Peter van Diepen

Schaken in de interne competitie op dinsdagavond

Namens het bestuur van de Waagtoren wens ik alle nieuwe leden: Arman, Bas, Christian, Daan, John, Joris, Marijn, Michael, Michel, Simon en Thijs nogmaals hartelijk welkom! Speciaal voor jullie en ook voor oude leden, die sommige dingen misschien niet meer weten, heb ik alles wat je moet weten om mee te doen in de interne competitie op een rij gezet.

Aanmelden / Afzeggen
Als je dinsdag wilt spelen, moet je je aanmelden, want anders krijg je geen tegenstander. De Waagtoren is waarschijnlijk de meest moderne schaakvereniging van Nederland. Je kunt Aanmelden / Afzeggen met een webapp op 0-0-0.nl. Door een vinkje te zetten bij een datum en ronde meld je je aan. Het vinkje weghalen is afzeggen. De software die op 0-0-0.nl draait, maakt automatisch een Voorlopige indeling en dinsdag om 19:00 wordt dat de Definitieve indeling. Het is dus fijn als je je ruim voor dinsdag om 19:00 aanmeldt. Hetzelfde geldt voor afzeggen. Vergeet alsjeblieft nooit om ruim voor dinsdag om 19:00 af te zeggen, want anders heeft je tegenstander geen tegenstander! Eventueel kan je je voor het hele seizoen Aanmelden / Afzeggen.

Ranglijsten en uitslagen zijn voor iedereen zichtbaar op 0-0-0.nl. Jouw persoonlijke agenda met alle ronden van de interne en rapid competitie en jouw externe wedstrijden en de Voorlopige indeling zijn uitsluitend zichtbaar voor jou. Daarom heb je een e-mail gekregen met een registratie-link. Bewaar die e-mail, zodat je eventueel je registratie opnieuw kunt activeren. Dat is nodig als je bijvoorbeeld een nieuwe telefoon krijgt of als de local storage van je browser is gewist. Als je nog vragen hebt over 0-0-0.nl mag je altijd een e-mail sturen naar intern@waagtoren.nl.

Noteren
We hebben sinds januari 2023 nieuwe plastic borden. Ze liggen in de kast op de onderste plank. Wij willen die borden op dinsdagavond gebruiken voor de interne competitie. De plastic borden zijn namelijk veel lichter om te tillen dan de houten borden, die we vooral willen gebruiken voor de externe wedstrijden.

Een bijkomend voordeel van de plastic borden is dat langs de randen cijfers van de rijen en letters van de lijnen staan. De witte stukken horen in de beginstelling op de 1e en 2e rij; de zwarte op de 8e en 7e rij. Dat is belangrijk voor het noteren van je partij.

Volgens het reglement van de FIDE en het reglement van de interne competitie van de Waagtoren moet je je partij noteren. We hebben gezien dat een aantal nieuwe (en een paar oude) leden niet noteren. Als bestuur willen we graag dat alle leden zich houden aan de regels. We spelen met een speeltempo van 1 uur en 40 minuten per persoon per partij en 10 seconden extra per zet. Pas als je minder dan 5 minuten hebt, hoef je niet meer te noteren.

De eenvoudigste manier is om per zet het veld waar je stuk vandaan komt te noteren en het veld waar je stuk naartoe gaat. Elk veld heeft een letter voor de lijn en een cijfer voor de rij zoals je op onze plastic borden kunt zien.

Het doel van noteren is dat een scheidsrechter kan controleren of de partij correct is verlopen en om eventueel remise door stellingherhaling vast te kunnen stellen. Voor de interne competitie lijkt dat misschien een beetje overdreven, maar in externe wedstrijden is dat gewoon verplicht. Het leuke van noteren is dat je je partij kunt naspelen, analyseren (en misschien iets daarvan kunt leren!) en eventueel kunt publiceren.

Smartphone uit
Tegenwoordig schaakt zelfs een goedkope smartphone beter dan wereldkampioen Magnus Carlsen. Daarom hoort een smartphone helemaal uit te staan tijdens je partij, want indien je gaat lopen met je smartphone zou je theoretisch je partij kunnen invoeren en je smartphone de beste zet kunnen laten uitrekenen!

Om valsspelen absoluut onmogelijk te maken, mag je tijdens je partij ook niet fotograferen, WhatsApp raadplegen, en zo voort. Het is dus niet voldoende om alleen je geluid uit te zetten. Het beste is om je smartphone aan het begin van de partij uit te zetten, naast je bord te leggen en tijdens de partij daar te laten liggen.

Na afloop van de partij
Na afloop van de partij mag je je smartphone weer aanzetten, de uitslag van je partij intoetsen op 0-0-0.nl en zelfs met je smartphone analyseren. Maar doe dat alsjeblieft niet in de speelzaal! Je mag een bord, stukken en een klok meenemen uit de speelzaal naar de barruimte om te analyseren en te vluggeren. Als je klaar bent stellen we het op prijs als je alles weer opruimt: stukken in de doos, de klok in een klokkendoos en het plastic bord opgevouwen op de kar.

Het vluggeren en analyseren mag helaas niet te lang doorgaan. Het bestuur heeft met Wijkcentrum Overdie afgesproken dat we in principe voor 00:00 klaar zijn. Ze serveren tussen 00:00 en 00:15 het laatste drankje. Vanaf 00:15 moeten we opruimen en afrekenen, zodat om 0:30 iedereen buiten is.

Heel fanatieke schakers / drinkers kunnen daarna nog door naar de Pilaren, want daar zijn ook klokken, borden en stukken en kunnen we nog wat langer doorgaan.

2 Comments

  1. Jan Poland
    Jan Poland 6 februari 2023 at 23:29

    De afspraak was ooit: tot 0.30 uur bestellen en om 01.00 uur de tent verlaten. Volgens mij is dat nog steeds zo.

  2. Peter van Diepen
    Peter van Diepen 7 februari 2023 at 11:03

    De nieuwe afspraak met Wijkcentrum Overdie is tot 0:00 en dat we om 0:30 allemaal weg zijn.

Leave A Comment