Avatar

Waagtoren 2 – De Wijker toren 2

Op zaterdag 4 november speelden 4 teams van de Waagtoren thuis. Met Waagtoren 2 moesten we tegen De Wijker toren 2.

Op het eerste bord speelde Nico Hauwert met zwart tegen Cas Kok. Na allebei goed uit de opening te komen, bleef het de hele partij redelijk gelijk. Er verschenen geen gekke dingen en de partij eindigde zodoende ook in remise.

Op bord 2 speelde Hebert met wit tegen Paul Spruit. Hebert kwam uit de opening met een hangende pionnen structuur op de c- en d-lijn. Zijn tegenstander voerde de druk op op deze pionnen, maar Hebert wist ze netjes te verdedigen en op het bord te houden. Gedurende de hele partij werd er om de pionnen heen gemaneuvreerd met de dames en de lichte stukken. Tot op zet 35 zijn tegenstander een blunder maakte waardoor Hebert een dubbele aanval had op paard en toren, wat leidde tot stuk winst en zijn tegenstander gaf direct op.

Op bord 3 speelde Dirk van der Meiden met zwart tegen Nico Kok. Al snel in de opening kwam Dirk erg goed te staan. Hij kon door een schaakje via Lb4 voorkomen dat wit kon rokeren. Zijn tegenstander kreeg nog wel veel spel op de dame vleugel door een meerderheidsaanval, maar deze wist Dirk goed te weerstaan. Uiteindelijk gingen de dames van het bord en kwam er een zeer goed eindspel voor Dirk op het bord met 3 vrijpionnen die beslissend waren, waarmee Dirk een bordpunt voor ons team binnen sleepte.

Op bord  4 speelde onze teamcaptain, Gerard, met wit tegen Peter Uylings. Vanuit de opening was het een gelijke stelling, maar Gerard had een hangende pionnen structuur op de c- en d-lijn. Om dit goed te verdedigen kwamen zijn stukken wat passiever te staan en de stukken van zijn tegenstander stonden erg actief gericht op de koningsstelling. Er werden wat stukken geruild, Gerard had een gedekte vrijpion op de c-lijn en zijn tegenstander een dubbele vrijpion op de a-lijn. In de onderstaande stelling volgende Dc6 (eval. -0.5), maar noodzakelijk was Db7 (eval. -7) om de b-lijn te bezetten en de matdreiging te behouden.

Door Dc6 kon de a3 pion gewonnen worden met Txa6. Waardoor een gelijkwaardige stelling verkregen werd en uiteindelijk eindige het in remise.

Op bord 5 speelde Ronald de Groot met zwart tegen Hendrik Koopman. Na 22 zetten kwam Ronald een stuk voor te staan. Maar door tijdnood, werd een kwaliteit terug gegeven. Vervolgens ruilde Ronald zijn twee stukken in voor een toren, om in een eindspel te komen met een plus pion. Deze bleek toch niet genoeg te zijn om de partij te winnen en eindigde het in remise.

Op bord 6 speelde Guido met wit tegen Dennis Bruyn. Guido stond heel erg goed in het middenspel. Hij had veel druk op de zwarte koningsstelling. Maar door een wat minder gunstige afwikkeling, kwamen ze in een eindspel terecht waar beide partijen geen duidelijk voordeel hadden.

De h-pion werd later geruild voor de g-pion. Hierdoor hield zwart een vrijpion over. Deze kon Guido 15 zetten later uiteindelijk winnen, maar ging ten kosten van zijn c-pion. De koning van zwart kwam veel actiever te staan dan de witte koning, waardoor zwart de toren kon offeren voor de witte loper en met de veel actievere koning kon zwart het eindspel alsnog winnen.

Op bord 7 speelde Chaim met zwart tegen Wim Rakhorst. Na 15 zetten kwam Chaim een pion voor te staan. Maar met druk op het bord en druk op de klok, maakte zijn tegenstander het Chaim erg lastig, waardoor hij zijn extra pion terug moest geven. Door de tijdsnood blunderde Chaim zoals hij zei, in een waas van gedachten zijn paard. Hij speelde nog zo’n tien zetten door en toen gaf Chaim op.

Op bord 8 speelde ik zelf (Daan) met wit. Na een solide opening kreeg ik op zet 11 al remise aangeboden, dit vond ik nog wat te vroeg en besloot door te spelen. Al vrij snel kwam ik in tijdnood en heb ik 20 zetten moeten spelen op de increment, maar mijn tegenstander niet veel later ook, dus beide hebben we 15 zetten met tijdnood moeten spelen. Na het bereiken van de 40 zetten, had ik een veel betere stelling bereikt. En op zet 43 bereikte ik de onderstaande stelling, waar ik mat in 4 dreig. Ik kon de winst al bijna proeven en dit is waar ik gigantisch de fout in ging. Na 43.  … – Db5, heb ik volledig niet gekeken wat deze zet überhaupt deed, want dit dekt het matveld op e8. Dus heel nonchalant speel 44. Dh7+ Kf8, 45. Dg8+ Ke7 46. De8+. Hier kwam ik erachter dat Db5 wel degelijk wat doet. Als ik in plaats van 44. Dh7+, gewoon 44. Txc4 had gespeeld was er geen vuiltje aan de lucht.

Na deze gigantische blunder kwam ik in een eindspel terecht waarin ik twee torens en een paard had tegen een dame en paard. Door druk op de 7de rij kon ik het paard nog winnen, maar het mat op de h- en g-lijn kon ik met de lage tijd niet vinden. Ik had hier voor eeuwig schaak kunnen gaan, maar dacht dat er nog zeker winstkansen in zaten, dus speelde door. Helaas moest ik mijn a-pion weggeven voor zijn h-pion. Hierdoor werd het heel lastig. De twee vrijpionnen waren heel sterk en door wat onnauwkeurig spel van mij moest ik uiteindelijk een toren en paard opgeven voor de twee vrijpionnen. Hierna eindigde het snel en kon zwart mij mat zetten. Als laatst spelende had ik achteraf toch voor het eeuwig schaak moeten gaan om het ene matchpunt voor het team nog binnen te slepen, maar achteraf is alles makkelijk gezegd.

Uiteindelijk hadden we helaas verloren met 3½ – 4½, maar de stand had er heel anders uit kunnen zien.

One Comment

 1. Nico Hauwert
  Nico Hauwert 12 november 2023 at 20:38

  Mooi verslag met enkele kritieke stellingen als illustratie.
  Als je zelf zo’n dramatische partij hebt gespeeld is het denk ik geen feest om het verslag te maken,
  maar dat klusje heb je toch geklaard.
  Goed geDaan.

Leave A Comment