greatron12003

De, of beter gezegd, mijn Alkmaarse kampioenschappen

In Oktober 1982 was ik naar Alkmaar verhuist. Ik woonde in die tijd dichter bij schaakvereniging Koedijk, dat toen nog opgericht moest worden. Ik woonde in het Rak noord, bij de kompasweg en als ex postbode kan ik u er alle straten noemen, alleen kopen u en ik er niiks voor! Om bij 0-0-0 te komen , moest ik in die tijd nog gauw 20 minuten fietsen, soms op grote open stukken. Ik was bijna 23 , dus wie deed mij wat?! Ik was aan 0-0-0 gekomen via een oud lid en destijds heel goede vriend Klaas Dekker. In eerste instantie was ik van plan om bij VVV te gaan spelen?! De enige vereniging, die ik vanuit Velsen mijn opgroei dorp wist?! Bij 0-0-0 was ik gauw geïntegreerd in destijds  groep 2. Het wonen en werken in Alkmaar, ver van mijn bekende roots, vergde nog wel wat?! Nu ben ik niet het verlegen type. Ik maak met bijna een ieder en zeker in die tijd een praatje. Toch was het eenzaam aan de gaffelstraat, ver van de stad. wat meer reuring voor toen een jonge kerel?! Het mocht er wel komen! In april 1983 werd het Alkmaars schaak kampioenschap georganiseerd. In die tijd, had je de hoofdklasse, de eerste klasse en de tweede klasse. Ik meen , dat ik in dat eerste jaar, als enige Albert Van der Meiden versloeg. Dat hielp mij niet. Ik eindigde op 4 punten. De 3 broers van der Meiden, Albert, Henk en Dirk begonnen daar hun imposante Alkmaarse schaak loopbaan, dat Dirk 40 jaar later de B groep zou winnen met een TPR van ruim 2200, daar is onder andere zijn basis begonnen

Ik raakte bevriend met Henk Grondsma en ik moest mij een plek in de Alkmaarse samenleving zien te verwerven. Ik ben daarna nog 8 jaar bij 0-0-0 gebleven, maar speelde tussendoor bij Opening 64, waar ik onder andere Jeroen Smorenberg leerde kennen. Met de nodige van daar?! Ook sommige die al jaren hun schaakstukken in de doos laten heb ik nog contact. Het promoveren naar de eerste klasse van toen het Accom toernooi?! Dat het meen ik in 1984 werd. Het koste mij nog de nodige moeite. Maar het is mij in 1985 of 1986 gelukt. In de laatste ronde van 1 van die jaren had ik alleen een remise nodig tegen de markante Dirk Meijer , een gerespecteerd schilder en nog steeds onder ons bij dit schrijven. Dirk moest van mij winnen om te promoveren. Die kans kreeg hij niet, ik haalde mijn remise kwam in groep 1.

De jaren in groep 1, waren niet gemakkelijk. Wellicht heb ik 1 keer dicht in de middenmoot gestaan, ik durf het na zoveel jaren niet met zekerheid te zeggen. 1 prachtige herinnering en zit ik dan nog in de jaren 80?! Het kan zomaar jaren 90 zijn, ik was behoorlijk bevriend geraakt met Baas Kuiper en wij vochten wel eens een potje uit naast alle goede en minder goede dingen des levens! en vriendschap?! Jawel zeker! Maar wel buiten het bord?! Ook met destijds Henk Grondsma waar ik er ook velen mee uitvocht! Baas kon  mij uit de eerste klasse kukelen, ik, heb nu een vaag iets van herinnering. ik had bij mijn promotie the batsford Chess enyclopedie gewonnen en ik speelde nog wel eens ergens anders een toernooitje, daar had ik een leuk boekje van het koningsgambiet gewonnen van Stefan Buckner, vergeef mij om de umlauts die niet geplaatst worden. Baas was goed in het Koningsgambiet, die middag ervoor ik had mij 2 uur voorbereid op het koningsgambiet, de partij de dag er na, duurde 1,5 uur ik versloeg Baas op zijn eigen terrein, ik bleef in groep 1.

Gezelligheid, bij Alkmaarse toernooien, kampioenschappen?! O zeker, ik kwam er met de jeugd, naderhand bij de senioren kwam ik met de jeugd en dat is allemaal vele keren professioneler geworden, met de komst van het internet e.d Ik heb nog een Accom?! Bij de hoge school gespeeld?! Hoe dat ging ??? Ik weet het niet meer!! Ik was in 1990 voorzitter van DOS, er gekomen via mijn omzwervingen en de verenigingen moesten gaan samenwerken. Er moest geld komen want het Alkmaars kampioenschap werd gespeeld in het toen Gulden Vlies. Ik kan mij niet herinneren als DOS er ooit aan bijgedragen te hebben?! Alleen weet ik van mijn eigen hand en spandiensten. En dat dat toernooi gelukkig van de grond kwam! Er zijn heel wat humoristische momenten geweest. Maar niet voor iedereen, is humor hetzelfde. Nu de laatste jaren, In ons huidige honk, het vernieuwde Ruusbroechof (Ik speelde al in een ouder Ruusbrooechof met DOS), (VVV speelde er ook) Geweldig de formule met veel jeugd in een propvol weekend een gestampt zeer goed georganiseerd toernooi, als ondertussen een beetje oudere?! Nog jong van een gerepareerd hart, mis ik toch ook die 7 weken op de vrijdag, de prachtige kwantumzalen bij VVV, de schattige Alie de barkeepster en heette die andere niet Truus?! Wat hebben wij gelachem een paar jaar later met o.a de Koedijkers?! Overal waar we speelden er werdt van alles aan gedaan om het de spelers naar de zin te maken.

Het laatste ASK speelde ik door wat grieperige omstandigheden gepest denk ik niet zo als ik misschien nog iets beter kan spelen. De Jongeren waar ik van verlloor, allemaal erg goed! Slotwoord! Dat het ASK met of zonder mij?! Tot heel lang mag bestaan en dat veel jonge mensen zich willen aandienen om de plekken van de al jaren trouwe organisatie in te gaan nemen. met ook dank aan het geweldige personeel van het Ruusbroechof, dat het nog jaren er voortgang mag vinden het ASK

Ronald Kamps

One Comment

  1. greatron12003
    greatron12003 28 maart 2023 at 23:32

    In 2005 mocht ik zelf een ASK titel halen, het liet mij jaren promoveren naar de B groep. Het was mooi die Alkmaarse titel net voor Jan Van Gijssen die de laatste tijd ook intern goed aan de weg timmert. Een Alkmaarse kampioen na mij ik meen in 2oo6 was John Norder Jaren liet hij zijn schaak stukken in de doos naderhand. Nu is John weer terug, groot deelnemer aan de lessen van Jos, blij dat hij weer mee doet!

Leave A Comment