Klaas Silver

55 Schaaktips van Drs. Klaas Jan Silver (MSc)

 1. Schaak heel veel om beter in schaken te worden! Schaakoefening baart schaakkunst! Hoe meer schaakervaring (-en) hoe beter het schaken gaat! Doe aan heel veel schaaktoernooien en schaakkampen (bijvoorbeeld schaaktweekampen en schaaktienkampen) mee en win er heel veel! Doe aan heel veel schaakcompetities mee en win er heel veel! Win heel veel schaakprijzen en bewaar ze allemaal zorgvuldig zodat je ze kan laten zien aan je fans! Kom in de kranten en bewaar de krantenknipsels! Haal schaaktitels en word Internationaal Schaakgrootmeester (IGM) door aan Schaakgrootmeesternormen en grootmeestereisen te voldoen! Win ook de schaakoscars!
 2. Schaaktoppers kunnen soms wel 17 zetten vooruit denken heeft ooit iemand tegen mij gezegd! Denk zoveel mogelijk zetten vooruit en let op het nut ervan en je schaakbedenktijd! Je moet een zeer goede schaakrekenkracht en een zeer goede schaakcombineerkracht hebben!
 3. Speel heel veel schaakpartijen van schakers, schaakwereldtoppers, schaakwereldkampioenen, schaakcomputers, schaakprogramma’s / software en jezelf na! Leer van deze schaakpartijen en doe veel geleerde en niet geleerde (zelfbedachte) goede schaakzetten! Analyseer je schaakpartijen en schaakpartijen van andere (top-) schakers, schaakwereldkampioenen, schaakcomputers en schaakprogramma’s met de schaakcomputers, schaakprogramma’s / schaaksoftware en met andere (top-) schakers! De beste schaaksoftware en schaakprogramma’s zijn beter dan de beste schaakmensen en daarom moet je gebruik maken van de beste schaaksoftware en schaakprogramma’s!
 4. Ontwikkel en krijg een fotografisch schaakgeheugen en ontwikkel en krijg een fotografisch schaakstellingengeheugen! Herken, begrijp en gebruik schaakpartijen en schaakstellingen en kan gespeelde schaakpartijen uit je hoofd naspelen en analyseren! Kan een schaakpartijnotatie visualiseren! Kan blindschaken! Volg en begrijp en gebruik (schaak-) geheugentrainingen (bijvoorbeeld op internet) en train samen met je (schaak-) trainer (-s) en zelf je (schaak-) geheugen! Herken, begrijp en gebruik schaakstellingen en herken, begrijp en gebruik schaakpatronen! Er zijn veel heel veel (vaste) schaakstellingen en schaakpatronen! Heb het vermogen om grote hoeveelheden schaakinformatie op te nemen, te verwerken, te begrijpen en toe te passen! Heb en show superieure analytische schaakkwaliteiten!
 5. Heb geduld bij het schaken, denk lang genoeg na voordat je een zet doet en benut je schaakbedenktijd optimaal om te winnen!
 6. Ken, begrijp en gebruik zoveel mogelijk schaakopeningen! Heb en begrijp favoriete (vaste) schaakopeningen en probeer ze uit in je schaakpartijen! Schaaktoppers kennen, begrijpen en gebruiken heel veel schaakopeningen en kennen vaak de eerste 25 à 30 schaakzetten uit hun hoofd en begrijpen en doen deze schaakzetten!
 7. Schaakwereldtoppers beheersen behalve de opening het schaakmiddenspel / de schaakmiddenspelen en het schaakeindspel /de schaakeindspelen! Verdiep je in het schaakmiddenspel / de schaakmiddenspelen en het schaakeindspel /de schaakeindspelen!
 8. Heb schaakdiscipline! Schaakwereldkampioen Kasparov besteedde ongeveer 10 uur per dag aan het schaken en fitnest daarnaast 2 à 3 uur per dag om mentaal en fysiek fit te blijven! Anish Giri besteedt ongeveer 8 uur per dag aan het schaken en sport 1 à 2 uur per dag! Heb schaakspirit!
 9. Leer beter schaken met een schaakmentor (-en), een schaaktrainer (-s), schaakcoach (-es) en een schaaksecondant (-en) en sterke sparringpartners (bijvoorbeeld schaakgrootmeesters)! Schaak met ze! Volg, begrijp en gebruik je schaaklessen van sterke topschakers! Maak, begrijp en gebruik je schaakhuiswerk die je van ze krijgt!
 10. Benader schaken vaak wiskundig! Optimaliseer bijvoorbeeld je schaakveldenbeheersing indien nuttig voor het positieve resultaat! Laat je schaakstukken zoveel mogelijk stralen indien nuttig voor het positieve resultaat!
 11. Begrijp en gebruik het belang van IT/ICT, schaakcomputers (schaak met ze), computers met schaaksoftware/schaakprogramma’s (schaak met ze), internet (schaak op internet), boeken (bestudeer ze), schaakboeken (bestudeer ze), magazines/tijdschriften (bestudeer ze), schaakmagazines/tijdschriften (bestudeer ze), et cetera! Benut alle schaakleermogelijkheden! Je zou als je dat kunt bijvoorbeeld je eigen schaakleerprogramma’s /schaakleersoftware kunnen maken! Je kan dan bijvoorbeeld hoe leer ik beter verdedigen-software en hoe leer ik beter aanvallen-software maken!
 12. Je moet talent (-en) hebben voor het schaken, want anders moet je wel heel erg hard werken om beter te worden met schaken! Je moet dus aanleg hebben voor het schaken! Show je schaaktalent (-en), zet door (heb [schaak-] doorzettingsvermogen), heb een zeer goed (schaak-) geheugen en werk keihard! Heb en show een enorme schaakwilskracht! Heb schaakeerzucht, schaakvechtlust en win heel veel! Heb en show een groot schaakego! Heb en show een zeer goede schaakreputatie (schaakreputatiemanagement)!
