Frank van Tellingen

Eerste team haalt uit tegen Sopsweps

In het altijd gezellige Amsterdamse café Batavia (bij schakers bekend van het Bataviatoernooi) mochten wij zaterdag 3 november aanschuiven tegen het altijd sympathieke Sopsweps. Naast schakers werd het café bevolkt door notoire dronkenlappen, Schotse doedelaars, Italiaanse tifosi, Noorse toeristen (naar eigen zeggen familie van een zekere Carlsen) en brakende Duitse AfD-aanhangers met volle blaas. Een ideale setting voor een pot schaak. Wonderlijk genoeg (en voor mij persoonlijk geheel tegen mijn gewoonte in) hadden we weinig last van de cafégeluiden.
Twee jaar geleden wisten we de sweppers met het nodige geluk nipt te verslaan en ook nu waren de voortekenen niet gunstig. Daan werd na zet 3 uit zijn theoretische voorbereiding gehaald en verdween diep in de denktank – toen hij daar met een redelijk speelbare stelling uitkwam had hij welgeteld nog 6 minuten voor tig-zetten, op de kritieke momenten te weinig, met een blunder tot gevolg. 1-0 voor de sweppers. Ook bij Frank A. gingen de zaken niet erg voorspoedig. Frank had in een volhardende lobby de afgelopen weken een plek op bord 2 weten te bemachtigen, de voorbereiding was echter niet optimaal (een six-pack Warsteiner en een nachtelijk avontuur). In een ogenschijnlijk onschuldige opening moest hij toch even een paar nauwkeurige zetten vinden om de weinig witte dreigingen te neutraliseren. Eén enkele onnauwkeurigheid was genoeg voor zijn tegenstander om de stelling resoluut naar zijn hand te zetten. In een stelling zonder tegenspel en met 3 pionnen minder hield Frank het derhalve voor gezien.

Daarna keerde het tij! Yong-Hoon wist hun gelegenheidskopman Machiel de Heer langzaam maar zeker te overspelen in een lastige positionele partij, waarin de twee witte torens sterker bleken dan de zwarte dame. 2-1. Bij mijzelf wist ik wit voor lastige openingsproblemen te stellen, waarna de stelling lange tijd lastig bleef. Wit had een pion minder, maar wel positionele compensatie in de vorm van een sterk paardenpaar dat de totale centrale controle dreigde over te nemen. Toen mijn tegenstander de beste voortzetting miste, wist ik hem enkele lastige problemen voor te schotelen en een kleine verzwakking in zijn koningsstelling bleek voldoende om af te wikkelen naar een pionneneindspel met een pluspion dat in klassieke Rubinsteinstijl gewonnen was. 2-2

Rob was tegen FM Roebers bezig om een foutloze partij beheerst uit te spelen, maar daarvoor wist Jos met het nodige geluk als winnaar uit de complicaties te komen. Jos speelde tegen schaakfotograaf en globetrotter Lennart Ootes en speelde in zijn gebruikelijke stijl een voor mij onbegrijpelijke partij en nadat Lennart iets had overzien kon Jos het punt bijschrijven. 3-2 voor ons, terwijl Rob en Danny gewonnen stonden en Maaike nooit kon verliezen.

Dat was ook precies het verdere verloop van de score: Danny wist weinig voordeel te halen uit een voor zwart licht-verdachte opzet. Zijn tegenstander (Tom Bottema, de perschef van het TATA-toernooi) had wel een gelijke stelling, maar beslist geen voordeel. Met kleine zetjes deed Danny zijn best om zwart voor problemen te stellen, won in de tijdnoodfase een pion en wist het eindspel resoluut uit te spelen. 4-2 en intussen had ook Rob het punt in soevereine stijl binnengehaald. Maaike kwam ook met groot voordeel uit de opening, een kleine aarzeling op het moment dat ze de beslissende slag kon uitdelen leidde ertoe dat de stelling verzandde in een eindspel van D-T tegen D-T zonder reële winstkansen. Toegegeven, het offer waarmee ze had kunnen winnen zag er niet helemaal overtuigend uit en in het teambelang wilde ze zich niet inlaten op onduidelijke complicaties. Al met al een mooie prestatie van het eerste team en een goede volgende stap, maar het seizoen is nog lang…

One Comment

  1. Ruud Niewenhuis
    Ruud Niewenhuis 4 november 2018 at 13:29

    Goed teamwerk!

Leave A Comment