Peter van Diepen

Waagtoren zoekt verse teamleiders

By Published On: 12 mei 2024Categorieën: Extern, OproepenViews: 1210 Reacties on Waagtoren zoekt verse teamleiders

Het schaakseizoen 2023-2024 is nog niet afgelopen, maar het bestuur van de Waagtoren is al weer hard aan het werk voor 2024-2025.

Tijdens de laatste bestuursvergadering hebben we geconstateerd dat we dit seizoen weer veel nieuwe leden hebben gekregen. Volgens de KNSB staan wij in de top 5 van Nederland van snel groeiende schaakverenigingen en we staan al bijna in de top 10 van Nederland van grootste schaakverenigingen. Dat betekent veel tegenstanders voor iedereen in de interne competitie op dinsdagavond in Wijkcentrum Overdie.

Nieuwe leden en onervaren schakers kunnen op dinsdagavond voorafgaand aan de interne competitie om 20:00 regelmatig schaakles krijgen van Jan Poland en Jos Vlaming.

Als intern wedstrijdleider en programmeur van 0-0-0.nl voeg ik hier trots aan toe: de Waagtoren is ook de meest efficiënt geautomatiseerde schaakvereniging van Nederland. Bijna alle leden melden zich aan of zeggen af op 0-0-0.nl en steeds meer leden toetsen zelf hun uitslagen in, zodat ik als intern wedstrijdleider amper werk heb aan de interne competitie.

De jeugdafdeling van de Waagtoren op vrijdagavond in de Oever bloeit als nooit eerder onder de bezielende leiding van jeugdleider Ton Fasel. Hij had al veel leden om zich heen verzameld voor assistentie op vrijdagavond en les geven volgens de Stappenmethode: Alex Albrecht, Theo de Bruijn, Sander Jagersma, Ronald Kamps, Michaël van Liempt, Ruud Niewenhuis, Jos Vlaming en indien nodig Rob Freer en John Leek. En in 2023-2024 kwamen Jan van Gijsen, Koos de Graaf, Peter Kalisvaart, Nico Mak en John Norder daarbij.

Het schaakseizoen 2023-2024 is ook nog een hoogtepunt voor de externe competitie. Waagtoren 1 speelde in de Meester klasse van de KNSB en werd door de gemeente Alkmaar uitgeroepen tot sportploeg van het jaar 2023. Waagtoren n1 werd kampioen in de NHSB topklasse. Waagtoren v2 werd kampioen van de NHSB viertallen B. De Waagtoren bekerteams goud en brons spelen zaterdag 1 juni in de finale voor de NHSB bekerteams. Totaal hebben we 15 teams.

Oproep voor teamleiders
Tot zover de succesverhalen als inleiding voor wat wij als bestuur zien als een verbeterpunt voor seizoen 2024-2025: we hebben meer teamleiders nodig.

Jan Poland is de non-playing teamcaptain van Waagtoren 1 en het Waagtoren KNSB-bekerteam. Daarnaast heeft de Waagtoren uitsluitend teams met playing captains in de KNSB en NHSB competities en bekercomptities: Waagtoren 2 Gerard de Geus, Waagtoren 3 Alex Albrecht, Waagtoren 4 Peter van Diepen, Waagtoren 5 Ronald Kamps, Waagtoren n1 Frank Agter, Waagtoren n2 Willem Meyles, Waagtoren n3 Jan Poland, Waagtoren n4 Peter van Diepen, Waagtoren v1 Ronald Kamps, Waagtoren v2 Jos Albers, NHSB beker goud Frank Agter, NHSB beker zilver Willem Meyles en NHSB beker brons Peter van Diepen.

Als bestuur zijn we natuurlijk erg blij met zo veel teams en extern wedstijdleider Frank Agter is al begonnen om alle leden te vragen wie in 2024-2025 willen meespelen in een extern team. Hij wil graag zo veel mogelijk teams inschrijven voor de KNSB en NHSB competities. Maar zoals uit bovenstaande lijstje blijkt, hebben we echt meer teamleiders nodig, want dit seizoen waren een aantal spelers teamleider voor meer dan een team.

Ideaal is natuurlijk als elk team een non-playing teamcaptain heeft die alles regelt en tijdens de externe wedstrijden de spelers ondersteunt als er iets raars of onreglementairs gebeurt. Maar in de praktijk voldoet een playing teamcaptain ook, want gelukkig gebeurt er meestal niets raars of onreglementairs. Nog beter is het om meer teamleiders per team te hebben, want dan kan je de taken verdelen of afwisselend teamleider zijn. Het is sowieso handig tijdens een externe wedstrijd dat de speler, die het eerste klaar is, de andere spelers ondersteunt. Denk daarbij aan overleggen over een remisevoorstel van de tegenstander en de stand doorgeven aan spelers in tijdnood.

Teamleider zijn is overigens vooral leuk. Als speler speel je vooral je eigen partij, maar als teamleider voel je je veel meer betrokken bij het hele team. Bovendien kan je enige invloed uitoefenen op de prestaties van het team als geheel, omdat je de bordvolgorde en de kleur bepaalt.

Het bestuur heeft een soort handleiding voor teamleiders gemaakt. Hierin staat precies wat je als teamleider allemaal moet doen. Als je nog vragen hebt, kan je die stellen aan Frank Agter via extern@waagtoren.nl.

Frank is ook degene bij wie je je kunt aanmelden als teamleider. Meld je aan! Bij voorbaat dank namens het bestuur en de spelers van jouw team.

Leave A Comment