greatron12003

De weder geboorte van het pilaren toernooi

In 2010 voor het laatst gespeeld, stelde Onno Vellinga met grote zekerheid, hij heeft er nu nog foto’s van! Rond 1984/85, of iets later, was de pilaren schaakclub ontstaan. De pilaren schaak club, opgericht door Martin Zonderhuis, (geen andere naam, Rob Freer, dat was de naam van de club), met om bij de (over) levenden te blijven, zij die nog onder ons zijn Aad Schuit en ons huidige lid Onno Vellinga, waar ik weer de informatie van kreeg! 0-0-0 de naam van de waagtoren in die tijd, mocht nog een aantal jaren profijt hebben, van enkele zeer sterk geworden leden uit die tijd.

In 2010, was de animo voor het pilaren toernooi (vraag mij niet waarom, gedaald, tot een diepte punt. Maar!! gisteren, gaf eigenaar Gerard Brouwer, na 9 jaar het groene licht! Met 23 man traden wij aan. Enkelen hadden zich na het vieren (wat te overvloedig), van overwinningen extern op de zaterdag, terug getrokken. Met 7 ronden te spelen, moest er een aantal ronden lang, steeds 1 speler, die tijdelijk of uiteindelijk de laatste plaats bezette, zich verzoenen met een bye.

In ronde 1 trof ik Rob Freer, het werd een wat harder gevecht, als afgelopen dinsdag. Mede omdat ik volgens Rob zijn voorgestelde verbetering, sterk in de praktijk bracht, et slaan op d5 in 1 van die vele Indische partijen, Rob was op dat moment, nog op zijn scherpst. Het mocht mij net als afgelopen dinsdag niet baten. In ronde 2 trof ik goede vriend Onno Vellinga, ik vermeed de Siciliaan in het verleden bij DOS, een aantal gevoelige nederlagen tegen hem geleden. Deze keer zeker in de opening toonde Onno aan, dat er rekening met hem, net als met iedere speler, gehouden dient te worden. Maar op een gegeven moment opende ik de aanval, op zijn damefront. Onno raakte het spoor bijster, Gaf misschien wat te vroeg op! Maar ik stond op het scorebord

Ik meen in ronde 3 Pieter Spaander, een voormalig sterk lid van )-0-0-0 n nog een aantal jaren de waagtoren. Pieter kan zo weer aan de competitie gaan deelnemen. heeft nog zeer weinig aan speelkracht ingeboet. Ik begreep van Pieter, dat het er niet in zal zitten. Je geeft in het leven, als dat zich gaat aandienen, aan andere dingen de voorkeur. het zou geweldig zijn, als Pieter in de loop van de jaren, dingen gaat heroverwegen. Dat is aan hem. In een Hollandse partij, liep het remise tussen ons.

Bij binnenkomst had voorzitter Jos Vlaming, Danny Stoop, verwelkomt oud winnaar, hoewel oud? van een pilaren toernooi editie. Met een blad, met Danny zijn afbeelding er op. Danny kwam deze middag voor de stamppot! Natuurlijk voor de gezelligheid en de onuitputtelijke hoeveelheid bier! Gelukkig maar in de pilaren, het maakt het mede zo leuk. Danny was ook van af jonge leeftijd lid van 0-0-0. Speelt ondertussen al jaren gezellig bij Koedijk! ik speelde deze ronde tegen Willie Oei?? Ik ken van voormalige Corus toernooien Stanley Oei, destijdd, een behoorlijke gerenommeerde schaker, ik bekampte hem, tijdens het eerste Corus rapid toernooi, verloor kansloos, Stanley, kon zich destijds niet voorstellen, dat ik een lage rating had,  ik kwam, als op nog veel plekken tegenwoordig, bij elk schaak toernooi. Tegen Willie uit Amsterdam komend, gebracht door Karel Beentjes (voormalige jonge collega van Karel), dat is ook de waagtoren, veel voor de leden doen, halen, onderdak bieden (tijdelijk!), samen op pad) Karel keurig! Ik was lekker in mijn ritme en Kuchende Willie, die ik daar na een aantal keren van Thee voorzag, mede op aanraden van jos Vlaming, moest het spoor nu nog bijster blijven! Willie is leergierig! Ik voorspel hem minstens, wat stapjes hoger in de toekomst, bij onze vele gezellige toernooien.

