Jan Poland

2021-2022: Een turbulent schaakseizoen

Om met het goede nieuws te beginnen: het Eerste heeft zich in het eerste seizoen dat het team speelde in de Eerste Klasse KNSB prima weten te handhaven, maar vraag niet hoe. Het team heeft geen enkele ronde in de opgegeven opstelling gespeeld en dat had diverse oorzaken. Die oorzaken lagen voor Mariska, Juan en Michaël niet op het sportieve maar op het persoonlijke vlak hetgeen hen verhinderde om het gehele seizoen voor het Eerste uit te komen en Rob Konijn verbleef de maanden maart, april en mei in het buitenland. En dan ben je 40% van je team kwijt en werd het elke ronde weer puzzelen om de opstelling rond te krijgen. En ook, wat Yong Hoon stelde in zijn interview met Warner de Weerd (Noordhollands Dagblad 15 juni 2022), de rare invloed die corona heeft op de beleving van het schaakspel. Normaal zijn de speeldata in de agenda’s al rood omcirkeld maar dit seizoen was dat anders, niet alleen bij ons maar bij de andere teams. Ondanks dat heeft Yong Hoon voldoende vertrouwen in de toekomst, mede door de aanwas van nieuwe, jonge leden.

Aan het begin van het seizoen was besloten dat Jeroen Smorenberg eerste reserve zou zijn voor het geval er een speler verhinderd was en Jos Vlaming was tweede reserve. In de praktijk kwam het er op neer dat Jeroen geen enkele wedstrijd voor het Tweede heeft gespeeld en Jos slechts 2 keer. Ook Hebert Perez Garcia, Dirk van der Meiden en Vincent Pandelaar zijn 1 of meerdere keren ingevallen om het team compleet te krijgen. De wedstrijd tegen Groningen was weer een geval apart omdat wij niet met 10 maar met 8 spelers die ronde gespeeld hebben. Naast deze vaste tweede team spelers hebben Tycho Bakker, John Leek en Ton Fasel hun première in het Eerste beleefd, waarvan Tycho zelfs 3 keer heeft ingevallen. En in de wedstrijd tegen Paul Keres, toen al duidelijk was dat wij niet meer konden degraderen hebben nog 3 jeugdspelers meegedaan, t.w. Daan de Vetten, Chaim Bookelman en Max Hooijmans.

Het constant een beroep moeten doen op met name spelers uit het Tweede was voor Gerard de Geus een lastige taak om zijn team weer compleet te krijgen en dat werkte weer door naar het Derde voor Alex Albrecht en het Vierde voor Peter van Diepen. Dat leidde binnen het Tweede tot een kleine opstand en een paar spelers dreigden af te haken want ‘zo kon het niet langer’. Uiteindelijk heeft maar 1 speler er de brui aan gegeven. Het positieve aan dit seizoen was dat er uiteindelijk elke keer weer complete teams hebben gespeeld, want men deed niet vergeefs een beroep op de leden van onze vereniging.

Onze redster in de nood was Maaike, die eerst Midas aan ons team wist te binden en vanaf ronde 6 ook Vjekoslav die met een rating van ruim 2200 een welkome versterking van ons team was. Ook opvallend was de wederopstanding van Daan Geerke, die samen met Yong Hoon topscorer met 5½ uit 9 dit seizoen was. Waarbij aangetekend dat Maaike met 5 uit 8 een hogere procentuele score had.

Wat het nieuwe seizoen gaat brengen is ongewis. Midas, Juan en Mariska spelen niet meer maar wij zijn verheugd met de terugkeer van Danny en ook Vjekoslav heeft te kennen gegeven een aantal ronden mee te spelen. Het is zeer waarschijnlijk dat Jeroen ook vast aan het team verbonden gaat worden en wellicht wordt er nog meer versterking gevonden. Zo niet, dan hebben wij Jos nog…..

De regionale had ook onder de malaise te leiden en uiteindelijk hebben alleen de Topklasse en de Eerste klasse hun ronden gespeeld.

En onderstaand nog een overzicht van de scores van elke speler plus de behaalde TPR.

 

 

 

Leave A Comment