Soepele overwinning Waagtoren 4

By Published On: 9 februari 2022Categorieën: De Waagtoren K4 (2021-2022), Verslagen0 Reacties

We hadden er weer zin in na de versoepelingen. Dinsdagavond moesten we nog een soort rapid spelen: 45 minuten p.p.p.p. en 10 seconden per zet, omdat we om 22:00 naar huis moesten. Zaterdag konden we weer rustig nadenken: 90 minuten voor de eerste 40 zetten en nog eens 30 minuten voor de rest van de partij en 30 seconden per zet. Dit resulteerde in een soepele overwinning. De eindstand van Leiderdorp 2 – Waagtoren 4 was 2½-5½.

Uiteraard ging het niet helemaal soepel, want dat is waarschijnlijk onmogelijk. Van het vaste team misten we 4 spelers. Dus we hadden 4 invallers nodig en eigenlijk nog 1 invaller, omdat we ook 1 weer moesten afstaan aan Waagtoren 3. Als teamleider moest ik daarom totaal 24 leden van de vereniging benaderen. Dat was een nieuw persoonlijk record. Toch was ik tevreden. Andere schaakverenigingen konden niet complete teams bij elkaar brengen of moesten zelfs teams terugtrekken, las ik in berichten van KNSB en NHSB. Waagtoren 4 kwam in ieder geval met een compleet team en op tijd in Leiderdorp. Dat een van onze spelers vervolgens niet op tijd aan zijn partij kon beginnen, had weer te maken met CTB. Maar ook dat kwam goed.

Wim Nieland was weer (zie Na de persconferentie) als eerste klaar. Hij won van jeugdspeler Maxime Venema. Karel Beentjes scoorde ons tweede punt. Helaas verloor Merijn Hooijmans. Gerrit Lemmen stond best wel goed, maar blunderde tegen zus Katja Venema en verloor uiteindelijk. Toen was de stand 2 – 2.

Johan Plooijer speelde voor het eerst sinds 5 jaar een externe wedstrijd voor de Waagtoren. In de kop van dit verhaal gebruik ik het woord soepel. Dat geldt met name voor de partij van Johan. Johan kreeg wat spel op de damevleugel en zijn stelling werd steeds beter. Zijn tegenstander maakte geen grote fouten, maar Johan zette zijn stukken gewoon beter neer en kon op het einde zelfs mat zetten.

Ook mijn partij verliep dit keer soepel en met een veel beter resultaat dan de vorige keer (zie Na de persconferentie). In de diagramstelling had mijn tegenstander het loperpaar tegen mijn paarden, maar ik had een simpel plan: de geïsoleerde pion veroveren. Dat lukte en toen maakte mijn tegenstander een fout.

Zo kwamen we 4 – 2 voor en hadden we nog maar een halfje nodig voor de overwinning. Bij Peter Duijs was het eigenlijk ook al een tijdje duidelijk: Peter ging winnen. Zijn tegenstander stond wat minder en had gemeend dat hij een stuk moest offeren voor aanval. Maar Peter maakte het koel af en scoorde het winnende wedstrijdpunt: 5 – 2.

Ondertussen had Martin Rep op bord 1 een zware partij tegen de sterkste speler van Leiderdorp 2. Martin dacht dat hij het ergens beter kon doen. Dat heb ik even aan Stockfish gevraagd.

De eindstand Leiderdorp 2 – Waagtoren 4 was dus 2½-5½. Hiermee staan we bovenaan in KNSB klasse 6C samen met Zukertort Amstelveen 3. We moeten nog tegen elkaar, maar ik ben bang dat zij beter zijn…

Leave A Comment