Alberto Alvarez Alonso scoort 4 uit 4

Waagtoren n1 speelde tegen Kennemer Combinatie n1 waardoor 8 sterke spelers van de Waagtoren niet konden meedoen in de eerste 4 ronden van de rapid competitie. Desondanks hadden we sterke deelnemers: Yong Hoon de Rover en Danny de Ruiter. Het lag voor de hand dat een van deze twee 4 uit 4 zou scoren of misschien allebei 3½ uit 4. In ronde 2 speelden ze tegen elkaar en het was spannend tot de laatste seconden. Danny had een dame ingeleverd voor 2 torens, maar ergens op het einde verloor hij nog een kwaliteit en moest toen opgeven.

In ronde 3 kwam er een sensationele partij op het bord bij Yong Hoon de Rover tegen Alberto Alvarez Alonso. Yong Hoon rokeerde lang en schoof pionnen naar voren in het centrum en de koningsvleugel. Alberto stuurde al zijn stukken naar de damevleugel. Het leek even alsof Yong Hoon het dicht kon houden, maar tenslotte moest hij opgeven. Alberto had gewonnen! Daarna moest hij in ronde 4 tegen Gerrit Lemmen. Alberto had in de interne competitie nog verloren van Gerrit Lemmen, maar in de rapid competitie won Alberto. Zo werd Alberto de enige speler met 4 uit 4 na de eerste avond van de rapid competitie! Zie de ranglijst na 4 ronden.

Op de tweede plaats staat heel verrassend Ronald Kamps met 3½ uit 4 boven 6 spelers met 3 uit 4: Yong Hoon de Rover, Danny de Ruiter, Jan Poland, Gerrit Lemmen, Rob Heijink en Merijn Hooijmans. Ronald was daar heel bescheiden over: “Tegen Albert Boekema een positionele schuiver. Ik bleef overeind, vraag niet hoe! Tegen John Norder was ik de anti gambiet man!” Daarna moest hij tegen Merijn Hooijmans die ook 2 uit 2 had gescoord. Volgens Ronald ontsnapte hij tegen Merijn en won alsnog. Dito in ronde 4 tegen Ramon Witte, die nog remise maakte. Ronald: “Volgende keer tegen Danny de Ruiter. Het is tijdelijk. Grappig.”

In de Voorjaarsvakantie op dinsdag 20 februari 2024 is er geen externe wedstrijd en kunnen ook de spelers van Waagtoren n1 meedoen. Dan kan het dus weer heel spannend worden. En in de Meivakantie op 30 april 2024 is de finale van de rapid competitie.

0-0-0 issue #35

Tot zover het verslag over de rapid competitie. Volledigheidshalve moet ik vermelden dat het een en ander mis ging in de laatste ronde. Ronald Kamps had 3 uit 3 en werd ingedeeld tegen Ramon Witte met ½ uit 3. Hij had natuurlijk tegen iemand anders gemoeten met meer punten dan Ramon. Alberto Alvarez Alonso en Gerrit Lemmen hadden 3 punten en speelden tegen elkaar. Yong Hoon de Rover, Danny de Ruiter, Jan Poland, Rob Heijink, Chaim Bookelman, Martin Rep en Theo de Bruyn hadden allemaal 2 punten, maar geen van hen speelde tegen Ronald. Bovendien speelde Jan, Rob en Theo ook niet tegen iemand met 2 uit 3.

Oorzaak van deze vreemde indeling was 0-0-0, maar niet omdat 0-0-0 verkeerd indeelde. De oorzaak lag ergens anders. Als programmeur van 0-0-0 en als intern wedstrijdleider raakte ik in de stress vlak voor ronde 4. 0-0-0 produceerde een indeling waarin een aantal aanwezige spelers niet ingedeeld waren. Dat constateerde ik tijdens het voorlezen van de indeling. Dat kon ik eenvoudig herstellen door die spelers alsnog aan te melden voor ronde 4. Maar helaas was ook een nieuwe indeling niet compleet. Pas na drie keer was de indeling wel compleet, maar die was, zoals ik hierboven beschreef, ook niet goed. 0-0-0 had duidelijk een issue, maar ik was op dat moment blij dat iedereen een partij had.

Max Hooijmans vertelde mij na afloop al de reden waarom de indeling van ronde 4 niet compleet was. Dat kwam door de Algemene Leden Vergadering! Toen had Nico Mak namelijk voorgesteld om de rapid competitie met een sneller speeltempo te spelen dan in vorige seizoenen, zodat we 4 in plaats van 3 ronden per avond konden spelen. Aan mij de opdracht om te onderzoeken of dat kon. Ja, natuurlijk. Maar aan het begin van het seizoen had ik een planning gemaakt voor 3 avonden met 3 ronden: totaal 9 ronden. Pas een week voor ronde 1 had ik dat veranderd in 3 avonden van 4 ronden: totaal 12 ronden. Ik verwijderde ronde 4 tot en met 9, want daarin stonden verkeerde datums en ik voegde ronde 4 tot en met 12 toe met de juiste datums. Maar ik had verder niet doorgedacht dat dat ellende kon veroorzaken. Max begreep het meteen en hij had gelijk. Er waren leden die zich al eerder hadden aangemeld voor 3 ronden en die hadden zich daarna niet opnieuw aangemeld voor ronde 4.

