Kiek

Het vierde tweede in zes C

By Published On: 8 maart 2020Categorieën: De Waagtoren K4 (2019-2020), VerslagenViews: 2395s Reacties on Het vierde tweede in zes C

De punten zijn binnen. Gestegen naar een tweede positie in 6C met een plus van 6 bordpunten.

Over enkele weken wacht de rode lantaarndrager Purmerend en mocht dat allemaal goed aflopen dan volgt op 18 april het thuisduel tegen de onbedreigde koploper Leiderdorp. Dit team bestaat uit één 1900-speler, aangevuld met enkele 18++ en tenslotte opgevuld met 17++. Het zal een klus voor ons worden. Realiteit dient mij zeer voorzichtig te zijn met het uitspreken van de ambitie. Echter, wij hebben als team wel een droom. Het blijft zoals Egbert al eerder benoemde zonde dat wij in de tweede ronde tegen een te lichtzinnige kleine nederlaag in Amsterdam aanliepen.

Max en Tycho zijn onze mannen in vorm. Ook nu weer vallen er goede prestaties van de twee te noteren.  Zit je op een rijtje naast deze twee dan werkt dat door want binnen een poep en een scheet zorgden André, Max en Tycho voor een 3 – 0 voorsprong. Direct deed ZSC wel iets terug op het laatste bord en moest Merijn zijn Koning omleggen. 3 – 1

Op de eerste vier borden was er inmiddels een felle strijd gaande.

Bord twee stond direct na de opening in brand en in een ongelofelijk complexe stelling rekende Sjaak Veth iets beter en moest een zeer teleurgestelde Peter opgeven. 3 – 2 en de spanning begon te stijgen.

Bord een: Ger stond een aantal pionnen voor, de Koning van de tegenstander stond open in een hoek en het duurde nog even maar Ger bracht het eerste matchpunt bekwaam binnen. De dag ervoor had Ger een dramatische partij verloren en niets smaakt zo zoet als dit de volgende dag recht te zetten. 4 – 2

Op bord vier speelde Jahdat als invaller een goede partij, zat goed in zijn tijd, rookte af en toe een sigaretje en voerde met goed vertoon zijn zetten uit om zijn tegenstander duidelijk te maken dat er niet veel te halen vielen. 5 – 3 en de matchpunten waren binnen.

De laatste partij op bord drie. Terwijl ik bijna 35 minuten zat na te denken over mijn 17e zet kwam de 3 – 0 tussenstand op het bord en waar ik de juiste aanvallende zet  had uitgedokterd, dit bleek thuis later, maakte ik de klassieke fout door maar van aanval naar verdediging terug te schakelen en verloor een pion en het initiatief.

Op de 43ste zet claimde ik remise door zetherhaling en ging op zoek naar de wedstrijdleider. Nu snap ik niet zoveel van al de regels en heb dus supervisie nodig in dit soort zaken. Mijn tegenstander werd boos want blijkbaar had hij geen rekening met mijn claim gehouden, ging vervolgens de verbale strijd aan met de wedstrijdleider en kreeg zijn gelijk. Mijn volgende 20 minuten zat ik versteend en radeloos naar de stelling te kijken, speelde toen een paar krachteloze zetten en gaf op. Alsof ik stout was geweest ging ik borden, klokken en stukken opruimen. Toen kwam mijn tegenstander nog even langs en vertelde dat ik wel gelijk had gehad en dat mijn claim klopte. Het zal wel wezen.

Zoals ik dit jaar leef is niet prettig en het lijkt mij het beste om in ieder geval een sabbatical in te bouwen. Ik heb niet de kracht om totaal gewonnen stelling tot het eind uit te spelen. Enkele weken geleden stonden tijdens een externe wedstrijd achter mijn tegenstander twee spelers mij te intimideren en moest ik slechts denken dat als 50Plussers dit soort gedrag in het openbaar vertonen dan moet ik ergens iets missen. Of moet ik gelukkig zijn met wat ik heb, hoe ik een stuk ben opgeschoten in mijn leven?