 13. Leer van je fouten en schaakfouten! Iedereen maakt fouten en schaakfouten! Je bent immers maar een (schaak-) mens! Schrijf na elke schaakpartij op wat je ervan geleerd hebt en gebruik dat in je volgende schaakpartijen om vaker te winnen!
 14. Leer en beheers zoveel mogelijk van de schaaktheorie (-ën) en de schaakpraktijk (-en), de schaakstrategie (-ën) en de schaaktactiek (-en) en breng het in de schaakpraktijk (-en)! Doe er heel veel mee bij het schaken! Het draait om schaakkennis en schaakkunde begrijpen en toe te passen!
 15. Heb en werk aan je schaak(hyper-)intelligentie! Je ELO-rating geeft je officiële schaakspeelsterkte aan! Verbeter/verhoog je ELO-rating door betere schaakprestaties!
 16. Ken en begrijp de schaakpsychologie en breng het in de schaakpraktijk! Door schaakpsychologie goed toe te passen kan je betere schaakprestaties leveren en betere schaakuitslagen afdwingen!
 17. Speel je eigen (favoriete) schaakspel, want dat kan je waarschijnlijk het beste!
 18. Schaken is vaak improviseren! Heb en verbeter je schaakimprovisatievermogen door heel veel te schaken en nieuwe zetten uit te proberen! Wie niet waagt wie niet wint! Neem schaakrisico’s!
 19. Los schaakproblemen en schaakopgaven op! Bestudeer, maak, begrijp en gebruik schaakcomposities en schaakproblemen! Doe aan schaakstudies! Hierdoor kun je nog meer schaakstellingen en schaakpatronen herkennen, begrijpen en gebruiken bij het schaken en vaker winnen! Maak, begrijp en gebruik je eigen en opgedragen schaakhuiswerk en doe je eigen en opgedragen schaakhuiswerk!
 20. Schrijf en publiceer over het schaken, want dat komt je schaakcreativiteit ten goede! Maak schaakcartoons, schaakclubliederen, schaakcolumns, schaakfilms, schaakfoto’s, schaakgedichten, schaakliederen, schaaklimericks, schaakpuzzels, schaakraadsels, schaakslogans, schaakstrategie-alfabetten, schaaktekeningen, schaakwedstrijdenverslagen, schaakwoordenzoekers, schaakzinnen, et cetera! Verzin soorten zetten en andere schaaktermen! Houd schaakinterviews met (top-) schakers!
 21. Doe ook aan andere soorten schaakspelletjes, zoals blindschaken, rapidschaken, snelschaken, blitz-schaak, weggeefschaak, et cetera!
 22. Volg, begrijp en gebruik de gehele Stappenmethode en maak, begrijp en gebruik alle Stappenmethode-opgaven! Haal al de Stappendiploma’s! Geef na het leren van de Stappenmethode er ook lessen in! Lees, begrijp en gebruik ook alle trainershandleidingen van de Stappenmethode! Haal indien mogelijk ook alle andere mogelijke schaakdiploma’s!
 23. Heb schaakbordvisie! Heb altijd het schaakoverzicht (helicopterview) als je naar een stelling kijkt!
 24. Leef gezond! Beweeg, sport, rust, slaap, eet en drink gezond! Werk aan je lichamelijk en geestelijke (schaak-) conditie! Wees altijd mentaal en fysiek fit als je gaat schaken! Drink 3 of 4 koppen koffie op een dag! Doe ook aan hersengymnastiek door bijvoorbeeld (schaak-) puzzels op te lossen, (schaak-) spelletjes te doen, te lezen (bijvoorbeeld kranten en magazines/tijdschriften), TV te kijken, radio te luisteren, muziek te luisteren, et cetera! Werk hard en ontspan hard!
 25. Maak en publiceer schaakartikelen en schaakverhalen in bekende schaakmagazines en schaakboeken en maak en publiceer schaakboeken!
 26. Maak aantekeningen en uittreksels van o.a. schaaklessen, schaakstrategie, schaaktactiek, schaakartikelen en schaakboeken! Maak schaakrijtjes met bijvoorbeeld schaaktrucs, schaakvalletjes, namen van openingen, namen van combinaties, et cetera! Zorg dat je het belangrijkste kan onthouden! Het moet “behapbaar” zijn!
 27. Ken de elementen van Steinitz uit je hoofd en begrijp ze en pas ze toe bij het schaken!
 28. Heb een Schaakmissie (Wat wil je bereiken in je schaakcarrière?) en heb een Schaakvisie (Hoe ga ik mijn Schaakmissie bereiken?)!
 29. Vergroot je concentratievermogen door bijvoorbeeld concentratieoefeningen te doen voor, tijdens en na schaakpartijen en volg concentratielessen en begrijp ze en pas ze toe! Focus je altijd zeer goed op het schaken!
 30. Doe altijd betere zetten dan je tegenstander doet binnen de beschikbare bedenktijd, want dan win je altijd! Als je tegenstander bijvoorbeeld een stuk ontwikkelt ontwikkel dan ook minimaal een stuk indien dat uiteraard nuttig is voor het positieve resultaat! Het beste is echter altijd de beste zetten doen binnen de beschikbare bedenktijd, want dan win je altijd en het mooist!
 31. Ken, begrijp en gebruik de schaakspelregels en het van kracht zijnde schaakreglement bij het schaken!
 32. Trap niet in valletjes en heb trucjes op tijd door bij het schaken!
