Kampioenswedstrijd Waagtoren 4

By Published On: 4 april 2022Categorieën: De Waagtoren K4 (2021-2022), Verslagen0 Reacties

Zukertort 3 – Waagtoren 4 ging dus om het kampioenschap in KNSB klasse 6C. We waren gewaarschuwd. Zukertort had alles gewonnen en onze tegenstanders waren allemaal jonge spelers plus een teamleider Wim Moene met KNSB rating 2132 en John Spinhoven 1861.

Het enige voordeel voor ons was dat we dit keer geen spelers aan een hoger team hoefden af te staan, want Waagtoren 3 hoefde niet te spelen. Waagtoren 1 en 2 konden dus invallers uit Waagtoren 3 opstellen. Helaas was er ook een ronde van het Kennemer Open, waren er afspraakjes met vrouwen en meer van die dingen. Ik had als list bedacht om een sterkere speler op te stellen en zelf als non playing teamcaptain mee te gaan. Maar zelfs dat lukte niet. Kortom: we speelden deze kampioenswedstrijd weer niet in onze sterkste opstelling.

Laat ik maar met mijn eigen partij beginnen, want ik nam al na 8 zetten een bizarre beslissing. Mijn tegenstander was zo’n jonge knaap. Hij hield zijn jas aan, wilde niets van mij drinken, dacht af en toe heel lang na (bijvoorbeeld over zijn derde zet: het Wolga gambiet) en speelde meestal vlot en met een klap van zijn stuk op het bord. Op zet 9 kon ik met mijn dame de toren op a8 slaan. Maar ik vertrouwde het niet. Was dit zo’n openingsval waarbij zwart een toren offert en de witte dame niet meer in het spel komt? Ik besloot hem te geloven…

Gelukkig hadden wij ook een jonge speler: Daan de Vetten. Tot nu toe had hij een 100% score in Waagtoren 4, maar speelde niet elke keer. Hij had speciaal voor deze wedstrijd vrij genomen van zijn werk. Dat was heel fijn, want hij zorgde voor ons eerste wedstrijdpunt!

Daan heeft dus nog steeds een 100% score voor Waagtoren 4. Wim Nieland had ook een 100% score voor Waagtoren 4, maar moest vandaag zijn eerste nul incasseren. Wim speelde tegen Achyuth Aravindhan, die een week eerder op het ASK in groep B nog remise speelden tegen Waagtoren 4 spelers Theo Bakker en Dick Bouma. Deze week won Achyuth al van Wim. Een knappe prestatie van iemand die nog maar 10 of 11 jaar is!

Albert van der Meiden gaf plotseling een toren weg. Gerrit Lemmen had een loper op b2 tegen zijn Konings Indische loper op g7 en kon toen e5-e4 spelen met aanval op de dame van zijn jeugdige tegenstander. Zo won Gerrit de loper op b2 en de partij. Tussenstand 2 – 2.

In meer dan 50 jaar dat ik schaak heb ik al veel belachelijke partijen gespeeld, maar nog nooit had ik zo veel eenvoudige zetten gemist als in Amstelveen. Meestal laat ik de opening weg in verslagen om tegenstanders niet op ideeën te brengen, maar hier ging het al bizar mis in de opening. Daarom volgt hier de hele partij met alle verbeteringen van Stockfish. En ja, jullie mogen mij uitlachen!

Guido moest op bord 1 tegen teamleider Wim Moene met 2132. Als teamleider had ik nog even gecontroleerd of dat wel kon zo’n hoge rating tegen Waagtoren 4. Ja, dat mocht. Ik had heel even een tactische opstelling overwogen, maar Wim Moene speelde ook een keer op bord 7. Guido had geen bezwaar tegen de opstelling en werd uitgedaagd om een goede partij te spelen.

De tussenstand was inmiddels 4 – 2 voor Zukertort 3 en het was duidelijk dat ook Rob Freer niet goed stond. Rob verloor en toen was Nico Mak als laatste nog bezig. Nico speelde volgens mij voor het eerst in zijn leven op zaterdag in een KNSB wedstrijd. Nico speelde een goede partij, maar de wedstrijd was al beslist en Nico zag geen winstkansen. Zo werd de eindstand 5½ – 2½ voor Zukertort 3.

Met nog een wedstrijd te gaan, denk ik dat Zukertort 3 kampioen is geworden in KNSB klasse 6C. Alleen theoretisch kan Waagtoren 4 nog kampioen worden.

0
0

Leave A Comment

0
0