Karel Beentjes

Oppositie N2 – De Waagtoren N5 3 – 3

Op 3 maart speelden we onze uitwedstrijd in klaase NHSB 3B tegen Oppositie N2 met drie afzeggingen. Theo de Bruyn is langdurig geblesseerd. Beterschap Theo en André Bremmers en Ronald Brink waren verhinderd. Zonder onze vaste bord 1 en bord 2 spelers gingen we op 3 maart naar Heiloo voor onze wedstrijd tegen Oppositie N2. Gelukkig kon ik voor Theo en André capabele vervangers regelen.
Ronald Kamps en Klaas Silver van De Waagtoren N6 hielpen ons uit de brand.

Harry Sluiter was het eerste klaar. Zijn tegenstander Indriaas Booij stikte de dame van Harry aan de zijkant van het bord en het was meteen uit.

Bij de partij tussen Klaas Silver en Bastiaan van Dam kwam een volledig gelijke stand op het bord. Ze besloten tot remise. Bij naspelen achteraf bleek dit het correcte besluit.

Karel Beentjes en Peter Folkertsma ruilden vroeg in de wedstrijd de dames, een loper en een paard af in een gedwongen combinatie. Daarna ruilden ze ook nog de andere twee lichte stukken en ontstond een gelijk eindspel met elk twee torens en zes pionnen. Remise.

Nico Brugman speelde tegen Piet Manni een fraaie aanvallende partij. De koning van Piet stond wat onbeschermd. Helaas gold dcit ook voor de koning van Nico. Nico had wel de beste kansen, maar Piet kon een ruil forceren, waarna de partij remise werd. 

Gerrit Peereboom liet opnieuw zijn goede vorm zien. Tegen Eric Huffnagel kwam Gerrit een kwaliteit voor. Hij lette even niet op en verloor zijn kwaliteit. Zijn torenaanval op twee stukken op een rij kon Eric niet pareren. Gerrit won een stuk en met een aftrekschaakje besliste Gerrit daarna zijn partij.

Alleen de partij Richard Sauer tegen Ronald Kamps was toen nog aan de gang. Richard viel met zijn toren de dame van Ronald aan en een ongedekte loper. Tot verbazing van de toeschouwers koos Ronald ervoor zijn dame te geven voor de toren. Hij kreeg er wel twee mooie pionnen aan de damezijde voor terug. Als een ware Houdini wist Ronald na ruil van een pion de andere vrijpion als verder op te spelen. Richard moest een loper teruggeven. Vlak voordat Ronald zijn vrijpion kon laten promoveren had Richard nog een uitweg gevonden met eeuwig schaak. Schaken op zijn mooist.

 

De uitslag

Oppositie N2                                     De Waagtoren N5

Bord 1 Peter Folkertsma (1451)        Karel Beentjes (1496)            ½ – ½

Bord 2 Richard Sauer (1415)            Ronald Kamps (1534)            ½ – ½

Bord 3 Bastiaan van Dam (1569)      Klaas Silver (1519)                ½ – ½

Bord 4 Piet Manni (1364)                  Nico Brugman (1481)            ½ – ½

Bord 5 Eric Huffnagel (1296)           Gerrit Peereboom (1400)       0 – 1

Bord 6 Indriaas Booij (1127)             Harry Sluiter (1381)               1 – 0

Totaal                                                                                                3 – 3

Gemiddelde rating: 1370                   Gemiddelde rating: 1469

Leave A Comment