Peter van Diepen

Voor de zomer vierden we het kampioenschap van drie teams: Waagtoren 1, Waagtoren N1 en Waagtoren V1 op de boot bij de Pilaren. Het enthousiasme was enorm. Iedereen wilde opeens extern spelen. De afgelopen seizoenen was het altijd moeilijk om spelers voor vier teams op de KNSB zaterdagen te vinden. Maar voor het seizoen 2023-2024 hadden we ruim voldoende spelers voor vijf teams! Groot was onze teleurstelling toen de KNSB ons schreef dat we te laat waren: we hadden ons voor 1 juni 2023 moeten aanmelden. Kortom we moesten ons beperken tot vier teams.

Waagtoren 4 werd ingedeeld in KNSB klasse 6E en de eerste wedstrijd zouden we in Schagen spelen tegen Magnus Anna Paulowna Combinatie 3. Maar een paar weken voor de wedstrijd hoorden we dat Magnus Anna Paulowna Combinatie 3 zich terugtrok! Dat zou betekenen dat alle teams in klasse 6E een wedstrijd minder zouden spelen. Het bestuur van De Waagtoren stelde aan de KNSB voor om alsnog Waagtoren 5 toe te laten om het gat op te vullen. Dat was goed en toen moesten we heel snel Waagtoren 5 organiseren. Ronald Kamps was bereid om teamleider van Waagtoren 5 te worden. Dankjewel, Ronald!

De wedstrijd verliep, zoals verwacht, heel anders dan dat je zou verwachten. Waagtoren 5 is niet minder sterk dan de Waagtoren 4. Ik merkte dat al meteen aan mijn partij (voor Waagtoren 4) tegen Yvonne Schol. Ik kwam slecht uit de opening en verloor ook nog een kwaliteit. Yvonne stond veel beter. Misschien zelfs gewonnen. Maar ik heb van Gerrit Lemmen geleerd dat je nooit moet opgeven. Dat werkte hier ook. Yvonne ging in de fout en toen scoorde ik het punt. Daarna ging het mis bij Johan Plooijer (voor Waagtoren 4). Johan won een stuk, maar Edward Schenkel won de partij. In de analyse bleek dat als Johan zich iets beter had verdedigd dat de aanval van Edward niet meteen doorsloeg, maar het bleef moeilijk voor Johan ondanks een stuk meer. Ondertussen was het dus 1 – 1.

Egbert van Oene op bord 1 was (voor Waagtoren 4) in de aanval tegen Leonard Haakman, maar Leonard viel een heleboel stukken aan. Het was ingewikkeld. Egbert had het scherper gezien dan Leonard. Zijn aanval sloeg door en leverde een punt op. John Norder moest tegen de teamleider van Waagtoren 5 Ronald Kamps. Wie Ronald kent, weet hoe moeilijk het is om hem omver te krijgen. Dat lukte dus niet. Erger nog (voor Waagtoren 4) Ronald scoorde het punt. Het was 2 – 2.

Gelukkig speelde Jan Ens (voor Waagtoren 4) heel degelijk tegen Rosa Leek. Het duurde even, maar uiteindelijk haalde Jan het punt binnen. Bij Nico Mak dacht ik dat hij het wel goed deed (voor Waagtoren 4). Het was inmiddels al een eindspel en Richard Meijer had een zwarte pion op c2 en Nico een loper op c1. Ik dacht: het enige wat Nico niet moet doen is Lxh7, want dan sluit Richard de diagonaal naar c1 en promoveert c2. Een keer raden wat Nico deed. Zo werd het dus 3 – 3.

Henk van der Hauw (voor Waagtoren 4) zette Jan van Gijsen onder zware druk, dreigde mat op de onderste rij of materiaal winst. Dat was voldoende voor weer een punt. Maar stel dat Gerrit Lemmen (voor Waagtoren 4) van Peter Duijs zou verliezen dan was de einduitslag 4 – 4. Dat zou vreselijk zijn.

Gerrit had een kwaliteit meer en Peter had twee losse vrijpionnen op de damevleugel, maar er stonden ook dames en paarden op het bord. De spelers werden nerveus door de eerste tijdcontrole na 90 minuten. Dat was niet nodig, want ze hadden al veel meer dan 40 zetten gespeeld. Toen de vlag van Gerrit viel, waren we allemaal opgelucht dat ze er weer 30 minuten erbij kregen. De klok was goed ingesteld. Toch lastig zo’n wedstrijd zonder scheidsrechter! Zoals vaker vond Gerrit een ingewikkelde manier om dames te ruilen waarbij hij een paardvork op dame, toren en koning van Peter toeliet. Daarna kon hij de vrijpionnen tegenhouden en was het een kwestie van techniek (zei Henk). Eindstand 3 – 5.

3 Comments

 1. greatron12003
  greatron12003 8 oktober 2023 at 21:48

  Een goed verslag?!

 2. drulovic
  drulovic 9 oktober 2023 at 15:43

  Hulde voor het verslag. Alleen Lc1xh7 is toch echt illegaal.

 3. Peter van Diepen
  Peter van Diepen 9 oktober 2023 at 16:23

  Ja, ik vergiste mij natuurlijk. Die pion stond op b2 en de loper op b1.

Leave A Comment