Vooraf

De Waagtoren N5 heeft dit jaar 7 spelers, waaronder meespelend teamleider Karel Beentjes. Als iedereen kan, staat een speler bij toerbeurt reserve, dit keer de teamleider.

De geschiedenis voor De Waagtoren N5 lijkt zich dit seizoen te gaan herhalen. Onze eerste wedstrijd op 15 oktober uit tegen Schaakmat 2 eindigde net als vele malen vorig seizoen opnieuw in een “weer net verlies”.

We speelden in Zuid Scharwoude in De Binding, waar we eerst langs de zoveelste Gemeenteraadsvergadering van Langedijk moesten over de fusie met Heerhugowaard. Het lijkt daar wel wat op de perikelen rond de Brexit. De trap op naar één van de leslokalen van het Jan Aerentz College waar Schaakmat nu speelt. Koffie, thee en koek gratis, de frisdrank, wijn en bier voor een prikkie: de gastvrijheid van Schaakmat.

Over de wedstrijd

Ronald Brink, meestal een constante speler, gaf op zijn 11e zet een stuk weg, was hier zo onthutst over dat hij direct opgaf.

Theo de Bruijn maakte het daarna weer goed. Hij kwam in de verdrukking, maar zijn tegenstander deed hem een stuk cadeau, genoeg voor Theo om snel te winnen.

Nico Brugman kwam in een moeilijke stelling waar hij niet meer uitkwam. De stand jojode in het voordeel van Schaakmat.

Harry Sluiter speelde voor ons de prachtigste partij. Hij kwam een kwaliteit achter, maar zijn tegenstander had een toren op h8 die niet meedeed en een paard op h3 waarvoor hetzelfde gold. Harry trok met zijn a- en b-pionnen voorwaarts, niet meer te stoppen voor zijn tegenstander waarna Harry met een stikmat zijn partij bekroonde. De jojo was weer in evenwicht.

André Bremmers kwam in het eindspel een pion voor, maar de stelling stond muurvast. Er was voor André geen extra voordeel te behalen. Remise.

De partij van Gerrit Peereboom moest beslissen. Gerrit kwam al snel twee pionnen voor, onderschatte zijn tegenstander wat, ging met zijn loper op g7 ten aanval om nog een pionnetje extra te snoepen. Dit werd hem fataal. Zijn tegenstander kon de koning van Gerrit met Df8 voor zijn pionnen jagen, waarna er geen houden aan was.