Jos Vlaming

Naschrift bij het artikel: Waagtoren N1- Krommenie N1

Wij willen graag de volgende reactie van schaakclub Krommenie plaatsen als naschrift bij het artikel van Drulovic op 9 februari. Zij hebben dit in samenspraak met Andre opgesteld en gevraagd of wij dit wilden plaatsen. Graag en bij deze. Ook is het goed de reactie te lezen die Frank eerder gaf op zijn eigen artikel waarin hij zijn tegenstander zegt te kennen als een aardige en sportieve tegenstander.

“Krommenie, 14 februari 2022

Beste schaakgenoten!

Afgelopen dinsdag 8 februari konden we eindelijk weer eens, ’t was inmiddels maanden geleden, achter het schaakbord plaatsnemen voor een externe wedstrijd, in de schaakontmoeting tussen ons beider clubs, een vreugdevolle gebeurtenis.

Voor een van onze teamgenoten van het eerste achttal was het echter een minder vrolijke avond. Andre Breedveld heeft te kampen met ademhalingsproblemen. En juist in deze wedstrijd kreeg hij hier last van.  Nu komt dat wel vaker voor, maar zelden in deze mate, en dan loopt Andre even weg van het bord voor een wandelingetje door de speelzaal, met name om zijn tegenstander niet te hinderen. Echter, vanwege de verplichting om mondkapjes te dragen in “de wandelgangen” – en het dragen van een mondkapje verergert de ademhalingsproblemen alleen maar bij onze clubgenoot –, zag hij zich genoodzaakt vaker achter het bord te blijven zitten. Lastig! En niet alleen heel lastig voor zijn tegenstander, maar extra lastig voor Andre, die zich realiseerde hoe vervelend dat voor zijn tegenstander moest zijn, en zich hiervoor tijdens de partij heeft verontschuldigd naar zijn tegenstander aan het vierde bord, Frank Agter.

(Na afloop van de wedstrijd heeft onze clubgenoot uit respect voor zijn toekomstige tegenstander(s) dan ook besloten om vooralsnog geen (externe) schaakwedstrijden te zullen spelen, tot zijn eigen spijt én tot die van zijn teamgenoten, immers: een aderlating voor ons eerste achttal.)

Wij kennen Andre als iemand die zich achter het schaakbord altijd uiterst correct gedraagt en daarom hebben wij de nodige moeite met het beeld dat van hem in het wedstrijdverslag (van zijn tegenstander Frank Agter) wordt neergezet.

Hier is immers geen sprake van een ‘tic’, een of ander raar aanwensel van onze clubgenoot, hier is geen sprake van een ‘onhebbelijkheid’, een ongemanierdheid of lompheid, hier is geen sprake van een probleem ‘waarom mensen niet gewoon stil kunnen zitten zonder geluid te produceren’, (om maar enkele zinsneden uit het wedstrijdverslag aan te halen), nee, hier is sprake van een medisch probleem!

Een buitenstaander die het op de website van De Waagtoren geplaatste artikel/wedstrijdverslag leest, zal met passages in de tekst als ‘de ijselijke luchtinhalaties betroffen slechts een nieuwe tic in het reeds uitgebreide assortiment onhebbelijkheden achter de 64 velden’ eerder connotaties met een irritante, vervelende tegenstander hebben.

Dit betreuren wij.

In het vertrouwen dat met dit naschrift het foutieve beeld van onze clubgenoot (dat voor de lezer van het wedstrijdverslag gemakkelijk kan ontstaan) is gecorrigeerd, tekenen wij,

Met schaakgroeten,

Kees Takken, voorzitter schaakvereniging Krommenie

Cor van Dongen, secretaris, teamgenoot van Andre ”

Tot zover, namens het bestuur, Jos Vlaming

 

Leave A Comment