Gerard de Geus

Waagtoren 2 wint nipt van Aartswoud

Zaterdag 17 december 2022 speelden we in Abbekerk tegen Aartswoud. Helaas moesten we Hebert en Jeroen missen. Hebert zat in Montevideo en Jeroen moesten we afstaan voor het eerste.

Gelukkig hadden we twee goed invallers, namelijk Rob Freer en Nico Hauwert.

Bij Aartswoud waren er ook een aantal afzeggingen en moest er op het laatste moment nog wat geregeld worden. Iets na enen konden we dan toch van start gaan.

Ik had het niet zo snel in de gaten, maar we stonden al snel achter met 2 ½ -½

Ton verloor al snel tegen Jean Paul Ory. Zijn tegenstander speelde met wit dezelfde variant als hijzelf ook altijd speelt. Ton kwam met een zeer slechte loper te zitten, terwijl hij van tevoren had gedacht ik ervoor te zorgen om geen slechte loper te krijgen. Hij kon het dan ook niet bolwerken en moest teleurgesteld opgeven. 1-0 Aartswoud.

De tweede partij die verloren ging was van Ronald Groot (kan ook de eerste geweest zijn). Ronald kwam minimaal gelijk uit de opening, maar zoals hijzelf zei kon hij door een blunder snel opgeven. 2-0 Aartswoud.

Dirk was de derde die als snel klaar was. Hij kwam goed uit de opening en rukte met zijn h-pion richting h6. Ik heb de partij niet heel goed gevolgd, maar ik dacht dat h6 te snel kwam. Hij kon op een gegeven moment met een kwaliteitsoffer kunnen doen door Pe4 te spelen met kansrijke aanval volgens mij. Hoe het daarna zo snel remise is geworden heb ik niet meegekregen. 2 ½ -½ Aartswoud.

Na een rondje langs de borden was duidelijk dat het een moeilijke middag voor ons zou worden. Nico speelde tegen Marc Helder. Marc speelde het koningsgambiet en Nico kwam aardig onder druk te staan, maar het kan nog alle kanten op.  Vincent stond ietsje beter, maar dit was waarschijnlijk niet genoeg voor de winst. Ruud Adema speelde met wit weer een degelijk partij en stond goed. Rob stond ietsje minder en zelf stond ik goed. We mochten blij zijn als het een gelijk spel werd. Gelukkig veranderde dat in de tweede tijdsfase.

Ikzelf speelde tegen Jan Stapel en kwam de c3-variant van het Siciliaans zeer goed te staan. Won een pion door een fout van de tegenstander. Maar door zelf weer een fout te maken, werd het toch nog lastig om te winnen. Uiteindelijk kon ik genoeg druk krijgen op g7 en won ik nog 2 pionnen en wikkelde ik af naar loper met 6 pionnen tegen loper en 3 pionnen.  Het waren wel ongelijke lopers, maar het was toch eenvoudig te winnen. 2 ½-1½

Inmiddels kreeg Nico een winnende stelling in handen. Nico offerde zijn paard op f4 een kreeg een overwegende stelling en won zijn stuk terug met 2 pionnen. Het was nog moeilijk genoeg om dit allemaal te verzilveren want alle zware stukken stonden nog op het bord. Nadat na lange tijd uiteindelijk een aantal stukken konden worden geruild gaf zijn tegenstander op. 2½- 2½ gelijk

Rob kreeg het intussen moeilijk. Kwam een pion achter te staan en moest alle zeilen bij zetten om remise te maken. Maar in de vorm waarin hij momenteel verkeert moest dit geen probleem voor hem zijn. Dit lukte uiteindelijk en kon hij de remise in zijn zak steken. 3-3 gelijk.

Bleven er nog 2 partijen over. Die van Ruud en Vincent. Ruud stond inmiddels gewonnen. Hij moest alleen rustig manoeuvreren om zijn tegenstander geen tegenkansen te geven. Dit kan je rustig aan Ruud overlaten. Hij wikkelde af naar een gewonnen pionneneindspel, waarna zijn tegenstander opgaf. Het eerste matchpunt was binnen 3-4 voor de Waagtoren.

Vincent was als laatste bezig en moest minimaal gelijk spelen om de matchpunten binnen te halen. Hij had het loperpaar tegen paard en loper. Stond wel een pion achter maar dit was een geïsoleerde dubbelpion. Dit wikkelde Vincent simpel af naar een ongelijke lopers met ieder nog een pion, waarna tot remise werd besloten.

Al met al een zwaarbevochten overwinning.

De volgende wedstrijd is op 11-2-2023 tegen Paul Keres 3. Dit zal gaan om de tweede plaats. We staan beide op 8 punten.

Leave A Comment