Boek over uitgever, schaker en schrijver Wim Andriessen ziet het daglicht

Beste medeclubleden! Na drieënhalf jaar is het eindelijk zover en heeft mijn boek over Wim Andriessen, Meester in het schaken, grootmeester in het uitgeven, op woensdag 2 december 2020, het daglicht mogen aanschouwen.

Meester in het schaken, grootmeester in het uitgeven beschrijft leven en werk van uitgever van schaakboeken – en tijdschriften, schaker en schrijver Wilhelm Fredrik (Wim) Andriessen (1938-2017), die in interviews regelmatig aangaf veel aan het schaken te danken hebben gehad. In de Nederlandse schaakwereld was Wim Andriessen een fenomeen. Bij zijn overlijden in mei 2017 besteedden alle grote landelijke dagbladen: o.a. de Telegraaf (Hans Bὅhm), de Volkskrant (Gert Ligterink) en NRC Handelsblad (Hans Ree), in hun wekelijkse schaakrubriek hier aandacht aan. 

Uitgever

Volgens IM Gert Ligterink, voormalig Nederlands kampioen en Wims opvolger bij de Volkskrant, had hij drager van de Max Euwe-ring moeten worden. (De Euwe-ring is een onderscheiding voor iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het schaken in Nederland. Onder anderen Jan Timman, Hans Ree en Genna Sosonko ontvingen deze ring). Wim Andriessen verdiende deze ring ten volle als oprichter en uitgever van de twee mooiste schaaktijdschriften die Nederland heeft voortgebracht: het Nederlandse Schaakbulletin (1968-1984) en het Engelstalige, internationale New in Chess (1984 – tot heden), waaraan coryfeeën als Hein Donner en Jan Timman belangrijke bijdragen leverden. Hein Donner door zijn met zelfspot gelardeerde artikelen en Jan Timman met zijn ongeëvenaarde schaakanalyses van zijn eigen partijen en van collega-grootmeesters.  

Journalist en schaker

Naast uitgever was Wim Andriessen schaakjournalist van de Volkskrant, waar hij ook de wekelijkse schaakrubriek verzorgde. Tevens was hij een sterk schaker, die in de jaren zestig, begin jaren zeventig behoorde tot de Nederlandse subtop. Hij plaatste zich onder andere voor het Nederlands Kampioenschap van 1971 waar hij de degens kruiste met schakers als Jan Timman, Hein Donner en Hans Ree. Hoe goed hij was, bleek toen hij in de jaren 1982, 1983 en 1984, na zijn verhuizing naar Alkmaar, drie keer achtereen met hoge scores afgetekend Alkmaars kampioen werd. Circa vijftig door hem gespeelde partijen tegen sterke spelers als Jan Timman, Hein Donner, Kick Langeweg, Bert Enklaar, Haije Kramer, zijn in het boek opgenomen.

Bovenal was hij een markante persoonlijkheid, met een geprononceerde mening over de Nederlandse schaakwereld, die hij al op jeugdige leeftijd had leren kennen. Zijn uitgesproken karakter leidde regelmatig tot conflicten met degenen met wie hij direct (sommige medewerkers) en indirect (bestuurders, KNSB, sponsoren en hoogwaardigheidsbekleders) te maken kreeg. Een onstuitbare drang om schakend Nederland, door middel van zijn stukken in het legendarisch Schaakbulletin, te laten weten wie hij was en welke ideeën hij had, zal hierbij ongetwijfeld van invloed zijn geweest.

Alkmaarder

Vanaf 1980 verhuisde Wim Andriessen met zijn vrouw Annelies naar Alkmaar waar hij tot zijn overlijden, op 78-jarige leeftijd, zou wonen. In 1987 werd de uitgeverij, die toentertijd in Amsterdam was gevestigd, naar Alkmaar overgebracht, en zou hij hier ook gaan werken. De Rochdalestraat 4A is tot de dag van vandaag, nog steeds het hoofdkwartier van het internationaal beste schaaktijdschrift ter wereld. 

Begin jaren tachtig leerde ik Wim Andriessen kennen toen hij vanuit Amsterdam in Alkmaar kwam wonen en hij lid werd van de plaatselijke schaakvereniging V.V.V. Twee maanden voor zijn overlijden vroeg Wim mij of ik bereid was een ‘boekje’ over hem te schrijven. Dat het ‘iets’ meer is geworden dan dit, mag duidelijk zijn, al had het boek gemakkelijk drie keer zo dik kunnen zijn, gezien de honderden artikelen die Wim Andriessen schreef voor Schaakbulletin, New in Chess, de Volkskrant, schaakbladen en voor de Waagtorensite, in een schaakleven dat meer dan 65 jaar heeft geduurd.

Het boek is te bestellen via www.grootmeesterinhetuitgeven.nl.

 

 Over de publicatie
Titel                         W.F. Andriessen – Meester in het schaken, grootmeester in het uitgeven
Auteur                    Marten Coerts
Uitgever                 Eigen beheer familie Andriessen
Aantal pagina’s    221 pagina’s + fotokatern 8 pagina’s
Bindwijze               Hardcover
ISBN:                       978-90-5691-930-6
NUR-code:             481
NUR-beschrijving: Denksporten (schaken/dammen)

 

0
0

8 Comments

 1. Frank van Tellingen 2 december 2020 at 19:04

  Hallo Marten,

  mooi werk, ik ga het boek bestellen. Heb je ook een aankondiging op schaaksite gezet?

 2. Ruud Niewenhuis 2 december 2020 at 19:15

  Gefeliciteerd Marten, ik ga hem ook bestellen. Toen ik vanuit Amsterdam naar Alkmaar verhuisde kende ik zijn schaakboekwinkel/uitgeverij in Pijp en het bijzondere Schaakbulletin. Ik heb Wim tennisles gegeven in de jaren 86 en 87. Kwam ook wel bij hem thuis.

 3. Marten Coerts 2 december 2020 at 19:34

  Beste Frank en Ruud en hopelijk vele anderen, fijn dat jullie het boek willen bestellen. Heb in ieder geval mijn best gedaan en dit geldt ook voor Joop de Groot die het boek persklaar heeft gemaakt en Hidde en Joppe Andriessen. Hidde voor al het werk eromheen (contacten met de drukker, New in Chess, etc) en Joppe voor het ontwerpen van de cover, de layout en het fotokatern.

 4. Ellen van der Hoeven 3 december 2020 at 16:36

  Even bij mijn collega’s van de bibliotheek van het Regionaal Archief getipt en zij gaan hem aanschaffen. Ze vonden het een hele goede aanvulling voor onze collectie. Zo hebben we ook al een boek waar hij aan mee werkte; 75 jaar NHSB.

 5. Marten Coerts 3 december 2020 at 16:56

  Leuk om te lezen Ellen! Bedankt!

 6. Aart Kogeler 19 december 2020 at 11:37

  Marten
  De verzamelaar van schaakboeken is een schrijver van schaakboeken geworden. Mijn Andriessen viel gisteren op de deur mat. Een leuk boek om, in deze tijden van lockdown, te mijmeren over andere tijden schaken.
  Aart Kögeler

 7. Marten Coerts 20 december 2020 at 21:19

  Dank je wel Aart en hopelijk vee leesplezier!

 8. Jan Poland 2 februari 2021 at 23:24

  Uitgeverij New In Chess overgenomen door de Play Magnus Group, mede eigendom van Magnus Carlsen. Wat zou Wim daarvan gevonden hebben? Zou het hem gestreeld hebben? Of zou hij twijfels hebben of zijn geesteskind in goede handen terecht was gekomen?

Leave A Comment

0
0