Peter van Diepen

Harry Peters overleden

By Published On: 26 mei 2022Categorieën: Herinneringen, PersonaliaViews: 5562s Reacties on Harry Peters overleden

Als schaker en filmliefhebber kwam ik Harry Peters altijd en overal tegen. Toen ik nog bij 0-0-0 speelde was hij voorzitter van V.V.V. die in samenwerking met 0-0-0 het Accom-schaaktoernooi organiseerde en in Alkmaar Schaakt schreef. Harry ging weg bij V.V.V. nog voordat V.V.V., 0-0-0 en A.S.G fuseerden tot de Waagtoren en was sindsdien lid van de schaakvereniging Bergen. Later kwam ik hem als schaker tegen bij allerlei schaaktoernooien: Hoogovens, Corus, Tata, Accom, ASK, veteranen en Science Park. Het is eigenlijk vreemd dat ik in al die jaren maar 1 partij tegen hem heb gespeeld. Die partij was in de Corus 10-kamp van 2003 en was bijzonder, omdat Harry in 9 zetten mat ging in een opening, die hij al jaren speelde. Ik had me voorbereid op die opening en liet vooraf aan Rob Heijink zien wat Harry fout kon doen. En dat gebeurde!

Verder herinner ik me vooral gesprekken over films. Tijdens een Tata toernooi zaten we zo ongeveer naast Magnus Carlsen te eten, maar we spraken over boekverfilmingen. Begin jaren 80 van de vorige eeuw was ik misschien de enige Alkmaarse schaker aanwezig bij de 64ste Barrikade film, die Harry liet vertonen in de Harmonie: Schwarz und Weiss wie Tage und Nächte. Barrikade was toen wat het Filmhuis Alkmaar nu is. Harry Peters had dat in Alkmaar geïntroduceerd en koos alle films zelf uit! Sjaak Pielaet noemt in zijn in memoriam de film The Luzhin Defence. En toen ik Harry in 2019 voor Tata Steel Chess on Tour vroeg welke schaakfilms ze in Filmhuis Alkmaar zouden kunnen vertonen, kreeg ik een lange lijst.

In Alkmaar herinneren we Harry van vele inleidingen bij films in de Harmonie, Provadya en Filmhuis Alkmaar. Dat deed hij echter in heel Nederland. Hij vertelde altijd smakelijk over de filmfestivals in Berlijn en Cannes, maar was heel bescheiden over Cinekid, Film by the Sea en andere film gerelateerde activiteiten. Eigenlijk wist ik het meeste niet en daarom is het goed om dat allemaal na te lezen. Zie de links in dit artikel.

2 Comments

  1. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 28 mei 2022 at 17:14

    Gecondoleerd Peter & andere familieleden, vrienden en kennissen van Harry. Heb je misschien nog een fotootje van Harry? (Ik heb geen idee hoe hij eruit ziet).

  2. Jan Poland
    Jan Poland 28 mei 2022 at 23:40

    Ik heb met mijn vrouw talloze woensdagavonden, want dat was de avond dat de barricade films werden vertoond, de Harmonie bezocht. Er was zelfs een uitstalkast voor de films van Harry gereserveerd. Harry vertoonde kwaliteitsfilms die in de andere 3 bioscopen in Alkmaar niet werden vertoond. Een bijzondere was de 100ste avond, een vertoning van Bertolucci’s Novecento, een ruim 4 uur durend epos over de opkomst van het fascisme in Italië. In 1 avond vertoont, het was een hele zit. En daarna nog even verhaal halen in de Pilaren. Voor de duidelijkheid: vanaf 1985 was de organisatie van het Accom toernooi in handen van 2 personen: Harry verzorgde de publiciteit, ik de organisatie. En met Anton Schermer samen werden de eerste schreden op een digitaal zwitsers gezet. En voor Frank, zie het artikel van Sjaak Pielaet op de website van schaakclub Bergen.

Leave A Comment