Peter van Diepen

Goede voornemens 2024 voor Waagtoren 4

Tata Steel is al begonnen en nog steeds was er geen verslag van ZSC-Saende Combinatie 4 tegen Waagtoren 4 op 16 december vorig jaar. Dat moet beter! Mijn goede voornemens voor 2024 als teamleider van Waagtoren 4 zijn: de bezoekers van deze website sneller informeren over de verrichtingen van Waagtoren 4 en natuurlijk kampioen worden.

Dat laatste proberen we al jaren, maar dit seizoen hebben we zo’n ontzettend goed team. Dat moet toch een keer lukken? De Waagtoren is in de NHSB topklasse nog steeds de top, maar van alle andere teams heeft alleen Waagtoren 4 alles gewonnen!

Waagtoren 4 speelde uit in Biljart- en denksportcentrum BOKO, Kraakstraat 42. Een bekende plek. Ik was er al vele malen met uitwedstijden en toernooien. Onder andere het Persoonlijk schaakkampioenschap van de NHSB werd hier vaak gespeeld. Danny de Ruiter won in 2013 en ik maakte bij die gelegenheid de foto naast deze tekst. De prijzenkast en de portretten van Anatoly Karpov en Ulf Anderson op de foto hangen er nog steeds! Later ging het kampioenschap van Noord Holland naar Alkmaar in het kader van het Open Alkmaars Schaak Kampioenschap en daarna naar Hoorn in het Open Hoorns Kampioenschap.

In de lijst van NHSB kampioenen staan overigens veel Waagtoren-leden: Nico Hauwert 1986, Hébert Perez Garcia 1987, 1991 en 1995, Frank van Tellingen 2003 en 2004, Yong Hoon de Rover 2007, Danny de Ruiter 2012, 2013 en 2017 en Dimitri Reinderman was nummer 2 in 1988. Een aantal van die overwinningen waren dus in Zaandam waar we dus met Waagtoren 4 een uitwedstrijd speelden. En Oud-winnaars Nico Hauwert en Hébert Perez Garcia waren nu ook weer aanwezig met Waagtoren 2. Er waren namelijk vier wedstrijden:

ZSC-HWP Combinatie 1 – Waagtoren 2
HWP-ZSC Combinatie 2 – De Amstel 1
ZSC-HWP Combinatie 3 – Combinatie KL 2
ZSC Combinatie 4 – Waagtoren 4

Ja inderdaad, de namen van de thuis spelende teams hadden verschillende spellingen. Bovendien verloren ze alle wedstrijden! Nico Hauwert beschreef vorig jaar al de overwinning van Waagtoren 2. Verder won de Amstel 1 met 2½ – 5½, Combinatie KL 2 met 3 – 5 en Waagtoren 4 won ook.

Maar op mijn bord ging het al mis op zet 5. Ik herinnerde me opeens een partij in het Biljart- en denksportcentrum BOKO in 2013 toen Danny die enorme beker won. Dat was de slechtste partij, die ik ooit had gespeeld. Althans dat dacht ik toen. Vorig jaar speelde ik een nog belachelijker partij.

Ik schrok dus vreselijk toen ik weer die stelling na 5…Pc6 op het bord had. Dit keer verloor ik geen dame en ging het iets beter, maar ik was wel zo ongeveer de hele middag bezig. Van de andere partijen had ik weinig gezien. (Daarom is dit zo’n raar verslag geworden.) Gelukkig was de rest van Waagtoren 4 geweldig goed. Achtereenvolgens wonnen Gerrit Peereboom, John Norder, Martin Rep, Henk van der Hauw en Nico Mak hun partijen. We hadden dus al gewonnen! Daarna bood ik remise aan en helaas moesten Johan Plooijer en Rob Freer opgeven.

De eindstand van ZSC Combinatie 4 – Waagtoren 4 werd zo 2½ – 5½.

Leave A Comment