Jan Poland

Paul Keres 2, pfff……wat een middag.

Sommigen noemen het geluk, anderen noemen het fouten van de tegenstander en weer anderen wijten een foutenfestival aan vermoeidheid, hinderlijke tegenstander, een irritante locatie of kreunende deuren, feit is dat van dit alles wel een portie te bespeuren was in de late middaguren in een gymnasium te Utrecht. Wordt ook wel domstad genoemd en nu begrijp ik waarom. Feit is nadat de stofwolken weggeblazen waren er een 5-3 uitslag in ons voordeel op het scorebord stond en reden genoeg om nog een fles te ontdoppen dan wel te ontkurken. Waarmee de spanningsboog maximaal gespannen is want in de laatste ronde op 11 mei, in een thuiswedstrijd, kan Waagtoren 1 voor het eerst in haar carrière bij gelijkspel of winst promoveren naar de Eerste Klasse landelijk.

De opstelling was aan de hand van Danny die meende Daan een hart onder de riem te moeten steken door hem het eerste bord te geven en Daan kweet zich voorbeeldig van zijn taak. Het tijdverbruik was nog 100% maar toen resteerde ook een stelling met Lopers van gelijke kleur en beiden nog 7 pionnen op het bord en er was geen doorkomen aan, remise op zet 50. Toen had Danny gewonnen van Jan Jaap Janse, in een partij waar Danny goed kwam te staan, een kwaliteit veroverde en via de onderste lijn wit tot opgave dwong. Toen had Frank Agter allang remise, 16 zetten kostte het de heren om deze score op het bord te zetten. Ter verontschuldiging voor Frank dient het feit dat hij niet 100% fit was. Daarentegen was Yong Hoon de fitheid zelve en met wederzijds een lange rokade meende de tegenstander dat het opstoten van zijn b pion op zet 16 verantwoord was. Het bood Yong Hoon genoeg aanknopingspunten en op zet 28 was het punt binnen.

Ondertussen dacht Maaike dat een stukoffer in de opening wel verantwoord was omdat de tegenstander zijn pionnen voluit naar voren schoof. Het bleek niet genoeg en nadat de tegenstander zijn materiaal netjes wist te hergroeperen stond Maaike gewoon een stuk achter zonder enige compensatie. Na 22 zetten stonden de stukken weer in de beginstand. Ook Rob stond nog niet in de schaakmodus na een afwezigheid van 2 maanden. In de Panow variant van de Caro Kann stond hij slechts een fractie beter en een remise aanbod op zet 17 werd, na overleg, gehonoreerd. Blijven over onze twee dramatische hoogte- dan wel dieptepunten van deze middag. Eerst Jos. Na een tamelijk onorthodoxe opening met tegengestelde rokades kon de tegenstander als eerste zijn pionnenformatie in beweging zetten en met pionnen op h4, g4 en f4 stond hij aanvallend. Toen pas kon Jos c5 spelen en na ruil van de koningsvleugel pionnen plus een stukoffer van de Loper op g6  werd Jos geconfronteerd met pionnen op g4 en f4, een stuk meer maar met dreigende mataanval via 2 torens op de h-lijn en een Dame op d4. Achteraf is makkelijk praten maar de winstweg was niet zo eenvoudig. Toren naar h5 en schaak geven op g5 was het eenvoudigst maar de tegenstander had blijkbaar haast en schoof de pionnen naar voren. Dat leidde tot een afwikkeling in materiaal en remise was een feit. De tegenstander stak niet genoeg energie in zijn stelling en liet het verzanden, is dat geluk of domheid?

Bleibt über die Wettkampf zwischen Frank und Herr Oosterom. Wieder eine Panow Variante der Caro-Kann und Frank tauschte auf d5, ein Bauer werde geopfert (oder weggegeben, ich sahe kein deutlich Vorteil), Damen werden getauscht und er entstand ein umständliches Spiel mit Frank zwei Laufer und ein Turm gegen Pferd, Laufer und Turm. Alles ging gleich auf bisch einen grossen Fehler von Frank auf Aktion 45 und der Gegner konnte Matt ins drei geben aber er sah es nicht…Müde warscheinlich oder er guckte nach etwas anders, ich weiss es nicht aber er spielte eine Bauer nach vorn und was darauf folgte war schrecklich, der Gegner gab seine komplette Stellung weg, erst alle Bauer und darauf der Turm. En daarmee ontstond de einduitslag van 3-5.

Paul Keres 2

De Waagtoren

   
Rooij de, R. (Raymond) 2179 Geerke, D. (Daan) 2040 z-w ½ – ½
Janse, J.J. (Jan Jaap) 2224 Ruiter de, D. (Danny) 2322 w-z 0 – 1
Schönberger, D.H.B. (Daan) 2104 Rover de, Y.H. (Yong Hoon) 2416 z-w 0 – 1
Both, A. (Bert) 2127 Agter, F. (Frank) 2216 w-z ½ – ½
Oosterom, E. (Erik) 2064 Tellingen van, F. (Frank) 2275 z-w 0 – 1
Rosmuller, A.J. (Anton) 2033 Keetman, M. (Maaike) 2143 w-z 1 – 0
Veenendaal van, E. (Elmer) 2072 Konijn, R. (Rob) 2039 z-w ½ – ½
Spek van der, H.P. (Hein Piet) 2091 Vlaming, J. (Jos) 2076 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2112 Gemiddelde Rating: 2191   3-5

image

One Comment

  1. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 15 april 2019 at 17:16

    Hoi Jan, de opening was een poging mijn tegenstander te verrassen met een variant uit de match Kamsky – Karpov (96). Daarbij verraste ik mezelf. Al snel zag ik dat zwart het aanzienlijk sterker kon spelen dan Anatoly, maar niet waar de compensatie vandaan moest komen. Tegen beter weten in Kamsky gevolgd en ja hoor, er was nauwelijks conp. Uit de DB blijkt als schrale troost dat ik niet de enige sukkel was die dit is overkomen en dat wit wel comp had. En daarnaadt aangetekend dat het geen mat in 3 was, maar wel een verloren eindspel. Over geluk niets te klagen.

Leave A Comment