 33. Heb een groot schaakvocabulaire en breidt het uit! Ken, begrijp en gebruik dit schaakvocabulaire bij het schaken en bij schaakcreaties!
 34. Heb altijd een winstplan en/of een plan om niet te verliezen bij het schaken!
 35. Besteed meer tijd aan je schaakstelling analyseren dan aan je schaakstelling evalueren!
 36. Bepaal je kandidaatzetten en doe de beste zet van je kandidaatzetten!
 37. Probeer altijd je schaakstelling te verbeteren indien mogelijk! Het beste is echter altijd de optimale schaakstelling te creëren!
 38. Ken, begrijp en gebruik de schaaketiquettes bij het schaken!
 39. Als je zeer goed kan schaken kun je profschaker worden en je brood er mee verdienen! Als je zeer goede schaakproducten kunt maken, b.v. een schaakboek schrijven, kun je er je brood mee verdienen! Als je zeer goed schaaklessen kunt geven aan mensen dan kun je er je brood mee verdienen! Als je zeer goed schaakcomputers, schaaksoftware en schaakprogramma’s kan maken kun je er je brood mee verdienen!
 40. Geef tijdens het schaken punten aan je actieve en inactieve schaakstukken en geef tijdens het schaken punten aan de actieve en inactieve stukken van je tegenstander!
 41. Ken, begrijp en gebruik de gouden schaakregels!
 42. Manoeuvreer je koning in het eindspel vaak naar het centrum, want dan is je koning vaak meer waard en win je vaker!
 43. Als je iets nieuws leert over schaken kun je iets ouds over schaken (wat belangrijker kan zijn) vergeten! Iets nieuws leren over schaken kan dus niet altijd nuttig zijn voor het positieve resultaat!
 44. Symmetrische pionneneindspelen worden vaak remise!
 45. Doe altijd je (stinkende) best wanneer je schaakt, want meer kan je niet doen!
 46. Doe aan zelfmotivatie voor, tijdens en na het schaken! Motiveer jezelf tot het bot door jezelf te belonen bij goede schaakprestaties en streng te zijn voor jezelf bij mindere prestaties!
 47. Wanneer je in een schaakteam of schaakteams speelt zorg dan dat er aan teambuilding gedaan wordt! Zorg voor teambuildinguitjes! Help je teamgenoten en zorg dat je teamgenoten jou helpen met het schaken! Geef elkaar schaaktips! Train vaak samen met je teamgenoten onder leiding van een sterke (top-) schaker of sterke (top-) schakers! Zorg bij wedstrijden van je team (-s) voor een sterke teamcaptain / aanvoerder en een teamcoach of teamcoaches! Analyseer samen jullie schaakwedstrijden en analyseer ze ook met schaakcomputers en/of schaaksoftware/schaakprogramma’s! Motiveer jezelf en je teamgenoten voor, tijdens en na het schaken! Motiveer jezelf en je teamgenoten tot het bot door jezelf en je teamgenoten te belonen bij goede schaakprestaties en streng te zijn voor jezelf en je teamgenoten bij mindere prestaties!
 48. Ken, begrijp en gebruik de theorie over sleutelvelden!
 49. Ken, begrijp en gebruik de theorie over doorbreken / doorbraakzetten!
 50. Heb wanneer je schaakt het initiatief indien nuttig voor het positieve resultaat!
 51. Verdiep je in de wereldkampioenen schaken! Lees hun (schaak-) boeken en (schaak-) boeken over hun! Speel zoals in punt 3 genoemd hun schaakpartijen zelf na en met de computer! Leer hiervan en breng het geleerde in de praktijk bij het schaken om nog meer te winnen!
 52. Let bij het schaken op zwakke en sterke velden met of zonder schaakstukken van jou en je tegenstander en doe er iets goeds mee om te winnen! Relevante zwakke velden met schaakstukken van jou (extra) verdedigen indien nuttig voor het positieve resultaat! Relevante zwakke velden met schaakstukken van je tegenstander (extra) aanvallen indien nuttig voor het positieve resultaat! Krijg of heb relevante zwakke velden zonder schaakstukken onder controle indien nuttig voor het positieve resultaat! Relevante sterke velden met schaakstukken van jou (extra) verdedigen indien nuttig voor het positieve resultaat! Relevante sterke velden met schaakstukken van je tegenstander (extra) aanvallen indien nuttig voor het positieve resultaat! Krijg of heb relevante sterke velden zonder schaakstukken onder controle indien nuttig voor het positieve resultaat! Het is de bedoeling om zwakke en sterke velden zonder schaakstukken zodanig te beheersen dat je kunt winnen! Het gaat hier steeds om de optimale schaakveldenbeheersing en de optimale opstelling! Het is de bedoeling om zwakke velden met schaakstukken zodanig te verbeteren en sterke velden met schaakstukken zodanig te gebruiken dat je steeds door middel van de beste opstelling en de beste zetten kan winnen!
 53. Beschouw je schaakstukken als familieleden die elkaar optimaal moeten helpen om elke schaakpartij te winnen!
 54. Laat je niet afleiden tijdens het schaken! Focus je op het schaken!
 55. Zorg in je schaakpartijen altijd voor een goede eigen pionnenstructuur en verslechter de pionnenstructuur van je tegenstander om zo vaker schaakpartijen te winnen!