Maar de overgang van 3 naar 4 ronden per avond was nog steeds niet de reden waarom de indeling van ronde 4 zo vreemd was. De ware reden ontdekte ik pas de volgende dag. Bij de spelers die voor ronde 4 waren aangemeld, had 0-0-0 de uitslagen van ronde 1, 2 en 3 gewijzigd in afwezig! Dat was alleen correct voor Ellen van der Hoeven. Maar bij Ronald Kamps had dat tot gevolg dat zijn 3 winstpartijen waren gewijzigd in 3 keer afwezig en dat was de logische reden waarom 0-0-0 Ronald indeelde tegen Ramon Witte met ½ uit 3. Computers nemen uitsluitend logische beslissingen op basis van de regels waarmee ze zijn geprogrammeerd en de beschikbare (in dit geval foutieve) data.

Uiteraard heb ik de uitslagen hersteld, maar de issue met 0-0-0 is nog niet hersteld. Ik weet inmiddels dat het alleen mis gaat indien er meer ronden op een avond zijn. Dus het gaat niet fout met de interne competitie. Daarom heb ik nog tijd tot 20 februari 2024 om issue #35 te fixen. Ik beloof jullie dat ik dat ruim voor die datum zal doen en het ook goed zal testen.

0-0-0 issue #30
0-0-0 is natuurlijk vooral gemaakt voor de intern wedstrijdleider. Bij andere schaakverenigingen maakt de intern wedstrijdleider indelingen, uploads naar de website en verwerkt hij of zij veel telefoontjes, e-mail en andere berichten. Bij de Waagtoren gaat dat allemaal automatisch. Onze leden gebruiken 0-0-0 voor Aanmelden / Afzeggen en dan verschijnt een Voorlopige indeling. Het enige wat ik nog doe is om 19:00 de Definitieve indeling maken en een afdruk meenemen naar Wijkcentrum Overdie. Voor leden van de Waagtoren is dat tegenwoordig heel normaal.

Bij andere schaakverenigingen gaat dit heel anders! Daar moeten de leden maar afwachten tegen wie ze moeten voor de interne competitie. De meeste interne wedstrijdleiders gaan niet na elke aanmelding of afzegging opnieuw een upload naar de website doen om een Voorlopige indeling te publiceren. Bij de Waagtoren krijg ik klachten als leden niet precies weten tegen wie ze moeten of als dat op het laatste moment verandert!

Voor het begin van de interne competitie van 2023-2024 had ik veel veranderd in 0-0-0. Ik was vooral bezig alles te herstructureren zonder nieuwe functies toe te voegen. Toen ik pas begon met 0-0-0 besefte ik niet dat 0-0-0 op allerlei vreemde apparaten draait zoals iPhone’s, Samsung tablets en computers met Windows XP of Linux en dat het internet na-ijlt als ik een nieuwe versie van 0-0-0 heb gemaakt. Dat probeer ik te verbeteren door meer functies van 0-0-0 die op al die vreemde apparaten draaien te verplaatsen naar de server. Dat is namelijk de enige computer in het geheel van 0-0-0 die precies doet wat ik wil.

Op dinsdag 19 september voor ronde 2 kwamen weer allerlei leden naar mij toe en lieten zien dat de Definitieve indeling niet was verschenen op hun mobiele telefoon. Heb je ze weer al die verwende leden van de Waagtoren! Sinds 19:00 konden ze even de indeling niet zien. Ik had hem mee op papier. Bovendien kon Jacob Bleijendaal wel de indeling vinden via de uitslagen. Diezelfde week ging ik op vakantie naar Spanje en Jacob zou de intern wedstrijdleider zijn voor ronde 3. De leden van de Waagtoren moesten maar paar weken wachten. Ik was niet van plan om in mijn vakantie aan 0-0-0 te werken.

Het liep anders, omdat 0-0-0 met open source software draait. Joris Hartog verdiepte zich in de software, beschreef issue #30 op GitHub en bedacht een fix. Bovendien maakte Joris een pull request, zodat ik vanuit Spanje met een druk op een knop zijn verbetering in 0-0-0 versie 0.8.32 kon invoeren. Sindsdien ziet iedereen weer de Definitieve indeling. Dank je wel, Joris!

Uiteraard hoop ik dat er meer leden komen zoals Joris Hartog. Maar het helpt ook als jullie melden als je iets geks ziet of als je iets bedenkt dat 0-0-0 beter kan maken. Een issue melden op GitHub mag, maar je mag ook gewoon een e-mail sturen naar pvdiepen@gmail.com.

4
1

One Comment

 1. Nico Hauwert 29 oktober 2023 at 15:08

  Knap gedaan door Alberto, met zijn maximale score.
  Verdraaid leuk artikel omdat er een dubbelslag wordt geslagen:
  – verloop van het rapidtoernooi maar ook
  – achtergronden van de indeling ervan
  Dit is leesplezier.

Leave A Comment

4
1