Nico Hauwert

Santpoort 1 – De Waagtoren 2  3.5 – 4.5

INLEIDING en OPENING

In Velserbroek troffen de teams elkaar op 25 november 2023 in een verbeten strijd. De behaalde winst maakte De Waagtoren met 4 punten uit 8 tot een mede-middenmoter. Maar laat ik niet teveel op de uitslag vooruit lopen.

In Velserbroek?! Tja, een vereniging die een plaatsnaam in zijn vaandel voert, bevindt zich vaak elders. We reisden dus noch naar Santpoort-Noord, noch naar – Zuid.

Volgende week vrijdag (8-12-2023) staat het treffen tussen Waagtoren N1 en Aartswoud N1 voor de deur. Laten we dan niet in het donkere West-Friesland het dorpje Aartswoud zoeken. Ze wachten ons, ongetwijfeld terdege voorbereid, op in Abbekerk.

Deze inleiding, waarvan je wellicht denkt: dat had er ook wel uit gekund, is bedoeld om de aandacht volledig te richten op de komende verwikkelingen. Iedere partij op de in totaal acht maal acht maal acht velden heeft zijn eigen verhaal dat het verdient te worden verteld.

In het vervolg zal ik steeds het bordnummer tussen haakjes aanduiden.

Met dynamisch openingsspel bereikte Hebert (2), spelend met zwart tegen Jelle van de Broek, een gelijkwaardige stelling. Toen wit vervolgens geen passend plan wist te verzinnen, veroverde hij vele zwarte velden en won spoedig hij materiaal en de partij. Bravo, Hebert!

Bijna gelijkertijd beëindigden Peter de Roode en ik (1) onze partij. Met wit spelend lukte het me niet enig voordeel te bereiken. Integendeel, het zwarte loperpaar beheerste het spel. Pas na een fout van zwart keerden de kansen en had ik ten slotte het voordeel van een T boven zijn L.

De zetherhaling die we beiden niet goed uit de weg konden gaan, beëindigde een uiterst spannende partij.

MIDDENSPEL

Met een punt voorsprong zag het er kansrijk voor ons uit. Maar behalve vasthoudend spel was er een bizarre speling van het schaaknoodlot, een onregelmatigheid bijna, voor nodig om de beslissing te brengen. Hierover later meer.

In zijn vertrouwde opening belandde Dirk (4) met zwart in grote moeilijkheden, toen zijn P van f5 werd verdreven door de opstoot g2-g4. Dit was ongetwijfeld een verrassing omdat hij juist met a7-a6 het P op b5 had aangevallen, dat echter niet van wijken wilde weten. In het vervolg was er geen houden meer aan. In de groepsapp complimenteerde Dirk zijn tegenstander sportief met een sterke aanvalszet.

Zodoende stond het enige tijd gelijk: 2.5 – 2.5

In Jos (3) hadden we een waardige invaller gevonden voor Gerard, die verhinderd was. Met wit stelde hij zich tegen Martijn de Roode wat bescheiden op en dit riep de zwarte centrumpionnen ver naar voren. Verder kwamen ze echter toch niet. Vervolgens bleken Jos’ stukken goed te staan en werd ieder gevaar vermeden. Puntendeling was het gevolg, of eigenlijk puntdeling, want meer valt er niet te verdelen in onze sport.

Jos’ rake typering van ons team in de app wil ik jullie niet onthouden:

‘En met veel plezier ingevallen. Leuk team met mooie mix van oude rotten en jeugdig talent!!’

 

Een tweede geval van zetherhaling met als resultaat remise vond plaats tussen Daan (8), met zwart, en Hans Kors. De deels ineen gevlochten pionnenstelling bood toen alleen wit nog kansen. Hier speelde echter de tijd een overheersende rol. Met nog 10 zetten te gaan en slechts 30 seconden op de klok zag het er voor allebei wel erg spannend uit. Vandaar het vredige besluit.

 

Een meer dan spannende en zelfs beslissende rol voor deze middag speelde de klok in het duel tussen Chaim (7) met wit tegen Rob de Roode.

TUSSENSPEL

Ineens haal ik alle vaart uit de vertelling voor een intermezzo, waarvan weer gedacht kan worden: waar heeft dit nu voor nodig? Je kunt dus ook 10 regels verder de draad weer oppakken.

