Wijker Toren 2

Na de 7e ronde van de promotieklasse van de NHSB heeft ons Tweede team de kans op het kampioenschap vergroot door koploper De Wijker Toren 2 te verslaan met 5½-2½.

Henry Veneman boekte ons eerste succes. Zijn tegenstander opende met 1. b4 en Henry wist hiertegen al snel enig overwicht te bereiken. Nadat hij met een kleine combinatie een pion had gewonnen, wist hij gebruik te maken van een grotere effectiviteit van zijn stukken en maakte hij de partij op de 26e zet uit.

Wim Nieland kwam hierna remise overeen op bord 1 in een partij die steeds in evenwicht was, waarna de stand in de wedstrijd gelijk werd door verlies van Dirk van der Meiden. Hij was in een 4-paardenspel na 24 zetten in moeilijkheden geraakt bij de verdediging van een pion en verloor op de 29ste zet een stuk, waarna hij kon opgeven.

Vervolgens konden we 3 winstpartijen inboeken. Eerst won Henk Westerman zijn partij door een blunder van zijn tegenstander. In een aanvankelijk gelijk opgaande partij was hij na verloop van tijd wat minder komen te staan toen Henk uit het niets met een schaakje een stuk kon veroveren.

Ook Wim Andriessen won. Hij kwam in het Konings-Indisch onduidelijk uit de opening, waarna de strijd gevoerd werd op de koningsvleugel, waar het een drukte van jewelste was en behoorlijk onoverzichtelijk. Wim wist zijn tegenstander in de verdediging te drukken, wat tenslotte leidde tot stukwinst en een gewonnen stelling.

En de laatste winstpartij was van Bert Buitink. Hij stond na de opening wat beter en kwam echt goed te staan na een poging van zijn tegenstander om een pion te veroveren. Dit leidde er toe dat Bert een pion voor kwam te staan, wat zijn tegenstander zo van slag bracht, dat Bert kort erna nog 2 pionnen won en daarmee de partij.

Hierdoor werd de stand in de wedstrijd 4½-1½ en hadden we met de zwarte stukken 3½ punt verzameld. Ronald Groot en Marten Coerts speelden nog. Ronald stond op winst, Marten op verlies.

Ronald had het middenspel prima gespeeld en had een eindspel bereikt met een pion meer en een ijzersterk paard tegen een niet erg nuttige loper. Die pion was bovendien een vrijpion.

Dat kan je in het algemeen wel aan Ronald toevertrouwen. Maar hij maakte helaas in de afwikkeling een rekenfout, waardoor zijn tegenstander remise kon bereiken.

Marten stond met een pion achter al een tijdje in een hopeloze stelling en het wachten was op een actie van zijn tegenstander om de partij uit te maken. Deze deed echter een onnauwkeurige 52e zet, waar Marten mooi gebruik van maakte met een slimme combinatie die hem, ook omdat zijn tegenstander niet goed reageerde, zelfs een stuk opleverde. Waarna men remise overeen kwam en de uitslag 5½-2½ kon worden bijgeschreven.

Het Tweede staat nu op kop met een punt voorsprong op De Wijker Toren 2 en Purmerend 2.

Ook Heerhugowaard en Caïssa zijn nog in de race op 2 punten achterstand met nog 2 rondes te gaan. Spannend !

  DE WAAGTOREN 2 DE WIJKER TOREN 2 5½-2½
1. Wim Nieland (1987) Paul Spruit (2043) ½-½
2. Dirk v.d. Meiden (1943) Erik Schoehuis 0-1
3. Henry Veneman (2079) Hans Nuijen (2276) 1-0
4. Ronald Groot (1949) Dennis Bruyn (1955) ½-½
5. Wim Andriessen (2040) Cees Duivenvoorde(1978) 1-0
6. Marten Coerts (1936) Wim Rakhorst (1917) ½-½
7. Bert Buitink (1891) Berend v. Maassen (1913) 1-0
8. Henk Westerman (1870) Theo de Vries (1937) 1-0

 

       

Leave A Comment