John Leek

Houdini Bookelman redt ook de meubelen voor het jeugdteam

De dag na het mirakel van Aartswoud trad het A-team in Amsterdam aan voor de 4e en 5e ronde van de promotieklasse jeugd. De excursies en tentamenweken zijn voorlopig achter de rug dus alle basisspelers waren present. De eerste ronde traden we aan tegen Haren dat helaas maar 3 spelers had meegenomen . Dit betekende dat Milan nog even aan zijn huiswerk kon werken en wij met 1-0 voor stonden. Kevin’s tegenstander behandelde het Italiaans niet goed en moest 1 pion inleveren. Daarnaast kwam hij niet aan rokeren toe en Kevin had dus al groot voordeel. Klaas-Jan speelde Siciliaans en de stelling was na de opening nog in evenwicht. Chaim opende met c4 en trok daarna fel van leer en leek er goed voor te staan. Kevin won als eerste toen hij een stuk kon winnen. Chaim won ook maar dit ging een stuk minder regelmatig. Hij speelde agressief f5 maar hierdoor krijg zijn tegenstander een onaantastbaar paard op e5. Op enig moment stond Chaim zelfs twee pionnen achter en waarschijnlijk ook verloren! Hij bleef echter actief spelen en zijn tegenstander, inmiddels in tijdnood, begon weifelend te spelen en fouten te maken. Chaim profiteerde hiervan en wist de partij toch nog in zijn voordeel te beslissen. In de analyse bleek dat Chaim inderdaad verloren heeft gestaan. Maar zoals de bekende wijsgeer euripicurus zegt, verloren staan is niet erg, verliezen wel!

Klaas-Jan’s en zijn tegenstander hadden intussen tot remise besloten. 3,5-0,5 winst altijd lekker voor de bordpunten.

In de middagronde speelde we tegen het talententeam JSN a2.  Nadat ik na mijn middagwandelingetje weer terug was werd ik niet echt blij van de stand op de borden. Kevin had zijn Siciliaan mishandeld en stond twee pionnen achter zonder tegenspel. Chaim stond zelfs een volle toren achter! Die had hij geofferd in de veronderstelling dat hij het paard waarmee zijn toren was geslagen terug kon winnen en dat hij met ook nog enkele centrumpionnen genoeg compensatie had. Toen bleek dat hij het paard niet kon vangen zag het er zeer donker voor ons uit. Zeker ook omdat Milan en Klaas-Jan nog niet meer dan een enigszins gelijke stelling hadden. Kevin verloor inderdaad maar Chaim kwam melden dat zijn tegenstander drie keer dezelfde stelling had toegelaten en hij remise ging claimen. Zijn claim bleek te kloppen en dit was toch wel een gewonnen halfje! 3 keer verloren staan en 2,5 punt binnen halen dan ben je wel een echte houdini. Misschien maar eens met de lotto meedoen Chaim! Ondanks dit gewonnen halfje stonden we nog steeds achter. Klaas-Jan’s tegenstander bood remise aan, maar uiteraard weigerde Klaas-Jan dit. In een ongelijk lopereindspel met allebei nog twee torens waren er overigens nauwelijks winstkansen voor Klaas-Jan. Die waren er nog wel toen beide ook nog een dame hadden maar Klaas-Jan miste helaas een combinatie waarbij hij op f7 binnen had kunnen komen. Milan had intussen afgewikkeld naar een gewonnen pionnen eindspel wat hij ook daadwerkelijk naar winst voerde. Hierop gaf ik Klaas-Jan toestemming om remise aan te bieden in een pot remise stelling. Zijn tegenstander weigerde dit in eerste instantie nog maar zag na enkele zetten in dat er inderdaad geen winstkansen meer waren. Eindstand 2-2.

Wij staan met nog twee ronden te gaan op een gedeelde tweede plaats. De eerste 2 teams promoveren naar de meesterklasse . We hebben het dus nog in eigen hand! Slotronde op 1 december in Leeuwaren. Supporters zijn van harte welkom mits ze stressbestendig zijn! 

3 Comments

 1. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 11 november 2018 at 21:22

  Euripicurus, is die familie van Plateau toevalligerwijs? Zonder gekheid, leuk verslag om te lezen John en groot respect voor
  alle jeugdleiders die meegaan met onze jonge honden. Mijn aanbod zou zijn dat wie zijn partij als .pgn opstuurt (met eigen analyse,
  dus GEEN computeranalyse, maar gewoon wat je dacht tijdens de partij, waarom je een zet wel of niet deed en alleen de berekeningen die je tijdens de pot zelf hebt gemaakt) kan deze desgewenst met commentaar van mij terugkrijgen.

 2. alexalbrecht
  alexalbrecht 13 november 2018 at 19:25

  helemaal mee eens Frank, !, als dat ook voor mij geldt maak ik er graag gebruik van, al die computeranalyses leer je wat minder van , vrees ik

 3. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 14 november 2018 at 11:05

  Uiteraard Alex, maar mijn eerste advies zou zijn de zenuwen in bedwang te houden vooral in de tijdnoodfase.
  Een goed boek om beter te leren “kijken” naar goede opties (want dat is vaak het punt, je moet het “zien” voor je het
  kunt spelen) is Pataa Gaprindashvili “Imagination in Chess”.

Leave A Comment