Ruud Niewenhuis

NHSB Jeugd C en D team kampioenschap in Zwaag

Zondag 31 maart werd het C en D team kampioenschap gehouden. Een goede ervaring voor de Waagtorenjeugd t/m 10 jr. Helaas hebben we op de valreep slechts één team samen kunnen stellen, volgend jaar eerder reclame maken.

Samen met de ouders vertrokken vanaf thuisbasis De Oever kwamen we in Zwaag aan bij een ander trefcentrum De Plataan.

Koffie kreeg ik niet met pinnen, het gaat in Zwaag nog met contant geld. Gelukkig mocht ik geld lenen van de moeder van de nieuwe jeugdleden uit Oekraïne Igor Matviiets 10 jaar en Serge van 8, vader en hun kleine zusje van een paar maanden was ook mee. Verder was op bord 3 Matthijs Meinsma 10 jr, al drie jaar lid maar zelden met wedstrijden, maar koploper in de interne competitie, dan wordt er wat van je verwacht! Last but not least aan het vierde bord nieuw lid Joey Joosten, schaakt nog maar 2 maanden, heeft wel al meegedaan aan schoolschaken met De Driemaster en aan de Grand Prix in Heiloo.

De eerste ronde verloren we 4-0 tegen de latere nummer twee HWP 1 Haarlem die zelf in ronde 5 met dezelfde cijfers verloor van de toernooiwinnaar Kennemer Combinatie 1.  De 4e ronde van Purmerend verloren met 3-1, onze jongste speler op bord 2 won met een snel matje.

Er werd gewonnen van Heerhugowaard in de laatste ronde en een gelijkspel tegen Opening ’64 in de 2e ronde. In de 3e ronde een vrije ronde. We verloren van KC2 in ronde vijf, maar wisten wel nipt met 2,5-1,5 te winnen van KC3 in de 6e ronde.

Met onze onervaren spelers hebben we het met gedeelde 6-8e plaats van de 11 niet slecht gedaan.

Matthijs en Joey hebben beiden toch een prachtige score van 4 uit 6, De broers Igor en Serge hadden het aan bord 1 en 2 zwaarder met respectievelijk 2,5 en 2 uit 6.

Wat mij in het bijzonder opviel aan het spel van onze spelers was het snelle spelen: van de 20 minuten werd er veelal niet meer dan een paar minuten gebruikt, er was 5 sec increment. Je houdt het snelle spel niet tegen, maar misschien een aandachtspunt op de training.

Ik vond leuk om te zien dat er zo nu en dan vergeten werd de klok in te drukken, ik zag de tegenstander duidelijk ‘profiteren’ van deze tijdwinst. Maar ik vond dat helemaal niet erg: nu kon onze speler in kwestie eens rustig naar de stelling kijken!

Het toernooi was goed georganiseerd en gepresenteerd door Robert van Dijkhuizen: we konden mooi op tijd Ajax-PSV gaan kijken.