In ronde 5 onze bijna oudste club nestor Henk Klein, alleen de  oudere Arie Boos, die om bepaalde redenen niet aantrad, is ouder! later was hij er nog wel even! Henk is nog steeds een sterke schaker, merken we hopelijk nog weken en jaren! Bijna ging Jos vlaming onder zijn juk door, Lc4, aldus door Jos aangegeven, was einde oefening geweest Henk had verder ook nog goede verbeteringen gemist, uiteindelijk ging nog veerkrachtige Jos met nog weinig tijd en een fraai gevonden mat, met de winst aan de haal. Tegen mij had Henk ook meerdere opties, op de winst, tot in ene toch die remise wending er in kwam. Henk, pleegde een toren zet liet los!! Een poosje er voor, had ik net aan een stuk vast gehouden. wat ook niet zo fijn zou staan op dat bewuste veld. het hoort bij elk toernooi! Henk van alle water gewassen, accepteerde manmoedig zijn niet nodige verlies!

De stamppot Andijvie met ubbele gehaktbal?! ik heb het niet over mij zelf!) Was weer overheerlijk, de dubbele portie, je mocht twee keer opscheppen, maakte bij sommigen extra krachten los! Het eten na ronde 5 1 van die unieke dingen van het pilaren toernooi, of het nooit weggeweest is Gerard en personeel geweldig!

In ronde 6 1, van de vele clashes met Albert van der Meiden! Ik ben Albert zijn angstgegner?! Het was weer een hartstochelijk gevecht! Albert kreeg van mij een kleine kwaliteit, mijn toren, tegen zijn paard,, om 8 zetten later ongeveer, in een gemene vork van mij te trappen, op zich had ik tijd genoeg om Albert beentje te lichten, die hield daar al rekening mee, maar ik gaf, dom een stuk terug, afwikkelen naar remise, dat lukte nog wel!

In ronde 7, was mijn schaak licht op, of de zaal toch te donker! Daarnaast is ons nieuwe lid Michael van Liempt een ijzersterke schaker, hij werd tweede uiteindelijk, Albert nog derde, fantastisch Albert! Yung Hoon de winnaar liet tijdens het toernooi en in nog vele vluggertjes er na zien, waarom hij de terechte winnaar is! Hoe hard je moet werken om  een echt goede schaker te worden/zijn! Het bleef denk ik nog lang gezellig?! Gerrit Lemmen, mocht er niet met de grote fles vandoor! U heeft genoeg van mijn gebral gelezen! Doet u volgend jaar gewoon maar mee!

Met nogmaals dank aan Gerard Brouwer en personeel en zeker ook aan Ton Fasel

Ronald

4 Comments

 1. Avatar
  Zarion11 27 november 2019 at 02:37

  Ja, het was weer als vanouds. 3 keer gevallen op weg naar huis en ik weet bij god niet meer tegen wie ik gespeeld had. haha

 2. drulovic
  drulovic 28 november 2019 at 21:02

  Bedoel je Willy Au?

 3. Avatar
  Zarion11 4 december 2019 at 11:21

  Maar dat is toch hetzelfde? Wanneer men de teen stoot zegt men meestal AU, maar in sommige gevallen zegt men dan ook wel eens OEI!

  En, niet geheel onbelangrijk, waar kan ik de uitslagen vinden?

 4. Avatar
  Zarion11 4 december 2019 at 11:23

  Of moet dat weer geheim blijven?

Leave A Comment