Taliesin

Oppositie 2 – Waagtoren N4: de Waagtoren een maatje te groot op veel borden

Door Arjen Dibbets

Er zijn wedstrijden die tot het laatst toe spannend zijn, maar dat was bij de wedstrijd in Heiloo tegen Oppositie niet het geval. Het ratingverschil was met 1440 om 1618 behoorlijk, en dat gaf de ervaren gokkers weinig lust tot inzetten. Aan de andere kant, het zijn maar 6 borden dus 2 uitschieters en je bent in de problemen.

Op bord 1 speelde Arjen Dibbets met wit tegen Wessel van den Broek. Wessel heeft nog geen rating maar speelde afgelopen jaar niet onverdienstelijk remise tegen een 1800 speler. Ook tijdens de analyse liet hij zien het spelletje goed te begrijpen. In de partij ging het echter rap mis. Arjen speelde een agressief variantje met wat valkuilen waar zijn tegenstander niet bekend mee was. De eerste fout werd al gemaakt op zet 3 en daarna ging het van kwaad tot erger. Na 14 zetten en ruim een uur spelen konden de stukken in de doos, 0-1 voor de Waagtoren.

Daarna duurde het even voor het volgende punt binnenrolde, maar de strijd begon zich al wat af te tekenen. Jacob Bleijendaal had op bord zes een fijne stelling waar uiteindelijk een stuk en een pion voor uitrolden. Zijn tegenstander, Eric Huffnagel probeerde op de onderste rij nog een matdreiging te creëren maar dit werd rustig opgeheven. Daarna zag zijn tegenstander er geen brood meer in. 0 – 2.

John Norder had tegen Richard Sauer een wisselvallige avond. John stond prima in de opening, maar liet zich positioneel verrassen toen hij niet doorpakte. Na 24 zetten stond John’s paard ongelukkig aan de rand en had Richard een vrijpion op d4. Materieel was alles in evenwicht, maar het was duidelijk dat zwart winstkansen had. Tot John’s verrassing bood zwart remise aan en na nog even tactisch te hebben nagedacht, nam hij het aanbod gretig aan. Een blik op de andere borden gaf goede hoop dat de wedstrijd goed zou aflopen. ½ – 2½

Het vertrouwen van John in de goede afloop werd niet beschaamd. Jawdat Adib had op bord 3 tegen Selwyn Jonges via een mooie dame-manoeuvre een pionnetje op d6 gewonnen. Daarna was de d-lijn voor Jawdat en was het plan duidelijk: sterke stukken achter elkaar en door naar binnen. Deze positie leidde tot steeds meer tactische druk. Uiteindelijk werd het pionnetje een hele toren en hield Selwyn het voor gezien: ½ – 3½. De wedstrijd was binnen.

Nico Mak begon voortvarend tegen Peter Folkertsma. Ondanks het gelijke materiaal kwam Nico steeds actiever te staan. Toen hij echter verzuimde om af te wikkelen naar een toreneindspel waarbij hij de witte koning kon afsluiten kreeg Peter weer ruimte. Nico moest even schakelen en oppassen voor een gevaarlijke penning maar dat deed hij zeer bekwaam en de vrede werd getekend. 1 – 4.

Als laatste was Peter van Diepen bezig in een zeer enerverend eindspel tegen Ron Koomen. Peter stond een kwaliteit tegen een pion achter maar had het loperpaar en speelde zijn stukken naar de goede velden. Het witte paard op g1 deed lang niet mee en  Peters loperpaar richtte steeds meer schade aan in de witte pionnenstructuur. De torenschaakjes van wit bleven een tijd vervelend maar gaven Peter ook de gelegenheid om naar zijn vrije c-pion te lopen. Net op het moment dat de toeschouwers een winstplan voor Peter begonnen te zien kwamen de combattanten remise overeen. Hiermee werd de eindstand 1½ – 4½ en was de eerste overwinning voor Waagtoren N4 een feit.

One Comment

  1. Sander Jagersma
    Sander Jagersma 18 november 2023 at 20:35

    Mooi Resultaat en zo te lezen een spannende avond.

Leave A Comment