Wanneer ik thuis gebeld wordt om mijn excuses te moeten aanbieden voor een geschreven verslag……. Als een schaker pas na afloop toegeeft dat het driemaal dezelfde stelling was…….. Ik heb hiervoor niet de kracht meer.

Hopelijk lukt het om zowel Purmerend als Leiderdorp te pakken. Het zou een fijne apotheose zijn.

5 Comments

  1. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 8 maart 2020 at 17:43

    Hallo Kiek,

    volgens mij kun je zelfs na de partij, mits de notatie is bewaard, tegenwoordig nog een claim indienen, als ik me niet vergis. Jan, kom er maar in…

  2. Kiek
    Kiek 8 maart 2020 at 21:50

    Frank, Ik geef deze voorbeelden om te laten zien wat er in mijn beleving gebeurt, dat ik het niet meer goed handle, beter is te stellen dat ik helemaal niet in opstand kom, het gewoon accepteer. Het overkomt mij.

    Het is wel goed zo. Zelf doe ik het fout. Ik had ook op dat moment kunnen weigeren maar dat komt niet in mij op omdat ik het gewoon aan de wedstrijdleider laat. Ik kan de druk dus niet aan. Dit deel is dus voorbij.

  3. Jan Poland
    Jan Poland 11 maart 2020 at 22:27

    Als een partij afgelopen is kan de uitslag niet meer worden gewijzigd. In de door Kiek beschreven situatie hebben de spelers weliswaar drie maal dezelfde zet gespeeld alleen is de dezelfde STELLING niet 3 maal voorgekomen. De stelling is niet door een opeenvolgende herhaling van dezelfde zetten tot stand gekomen maar tussentijds zijn er andere zetten gespeeld. De stelling zoals Peter van Diepen mij liet zien is slechts 2x maal voorgekomen (met een Loper op f8).
    Ik raad spelers die 3x dezelfde stelling op het bord (dreigen) te krijgen het volgende aan: noteer de zet die je wilt spelen op het notatieformulier en licht de wedstrijdleider in van je voornemen om deze zet uit te voeren en dat daarmee 3x dezelfde stelling is bereikt.

  4. Kiek
    Kiek 13 maart 2020 at 16:23

    Beste Jan,

    Eerlijk gezegd begrijp ik jouw uitleg niet.

    1. Als je stelt dat driemaal achter elkaar dezelfde stelling op het bord moet komen betekent dit dat geen van de twee spelers dus geen stuk zet maar opschrijft dat er bijvoorbeeld zetten als .., Pf3-f3 – Pf6-f6 gevolgd door Pf3-f3 – Pf6-f6 en nogmaals Pf3-f3 – Pf6-f6 gespeeld worden.

    2. De genoteerde zetten:38… Bh6+ 39. Bf4 Bg7 40. Bg5 Bf8 41. Bf4 Bg7 42. Bg5 Bf8 43. Bf4 Bg7 44. Ke4 laten toch zien dat na de 38ste zet van zwart op de 39ste een stelling op het bord komt die vervolgens door het heen en weer repeterend schuiven van dezelfde loper ook na de 43ste zet van zwart op het bord komt?

    3. Bij de 39ste, 41ste en 43ste komt toch dezelfde stelling op het bord….????

  5. Jan Poland
    Jan Poland 13 maart 2020 at 22:04

    Ik zeg nergens dat een stelling 3x achtereen moet voorkomen, dat hoeft ook helemaal niet. In het beschreven geval bleek de notatie van de tegenstander niet te kloppen en je was op die middag niet in staat duidelijk aan te geven waar voor de 3e maal de stelling op het bord verscheen. Het was een rommeltje en de scheidsrechter is er niet voor om de zaak voor jullie op te lossen. Dat moet je zelf doen en op een gegeven moment was je ook verdwenen. Reden om 2 minuten aan de tegenstander te geven. Bovendien was dat niet de aanleiding om te verliezen. In een remise stelling later produceerde je een slechte zet die je een stuk kostte. En daar kun je de scheidsrechter niet voor aansprakelijk stellen……
    De bij 2 genoemde zetvolgorde is in zoverre onvolledig dat de bordstelling niet word weergegeven en dat is voor een stellingsbeoordeling wel van belang.

Leave A Comment