Peter van Diepen

Unieke uitslag van Waagtoren n4

Pas de volgende dag besefte ik wat een bijzondere prestatie Waagtoren n4 had neergezet. We wonnen met 6 – 0 van Warmenhuizen / Strandloper n. Volgens 0-0-0.nl was het nooit eerder gebeurd dat alle spelers van een Waagtoren-team hadden gewonnen. In het verleden waren Waagtoren-teams wel in de buurt geweest: er waren uitslagen met winst van alle spelers op een na die dan remise maakte. Tegen Warmenhuizen / Strandloper won iedereen: Ruud Niewenhuis, Johan Plooijer, Dick Bouma, John Norder, Jacob Bleijendaal en Peter van Diepen! Misschien denk je: die tegenstanders waren prutsers waarvan elk team kan winnen, maar dat was beslist niet het geval. Warmenhuizen / Strandloper had zelfs een hogere gemiddelde rating dan Waagtoren n4. Kortom dit was echt een unieke uitslag en een bijzondere prestatie.

Het eerste punt rolde veel te snel binnen. Mijn tegenstander blunderde op zet 7 reeds een vol stuk. Al mopperend (op zichzelf) speelde hij nog 13 zetten verder. Toen verloor hij ook nog een kwaliteit en gaf hij op.

Daarna duurden het uren voordat we het tweede punt konden noteren. John had een zware partij. Pas diep in het eindspel kwam er duidelijkheid. John speelde dat eindspel gewoon beter dan zijn tegenstander.

Johan speelde een ontzettend goede partij tegen een volgens de ratings veel sterkere tegenstander!

Zo stonden we al 3 – 0 voor. De laatste drie partijen waren enorme vechtpartijen en werden pas beslist in de tijdnood fase.

Dick stond een pion voor, maar volgens Stockfish stond hij slechter op zet 25. Daarna speelde Dick in ieder geval betere zetten dan zijn tegenstander, want 10 zetten later was de stelling beter voor Dick. Dat zag zijn tegenstander blijkbaar ook, want die ging steeds langer nadenken en verloor ten slotte op tijd.

Jacob verloor in de opening een pion. Het schijnt theorie te zijn. Dus ik zal het hier niet laten zien. Op zet 14 kon zijn tegenstander een toren slaan, maar dat durfde hij niet en een paar zetten deed hij het weer fout en verloor hij een stuk. Vervolgens moest Jacob nog de hele avond werken om het punt binnen te halen. Jacob maakte geen fouten en ook deze tegenstander verloor op tijd.

Ruud op bord 1 was nog langer bezig. Zijn partij was zo ongeveer de laatste partij van de avond. De tijdnood was vreselijk. Ruud had nog een paar minuten en iedereen stond rond dit bord. Het was een moeilijk eindspel en ik zag niet hoe het verder moest (dat gebeurt wel vaker), maar Ruud blijkbaar wel en ook hij haalde het punt binnen!

6 – 0!

Leave A Comment