Peter van Diepen

Waagtoren 4 niet meer op eerste plaats

Zaterdag 12 maart 2022 hadden we voor het eerst sinds oktober weer 4 KNSB teams op bezoek. Waagtoren 1, 2 en 4 wonnen en bij Waagtoren 3 werd het 4 – 4. Kortom alle teams doen en deden het goed en tot nu toe deed Waagtoren 4 het bijzonder goed. We stonden het hele seizoen bovenaan de ranglijst! Maar na onze 5 – 3 winst zaterdag tegen Woerden 3 staan we niet meer bovenaan in KNSB klasse 6C. Dat is in ieder geval mijn schuld als teamleider van Waagtoren 4.

Waagtoren 4 was weer geweldig! Zoals gewoonlijk moesten wij spelers afstaan aan hogere teams. Onze speler Wim Nieland speelde zelfs in Waagtoren 2! Wim verloor weliswaar, maar Waagtoren 2 won. Waarschijnlijk omdat ze, dankzij Wim, niet heel deprimerend hoefden te beginnen met een 0 – 1 achterstand. Waagtoren 3 had twee invallers nodig. Onze spelers Martin Rep en Dick Bouma wonnen allebei en zorgden zo dat Waagtoren 3 niet verloor!

Gerrit Peereboom en Ronald Kamps zetten de toon bij Waagtoren 4. Beiden waren invallers. Ronald moest ik zelfs op zaterdag nog bellen wegens gedoe bij de hogere teams. Gerrit was het eerste klaar met een degelijke remise en daarna volgde een degelijke remise van Ronald.

Peter Duijs scoorde ons eerste hele punt. Daarna volgde Theo Bakker.

Peter van Diepen had het dus verpest. Ik bakte er niets, speelde nog lang door, maar scoorde onze eerste nul. Gelukkig won Johan Plooijer weer een goede partij. De tussenstand was 4 – 2.

Albert van der Meiden en zijn tegenstander waren al vanaf zet 25 in hevige tijdnood. Spannend! Bij Rob Freer leek er niets aan de hand. Stond hij beter? En opeens gaf Rob op. Hij had iets over het hoofd gezien. Jammer! Tussenstand 4 – 3.

We konden nog winnen als Albert won of remise maakte. Inmiddels had Albert veel meer tijd gebruikt dan zijn tegenstander. Maar zijn tegenstander was vooral bezig zijn stelling dicht te houden. Albert had een pion gegeven voor een halve open lijn en probeerde de koningstelling open te breken. Albert bleef lang nadenken, had op een einde nog maar een paar minuten en nog geen 40 zetten gedaan, maar hij bleef rustig en ging zelfs nog bij zijn broer kijken. Een breekzet in het centrum zette de tegenstander nog meer onder druk. Misschien had hij ergens hardnekkiger kunnen zijn. Dat gebeurde niet. Albert won!

Tegen de koploper
Zoals gezegd heeft Waagtoren 4 tot nu toe alles gewonnen. Achtereenvolgens wonnen we met 6½ – 1½, 6½ – 1½, 6 – 2, 5½ – 2½ en 5 – 3. Een aflopende reeks dus. We stonden het hele seizoen bovenaan in KNSB klasse 6C, maar nu niet meer. We staan nu een half bordpunt achter Zukertort 3. Zaterdag 2 april moeten we tegen deze koploper uit in Amstelveen. Die wedstrijd moeten we winnen om kampioen te worden of we moeten gelijk spelen en daarna in onze laatste wedstrijd tegen VAS 6 meer bordpunten halen dan Zukertort 3.

Leave A Comment