Peter van Diepen

Zaterdag 3 februari was weer een bijzondere dag in de geschiedenis van de Waagtoren. Voor het eerst speelden we met vijf KNSB-teams thuis.
Het eerste, tweede en derde rechts in 3 rijen en het vijfde en het vierde in 4 rijen links in de grootste zaal van Wijkcentrum Overdie. Rechts ging het (zoals verwacht) niet helemaal goed en links wonnen Waagtoren 4 en 5 hun wedstrijden. Hiernaast foto’s van die 4 rijen aan het begin van de middag.

Ronald Kamps en Peter van Diepen hadden onafhankelijk van elkaar bedacht dat ze deze middag non-playing teamcaptains zouden zijn. Maar de eerste bord speler van Waagtoren 5 was ziek en toen ging Ronald toch maar op bord 1 meespelen. Mijn team was compleet en ik kon bij de bar wachten op resultaten. Als eerste zag ik Rosa Leek en Richard Meijer van Waagtoren 5. Ze hadden beiden gewonnen! Ook Yvonne Schol was al klaar, maar had verloren. De stand was toen 2 – 1 voor Waagtoren 5. Bij Richard ging het als volgt.

Fabio Pasti speelde voor het eerst een externe wedstrijd voor de Waagtoren! Ronald had hem gevraagd naar aanleiding van zijn reslutaat in Wijk aan Zee en hem meteen op bord 2 gezet. In de opening maakte Fabio een soort foutje waardoor zijn tegenstander met de zwarte dame de toren op a1 of een paard op d4 kon slaan. Toen nam Fabio een drastische beslissing. Hij dekte zijn paard en liet de toren slaan. Pion a2 ging ook nog verloren. Maar Fabio had het goed gezien, want uiteindelijk ging de dame verloren voor wat stukken en moest zijn tegenstander opgeven.

Ronald verloor op bord 1. Gelukkig scoorde Edward Schenkel het vierde bordpunt. De stand was toen 4 – 2 voor Waagtoren 5. Er was nog een halfje nodig voor de winst, maar dat zou nog uren duren. Peter Duijs probeerde namelijk heel lang een eindspel met ongelijke lopers te winnen, maar dat lukte toch niet. Maar de remise van Peter besliste wel de wedstrijd. Waagtoren 5 had gewonnen!

Daarna was Leonard Haakman nog langer bezig. De zaal werd leger en leger, Leonard raakte in tijdnood en tenslotte was Leonard pas als aller laatste klaar van alle 42 borden! Maar hij won wel en dus was 5½ – 2½ de eindstand van Waagtoren 5 – ZSC-Saende Combinatie 4.

Ondertussen kwamen de eerste punten van Waagtoren 4 pas nadat Waagtoren 5 al lang 4 bordpunten had.

Achtereenvolgens scoorden Egbert van Oene, Gerrit Lemmen en Henk van der Hauw ieder een heel punt. Volgens Egbert was zijn partij niet interessant genoeg voor publicatie. Henk vond zijn partij “niet best”. Hij bedoelde uiteraard zijn tegenstander. De combinatie van Gerrit zag zijn tegenstander niet aankomen. Het leek een kwaliteitswinst, maar daarna stond zijn tegenstander een tijdje een volle toren achter.

Zo werd de stand 3 – 0 voor Waagtoren en kreeg John Norder remise aangeboden. John vond dat ik als teamleider even naar zijn stelling moest kijken. Ik telde 1 toren en 4 pionnen voor John en 1 toren en 3 pionnen voor Susanne Glas. “Je mag het zelf weten of je doorspeelt.”

Ondertussen speelde Nico Mak zijn Franse partij en ruilde strategisch zijn slechte loper af. Daarna won hij een centrumpion en uiteindelijk de partij. Toen accepteerde John remise, zodat Waagtoren 4 de wedstrijd al had gewonnen!

Gerrit Peereboom had misschien een remise eindspel. Helaas maakte hij een fout waardoor een pion van de tegenstander kon promoveren.

Johan Plooijer won twee pionnen en liet in het eindspel zien hoe een paard sterker kan zijn dan dan een loper.

De eindstand van Waagtoren 5 – Aartswoud 2 werd dus 6 – 2. Dat was onze vijfde overwinning op rij, maar we staan nog steeds niet bovenaan! Volgende keer moeten we tegen Caïssa, die ook vijf keer heeft gewonnen, maar meer bordpunten heeft.

3 Comments

 1. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 6 februari 2024 at 07:25

  Richard had een betere in plaats van 18.Tfe1?? – het kan de beste overkomen hoor, mat in weinig missen.

  • Peter van Diepen
   Peter van Diepen 6 februari 2024 at 13:36

   Je bedoelt: 18.Dh7+ Kf7 en dan pas 19.Tfe1

   Wat Richard deed was toch goed genoeg?

 2. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 6 februari 2024 at 07:26

  En zie ik het goed dat Frenk A simultaan speelde die middag?

Leave A Comment