Het zal de oplettende lezer opgevallen zijn dat de naam De Roode steeds weer opduikt in dit verslag. Het is inderdaad zo, dat het team dat tegenover ons zat voor bijna de helft uit hetzelfde gezin afkomstig is! Zo kruisten we de degens met vader Peter en zijn zoons Rob en Martijn. De eerste is een leeftijdgenoot van mij en onderwijskundige. Allen vervullen een vitale rol in het clubleven van Santpoort. Ook hebben de heren de handen ineengeslagen om een digitaal leerinstituut in elkaar te zetten:

Schaakopening Essenties, met een mooie website te vinden op het Internet. Het laat je met de kenmerkende patronen van een opening naar keuze kennismaken, alvorens je naar concrete varianten kijkt. Leer alleen wat ertoe doet en zorg dat je minstens gelijk uit de opening komt, is het parool. Er hangt wel een prijskaartje aan de lessen, maar een gratis proefles is nooit weg.

De pretentie: leer een opening in een middag, vind ik wat hoog gegrepen. Van sommige openingen die ik al vele tientallen jaren speel, durf ik nog niet te zeggen dat ik ze echt goed begrijp. Maar ja, toen bestonden zij ook nog niet, met hun lessen. In ieder geval beheerste pa Peter in onze partij de fijne puntjes van de opening zeer goed.

Terug naar Chaim tegen Rob en … de Fischerklok.

Behalve uit zijn weergaloze schaakpartijen tegen de toenmalige top bestaat de erfenis van de legendarische wereldkampioen Bobby Fischer uit zijn schaakklok. Die verstrekt ons steeds 30 seconden extra tijd, wanneer we een zet doen. In 1988 vroeg hij hierop octrooi aan. Op deze wijze wilde hij bizarre verwikkelingen en navenante uitslagen door hevige tijdnoodperikelen inperken.

Dit loffelijke streven was echter vanmiddag niet aan Chaims tegenstander besteed. Hij overschreed ondanks het gebruik van Fischers klok de tijd. De 40e zet was uitgevoerd en genoteerd, zoals ik als interim teamleider vaststelde. Enigszins overbodig, want de twee spelers konden dit samen prima af. De Roodes stand was iets gunstiger naar het scheen, maar dat maakte niets uit: de klok was te laat ingedrukt, zoals het vlaggetje ons onverbiddelijk toonde. De ironie van de situatie was dat hijzelf deze middag behalve speler ook wedstrijdleider was. Alvorens zich bij het onvermijdelijke neer te leggen, raadpleegde de ongelukkige nog de spelreglementen en belde zelfs met een gerenommeerd wedstrijdleider. Met een voorspelbaar resultaat.

Zodoende belandde er nog een bordpunt aan onze kant. We stonden weer een punt voor…

Ronalds (5) tegenstander Dave Looijer wierp met zwart allengs zijn gehele koningsvleugel naar voren. Zonder veel rechtvaardiging want het leverde niets op en spoedig stond zijn damevleugel ook nog in brand. De 3 tegen 1 pionnenmeerderheid van Ronald bleek echter lastig in gang te zetten.

Ten slotte wist zwart in het bedreigde gebied met T en P tegen T, L en vrije a-pion zowaar een succesvolle verdediging op te zetten. Remise.

EINDSPEL

Guido (6, met zwart) hield ons lang in spanning  in een eindspel, dat gunstig stond voor hem. Dit was op een spannende manier ontstaan.

Hij raakte door een fraaie combinatiezet van Menno Schaefer een kwaliteit kwijt. Hiervoor had hij inmiddels echter al drie pionnen, die ook nog eens een duidelijke neiging naar voren hadden. Mogelijk zat er winst in, maar de zetherhaling ging Guido niet uit de weg. Hij vermeed ieder risico en haalde zo het beslissende halfje binnen!

De tweestrijd gewonnen, mede door een ‘administratieve’ overwinning. Mij gaf dit niet dezelfde voldoening als die uit de eerste ronde, tegen AAS. Maar ook deze telt.

 

2 Comments

 1. drulovic
  drulovic 4 december 2023 at 22:44

  Over opduikende De Roodes gesproken… Martijn speelde zelfs simultaan, op bord 2 en bord 3!?

 2. Nico Hauwert
  Nico Hauwert 6 december 2023 at 16:40

  Dankje, oplettende lezer!
  50 % De Roodes is misschien wel wat veel van het goede.

Leave A Comment