rob freer

IM Hing Ting Lai wint Tapijt Gigant open ASK

By Published On: 15 maart 2019Categorieën: ASK, UitslagenViews: 14060 Reacties on IM Hing Ting Lai wint Tapijt Gigant open ASK

Groot damesveld in 17e editie

IM Hing Ting Lai heeft het Open Alkmaars Schaak Kampioenschap gewonnen. Met 5½ uit 6 bleef hij de concurrentie nipt een half punt voor! 

Hing Ting Lai wint ASK 2019

De 17e editie van het Alkmaars weekendtoernooi werd weer gespeeld in het gezellige Grand Café “het Gulden Vlies”. Ook dit jaar was de prijzenpot weer ruim gevuld dankzij de sponsorbijdrage van “TapijtGigant”. Na een spannende strijd eindigde Hing Ting met een score van 5½ uit 6 een half punt voor de gedeeld nummers 2: Internationaal Meester Pieter Hopman en Fide Meester Eelke de Boer.

Hing Ting liet het in de slotronde nog even spannend worden, maar hij wist uiteindelijk ook aanstaand Internationaal Meester Barry Brink te verslaan. Dankzij die overwinning zegevierde de Amsterdamse Internationaal Meester in het driedaagse toernooi met een score van 5½ punt uit 6 partijen.

Lai stond alleen zondagochtend in ronde vijf een halfje af tegen de Groningse Fide Meester Eelke de Boer die uiteindelijk met Internationaal Meester Pieter Hopman de tweede plaats zou delen met vijf punten. En dat was nog eens min of meer een cadeautje: ,,Ik besloot mij enigszins te sparen met het oog op de slotronde.” Dat bleek nodig ook, want Brink kreeg met de witte stukken Lai bijna omver. De Amsterdamse Noord-Hollands kampioen won twee pionnen, maar gunde zijn stadgenoot, teveel spel. Het gevolg was een spectaculair eindspel, waarbij beide partijen tot dame konden promoveren. Lai rekende echter het best en won alsnog.

Eerder in het toernooi had hij onder meer IM Hopman en clubgenoot Richard Schelvis verslagen. De Heemskerker speelde een goed toernooi en had nog in de slotronde zicht op een prijs. Hij bood met een spectaculair stukoffer meer dan goed weerwerk tegen Eelke de Boer, maar moest met de zwarte stukken uiteindelijk toch het hoofd buigen.

De ratingprijs in groep A voor de speler met beste score met een rating onder de 2000 werd gewonnen door Robin Duson, die met een score van 3 uit 6 op een fraaie gedeelde 14e t/m 20e plaats eindigde. Verder was er een prijs voor de beste jeugdspeler. Deze werd gewonnen door Gillian Honkoop en de prijs voor de hoogst eindigende dame werd gewonnen door Machteld van Foreest.

Winnaar Groep B

De B-groep werd een prooi voor Nanne van Foreest, die een prachtige score van 5 uit 6 behaalde. Een gedeelde 2e/4e plaats was er voor Jaron Rosegg, Toine Molenaar en Peter Duijs met 4½ uit 6. De ratingprijs in deze groep (rating < 1600) ging naar Erwin Brouwer, die heel knap met een score van 4 uit 6 eindigde. De prijs voor de beste jeugdspeler werd gewonnen Mark Honkoop, met een score van 3½ uit 6 terwijl zus Stella Honkoop eveneens met een score van 3½uit 6 de prijs de prijs voor de hoogst eindigende dame in de wacht sleepte.

De C-groep werd na veel spanning gewonnen door een 3 manschap: Kevin de Rooij, Martijn de Ree en Marit de Boer. Zij scoorden allen 4½ uit 6. Een gedeelde 4/5 plaats was er voor Marloes Rogge en Sake Jan de Boer. De ratingprijs was voor Xander Kaptein terwijl de prijs voor de hoogst eindigende dame voor Ichelle Dekker was en de prijs voor de beste jeugdspeler door Tycho Bakker opgeëist werd.

Opvallend was dit jaar het aantal vrouwelijke deelnemers: 16 in totaal. In de A-groep hadden Eline en Machteld het, zoals te verwachten, zwaar in dit deelnemersveld maar zij weerden zich kranig. Een 7e (Eline) en 9e (Machteld) was zeker niet onverdienstelijk. Robin en Maaike bleven in de middelmoot steken (resp. 16 en 17), terwijl Alisha en Anna met resp. plaats 28 en 33 niet tevreden kunnen zijn.

 

Winnaars Groep C

In de B-groep deden slechts 2 jonde dames mee: Stella Honkoop en Sara Martinez. Stella behaalde een 17e plaats. Voor Sara was een hoge plaatsering met 2 bye’s niet meer mogelijk.

 

De C-groep had de meeste vrouwelijke deelneemsters: 8. Zij lieten duidelijk merken niet voor de heren te willen onderdoen. Marit (gedeeld winnaar) en Marloes (die door verlies in de laatste ronde bijna buiten de prijzen was gevallen) maakten lange tijd de dienst uit. Ichelle tekende voor een prachtige middenmoot, terwijl Mirjam, Rosa (speelde slechts 1 partij), Flora en Jose zeker

heel wat ervaring hebben opgedaan.

 

Onze felicitaties voor alle prijswinnaars! Kijk hier voor alle uitslagen, de eindstanden van alle groepen en een uitgebreide fotocollage.

Leave A Comment