5 Comments

 1. drulovic
  drulovic 4 oktober 2017 at 14:11

  Dit miste ik nog. Nu word ik onherroepelijk grootmeester.

 2. fredmeister
  fredmeister 4 oktober 2017 at 17:01

  Tip 44 kwam dinsdag bij mij op het bord. Dus niet verrassend dat ik onmiddellijk remise aanbood en het aanbod werd aangenomen door mijn tegenstander. Het was onvermijdelijk.

 3. drulovic
  drulovic 4 oktober 2017 at 23:11

  43 van deze tips waren nog nooit in me opgekomen. Wat een visie. Dingen als: je moet talent hebben voor schaken. Een zeer bruikbare tip.

 4. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 5 oktober 2017 at 20:48

  Ik had eigenlijk wel 64 tips verwacht. Da’s logisch. Overigens is het zeventien zetten (of 34 ply’s?) vooruitdenken niet heel erg zinnig. Als het moet, dan moet het. In de goede richting rekenen, dat is waar het om gaat! En inderdaad er niet te lang over nadenken.

 5. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 5 oktober 2017 at 20:49

  Overigens train ik tegenwoordig terwijl mijn kinderen om me heen herrie maken. Wellicht dat dat helpt. Ik kan me indenken dat Botwinnik zoeits ook zou doen.

Leave A Comment