drulovic

Waagtoren 1 – VAS 1: 4-4

By Published On: 10 oktober 2018Categorieën: De Waagtoren K1 (2018-2019), VerslagenViews: 12730 Reacties on Waagtoren 1 – VAS 1: 4-4

Na de moeizame overwinning in ronde 1 op het Amsterdamse Laurierboomgambiet, moesten we de tweede wedstrijd opnieuw aantreden tegen een hoofdstedelijk team, maar nu in ons eigen Gulden Vlies, in de volksmond ook wel ‘de hel van Alkmaar’ genoemd. Het roemrijke VAS is een van de oudste verengingen van Nederland en grossierde de vorige eeuw in landstitels. Waar VVV Piet Seewald had, 0-0-0 Sybolt Strating en ASG Fred Driesse, stonden er bij VAS namen als Max Euwe op de loonlijst.

De laatste jaren komt het echter niet verder dan bescheiden klasseringen in de tweede klasse landelijk. Vorig seizoen behaalden we nog een ruime overwinning tegen VAS, in de laatste speelronde. Dus regende het ditmaal ‘1-tjes’ op de Toto-formulieren in Alkmaar en omstreken. Temeer daar Yong Hoon (doordeweeks VAS-lid, maar op KNSB-dagen vlaggendrager van De Waagtoren) een opstelling had bedacht die in theorie niet te kraken was. Maar de praktijk was zoals wel vaker weerbarstiger. Laten we een blik werpen op de borden.

Op bord 1 speelde Yong Hoon met zwart tegen Ed Baarslag, die voor een degelijke openingsopzet koos. Uiterlijk is Yong Hoon onbewogener dan een sfinx, dus taxeerde ik een overwinning, op basis van papier. Zijn tegenpool speelde met de zwarte stukken op bord 3, tegen Victor Hendriks. Frank v. T. laat slechte zetten doorgaans vergezellen van diepe zuchten en hevig hoofdschudden. Maar aangezien dit uitbleef, en zijn stellig gezond oogde, zag het er prima uit. Tussen de twee tegenpolen speelde Danny tegen Ticho Cornelisse op bord 2, ogenschijnlijk met veel zelfvertrouwen. Het resulteerde al snel in een goede stelling, waarbij zijn opponent steeds dieper in elkaar dook. Op bord 4 had Maaike wit, maar moest het initiatief aan tegenstander Jos ten Hacken laten. Haar loperpaar had sterk Freeriaanse trekjes en deed zeer aan de ogen. Ikzelf speelde op bord 5. Al snel kreeg ik een structureel voordeeltje en werd het zaak om een verloren a4-pion onder vuur te nemen. Mijn tegenstander (Niels van Dam) vond echter een weg om alles te dekken, waarna ik door de nodige ruilen een stelling met zware stukken en een goed paard tegen slechte loper overhield. Ik was dik tevreden. Naast mij speelde Jos een lastige partij tegen Khoi Pam. Ogenschijnlijk werd het evenwicht niet echt verbroken, al leek Jos tegen het einde van de tijdcontrole enigszins in de verdrukking te komen. Op bord 7 speelde elite-invaller Jeroen met zwart tegen David Kleeman. Inherent aan zijn opzet had hij iets minder ruimte, maar alles leek in het werk te worden gesteld voor de opmars f5, waarna hij het initiatief wel eens zou kunnen overnemen. Op bord 8 was het ten slotte de beurt aan Daan om een vol punt te scoren tegen Morrison Lesger. Hij leek er geen gras over te willen laten groeien en nam een aanvallende positie in.

Zo had ik er halverwege alle vertrouwen in dat het strijdplan van Yong Hoon (mede uitgedokterd door strateeg Danny) zijn vruchten zou afwerpen en een overwinning in de maak zou zijn. Maar het liep toch wat anders.

Yong Hoon had mogelijk in een eerder stadium moeten aansturen op rustiger vaarwater. Maar met het oog op diens ratingoverwicht en zijn motivatie dit seizoen een topscore te behalen, overspeelde hij zijn hand en verloor. De credits gaan zeker ook naar zijn tegenstander, die een sterke partij speelde. Danny had inmiddels zijn voordeel al omgezet in een punt. Dat het hem niet heel veel moeite had gekost, bleek uit het antwoord op de vraag waarom hij niet twee pionnen won in plaats van één: ‘Dat was niet nodig, toch?’ Frank bleef verstoken van geweeklaag, maar omdat de tegenstander ook geen fouten maakte, werd het punt gedeeld. Maaike was niet van haar stuk te brengen door Freerlopers en kreeg door enkele speculatieve maar actieve zetten prima tegenspel. Niet veel later schudde haar tegenstander Maaike de hand. Achteraf was ze verbaasd dat omstanders haar stelling zo negatief beoordeelden. Opnieuw een bewijs dat subjectieve beoordeling van een stelling vaak nog belangrijker is dan objectieve. Ik bracht door mijn actieve stukken enkele tactische wendingen in de stelling, die al snel resulteerden in materiaalwinst. Mijn tegenstander was zo sportief zich uiteindelijk te laten mat zetten na een geforceerde combinatie. Jeroen had inmiddels verloren, nadat hij f5 verzuimde en een paardmanoeuvre overzag die zijn toren de terugweg belette en een kwaliteit kostte. Daan offerde een stuk voor een vernietigende aanval. Het was echter spijtig dat zijn tegenstander de vernietigende aanval met een simpel tussenzetje in de kiem kon smoren. Verlies derhalve en een 3½ – 3½ tussenstand. Jos was inmiddels beland in een eindspel met beiden twee lichte stukken en vijf pionnen. Het zag er erg remiseachtig uit, maar met onze Duitser weet je het nooit. Ditmaal echter wel, en het punt werd inderdaad gedeeld.

Toen de kruitdampen waren opgetrokken stond er 4-4 op het scorebord. Niet zoals vooraf bedacht, maar wel hebben we alles nog in eigen hand. Volgende keer mogen we het zowaar eens opnemen tegen een Amsterdams team, SOPSWEPS ‘29. Ik stel als strijdplan voor dat we gewoon allemaal winnen.

 

De WaagtorenVAS

De Waagtoren

VAS

   
Rover de, Y.H. (Yong Hoon) 2413 Baarslag , E. (Ed) 2079 z-w 0 – 1
Ruiter de, D. (Danny) 2310 Cornelisse , T. (Ticho) 2057 w-z 1 – 0
Tellingen van, F. (Frank) 2244 Hendriks , V.R.A. (Victor) 2239 z-w ½ – ½
Keetman , M. (Maaike) 2079 Hacken ten, J.F.P. (Jos) 2003 w-z 1 – 0
Agter , F. (Frank) 2219 Dam van, N. (Niels) 2078 z-w 1 – 0
Vlaming , J. (Jos) 2122 Pham , K.V. (Khoi) 2066 w-z ½ – ½
Smorenberg , J.B. (Jeroen) 2172 Kleeman , D. (David) 2067 z-w 0 – 1
Geerke , D. (Daan) 2075 Lesger , M. (Morrison) 2022 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2204 Gemiddelde Rating: 2076   4-4

Leave A Comment