Peter van Diepen

Viertal 1 wint in Velserbroek

Het voordeel van een viertal is dat we allemaal in 1 auto passen. Onze teamleider Ronald Kamps is echter heel groot en moest daarom wel voorin met als gevolg dat Gerrit Peereboom moest passen en meten om al zijn ledematen veilig binnenboord te halen. Dat was allemaal gelukt. Bovendien wisten we dat schaakvereniging Santpoort niet in Santpoort-Noord of Santpoort-Zuid speelde. Kortom we kwamen ruim op tijd. De leden van Santpoort waren nog niet aanwezig en de zaal was nog lang niet opgewarmd. Het was er steenkoud. Toen ze eindelijk arriveerden, zetten ze de klokken op 1 uur 20 minuten, want ze wilden ook weer snel naar huis. Onder protest speelden we onze wedstrijd.

Theo de Bruijn leek ogenschijnlijk de winst binnen te slepen. Zijn tegenstander was een goede tacticus en Theo raakte ergens de draad kwijt. Hij moest opgeven.

Ronald kreeg een Spaanse partij met wit. Volgens Ronald blunderde hij zijn pion op h3 weg. Maar een doorstoot op e5 kostte zijn tegenstander een stuk voor een paar pionnen. Na dameruil schoof Ronald de partij keurig uit.

De partij van Gerrit was een bezienswaardigheid. Zijn tegenstander kwam op de koningsvleugel zwaar opzetten met loper op h7 en pion op g6. Dat had Gerrit allemaal gezien en speelde rustig pion f6. Daarna was het volgens Gerrit al gewonnen.

Mijn partij had een voorgeschiedenis: Peter van Diepen – Rob Buschman Wijk aan Zee 2014 en Zwanenburg 2021. In beide partijen speelde Rob 1.d4 Pf6 3.c4 e5, het Boedapest gambiet. In Velserbroek 2022 speelde hij opeens 3… e6. Dit psychologische voordeel wist ik uit te bouwen tot een beetje stellingvoordeel (vonden mijn teamgenoten), maar toen maakte ik een foutje wat mij een stuk zou kosten. Rob zag het niet. Ik uiteraard wel, maar pas nadat ik mijn zet had gedaan. Daarna speelde ik voorzichtiger en gebruikte ik erg veel tijd.

Toen Ronald en Gerrit hadden gewonnen, deed ik een zet en zei ik tegen Rob dat ik remise mocht aanbieden. Rob nam het onmiddellijk aan! Maar dan hebben jullie verloren. Moet je niet overleggen met de teamleider? Nee, Rob was zelf de teamleider. Zo werd de eindstand 1½ – 2½ in ons voordeel.

Leave A Comment