John Leek

C team draait mee in de top, A team heeft het zwaar

Op zaterdag 9 september traden we met twee teams aan voor de Meesterklasse jeugd in Den Bosch. Het C-team is als 8e geplaatst van de 20 deelnemende teams,  het A-team na de promotie van vorig jaar als laatste van de 12 teams.

In de eerste ronde trad het C –team aan tegen Almere C1 een team dat uit louter meisjes bestaat! Hun sterkste speelster speelde niet mee ivm het Europees jeugdkampioenschap in Roemenië. Het werd een makkelijke overwinning voor onze mannen. Sander, Max Hooijmans en Milan wonnen relatief soepel alleen Max Bookelman had wat meer tijd nodig aan het eerste bord. Hij bracht een op zich creatief offer op het bord wat hem een toren en 2 pionnen opleverde voor 2 lopers. Hierna was het evenwicht niet verbroken maar Max speelde het eindspel (veel) beter dan zijn opponente. Zij moest 1 van haar lopers geven voor een doorgebroken vrijpion en hierna was het eenvoudig gewonnen. In de tweede ronde was de tegenstander Klim Op c2. Omdat het weer wat opgeklaard was besloot ik, om samen met Rosa die als supporter mee was, een rondje te gaan lopen. Bij terugkomst na ongeveer 1 uur bleken 4 mannen al klaar te zijn met hun partij. Milan, Max H en Sander hadden hun partij al gewonnen! De tegenstand was volgens de heren niet geweldig. Max B was als enige nog bezig en gaf, met een stuk voor, zijn dame weg. Iedereen die Max een beetje kent weet welke emoties dit bij hem teweeg bracht. Max ging er nog eens goed voor zitten en was uiteindelijk als laatste van de C’s nog bezig. De partij was niet meer te redden maar wel een 10 voor vlijt en doorzettingsvermogen! Met 4 matchpunten en 7 bordpunten staan we op de 2e plaats een half bordpunt achter de grote favoriet de Toren Arnhem.

Het A-team had het zoals verwacht heel moeilijk. Zoals Frank van T op facebook aangaf is dit een leerjaar. Toch willen we natuurlijk zoveel mogelijk punten pakken! Dat is op deze eerste wedstrijddag (nog) niet zo goed gelukt. In de eerste ronde tegen Sliedrecht was een half bordpunt ons deel. Kevin speelde tegen Marijn den Hartog een Siciliaanse opening. In plaats van te rokeren en een volledig bevredigende stelling te bereiken speelde hij te snel Pd4  om de druk op zijn stelling te verlichten. Na het antwoord e5 stortte zijn stelling snel in.

Hierna meldde Klaas-Jan zich met de mededeling dat hij een remiseaanbod had gekregen en of hij dat aan mocht nemen. Hij voegde eraan toe dat hij niet tevreden was met zijn stelling. Ik had inmiddels gezien dat er bij Luuk en Daan hoogop nog een halfje mogelijk was dus gaf Klaas-Jan toestemming om het remiseaanbod aan te nemen. In de analyse bleek overigens dat Klaas-Jan eerder iets beter dan minder stond! Luuk en Daan stonden op dat moment allebei minder en hielden het ook niet droog. Beiden speelde goede openingen en kwamen minimaal gelijkwaardig te staan. Luuk had zelfs een (dubbel) pion meer, maar op enig moment ook wat vervelende druk op zijn damevleugel. Hij dacht de druk op zijn stelling te verlichten met behulp van een combinatie. Helaas zat daar een lek in en dit kostte een stuk en de partij. Daan was inmiddels in een toreneindspel met een minuspion terecht gekomen. Dit bleek niet te houden voor Daan. Hiermee dus een dikke nederlaag van 0,5-3,5. Hierbij moet wel aangetekend worden dat de tegenstander gemiddeld 350 ratingpunten meer heeft dan wij.

In de tweede ronde speelden we tegen Klim op a1. Ook in deze ronde een snelle beslissing in ons nadeel. Klaas Jan kreeg de grand prix aanval over zich heen en binnen het uur betekende dit een nul. Ook bij Daan zag het er al snel niet goed uit. Ook hij speelde Siciliaans en hij kreeg een koningsaanval over zich heen waar hij wat te rustig op reageerde. Nadat zijn tegenstandster een paard op d5 had gepland was de partij in feite over. Tijd voor wat meer studie over het Siciliaans! De twee witspelers speelde goede partijen in deze laatste ronde. Kevin speelde tegen naamgenoot Kevin Nquyen die in de 1e ronde IM Thomas Beerdsen nog op remise had weten te houden. Kevin hield de partij lang binnen de remisegrenzen maar in een poging zijn toren actief neer te zetten liet hij hem insluiten. Dit leverde hem een loper en een pion op en vermoedelijk was dit eindspel nog steeds binnen de remisegrenzen.

Een tweede fout kostte een pion en het resterende eindspel van toren en 2 pionnen tegen loper en 2 pionnen was niet te houden. Toen was alleen Luuk nog bezig en hier was het in het eindspel ook mis gegaan. Luuk stond de hele partij onder druk maar hield knap stand. In het paard tegen lopereindspel dacht ik dat de remise dicht bij was maar zijn tegenstander wist met zijn koning Luuk’s stelling binnen te dringen. Helaas weer een nul en een 0-4 nederlaag.

Met nul matchpunten en een half bordpunt staan we uiteraard onderdaan. Het spel is bij vlagen zeer behoorlijk maar fouten worden op dit niveau afgestraft. De volgende ronde die op 30 september wordt gespeeld zal zeer belangrijk worden omdat we dan tegenstanders krijgen waar we meer kans op succes hebben. Ik wil  Jan Pieter Koedijk bedanken voor het rijden en de onderhoudende gesprekken.

Leave A Comment