Ondertussen onder de motorkap

By Published On: 5 mei 2017Categorieën: Mededelingen, Website2s Reacties

“Hoe gaat het met de nieuwe website?”, een vraag die ik de afgelopen maanden meerdere malen heb mogen beantwoorden. Net als Trump heb ik er nu ruim 100 dagen op zitten en net zomin als dat er een muur staat tussen Mexico en de VS, is ook de nieuwe website nog niet gelanceerd. Maar geloof mij, het wordt groots, het wordt reusachtig, het wordt reusachtig groots. Het wordt Waagtoren eerst, Waagtoren eerst. Achter de schermen gebeurt een heleboel en ik wil jullie graag meenemen in het proces.

 

Toen De Waagtoren in 2006 werd opgericht hadden zowel V.V.V. als 0-0-0 een website. ASG had, zover ik weet, geen website. Bert Buitink had in html de V.V.V. site gebouwd, en Anton Schermer had een voor die tijd zeer geavanceerde website in php gebouwd. Het was op dat moment bijna vanzelfsprekend dat gekozen werd voor de website van Anton. Headers en content werd aangepast en zo kon De Waagtoren met een gerust hart de digitale toekomst in (1).

Toen Arthur Barhorst het stokje overnam van Anton bleek wat vele automatiseerders weten, niemand kan zo goed zijn weg vinden in een applicatie als de bouwer zelf. Niet meer dan logisch dat werd gekozen voor een Content Management Systeem (CMS) waarbij de keuze viel op Typepad. Toen geen onlogische keuze. Na een geslaagde pilot voor het ASK 2008 (2) werd in augustus 2008 ook de hoofdsite (3) overgezet naar Typepad op het domein dewaagtoren.nl. Later volgde ook nog een derde site, speciaal voor de jeugd (geen printscreen van). Met de komst van de Typepad-websites werd het plaatsen van berichten eenvoudiger. Gebruik door teamleiders en bestuur nam derhalve een vlucht.  Op de achtergrond probeerde Arthur zoveel mogelijk content van de oude langerokade-site over te hevelen. Natuurlijk moesten lezers van de Waagtoren-site weten als een bericht op de ASK-site werd geplaatst of op de Jeugd-site en dit alle kanten op. Dus berichten werden naar hartenlust (al dan niet ingekort) op meerdere van de drie sites  geplaatst.

Hoe mooi de websites ook oogden, helaas kleefden er ook nadelen aan. Interactief naspeelbare schaakpartijen zoals gegenereerd door ChessBase, werkten niet via Typepad. Evenmin konden ASK-indelingen en –uitslagen van Swissmaster goed worden getoond.  En ook de indeling van de interne competitie, zoals die werd gegenereerd door Rokade, het indelingsprogramma van Herman Nijhuis, werkte niet op de Waagtoren-site. Zo maar een greep uit de beperkingen.

Gelukkig bestond het langerokade-domein nog. Hier konden de interactieve schaakpartijen en ASK-indelingen zonder probleem nog draaien. Middels linkjes vanuit de Typepad-berichten konden de scriptjes eenvoudig worden aangeroepen. Voor het plaatsen van de indelingen van de interne competitie kon vanaf 2010 een server van een toenmalige werkgever van Peter van Diepen worden gebruikt.

Dat dit alles uiteindelijk niet ideaal was, moge duidelijk zijn. Arthur ging aan de slag met de voorbereidingen voor de overgang naar een nieuw CMS. Hierbij viel de keuze op WordPress. Eenvoudig in gebruik en nog immer de marktleider in dit segment. Dat hij met deze keuze zichzelf een monnikenklus op de hals haalde  (waar we echter tot op de dag van vandaag heel blij moeten zijn) kon hij toen nog niet vermoeden. Na 4 jaar intensief gebruik van de Typepad-sites liep het aantal berichten werkelijk in de honderden. Ideaal zou zijn als een volledig geautomatiseerde conversie mogelijk was. Helaas bleken hier ook de beperkingen van Typepad. Bij export werden de foto’s en diagrammen niet meegenomen. Ook in de opmaak van regeleindes ging het niet altijd goed.  En o ja, ook op langerokade.nl stond op de achtergrond nog behoorlijk wat materiaal.  De oplossing werd gevonden in het in leven houden van de sites (1), (2) en (3). Een bericht haalde dan bij het tonen van een bericht op de nieuwe ASK-site (4) en de nieuwe Waagtoren-site (6) vanzelf de juiste informatie op bij Typepad en langerokade. Nadeel van deze werkwijze was natuurlijk wel dat alle oude berichten moesten blijven bestaan en je vervolgens heel goed moest weten welke berichten en/of partijen al waren overgezet van Typepad en/of langerokade.

Toen Arthur stopte als organisator van het ASK ontstond de noodzaak om de technische opzet van de ASK-site (4) anders in te richten. De nieuwe ASK-administrator zou namelijk onbedoeld met één druk op de knop ook de gehele Waagtorensite om zeep kunnen helpen. Met de nieuwe inrichting van WordPress (5) konden opeens ondergetekende en later Delia Keetman, relatief risicoloos hun dingetje doen. Dat ASK-partijen, foto’s en indelingen over 4 plaatsen (1, 2, 4 & 5) verdeeld waren, en afentoe niet vindbaar was hoogstens onder de motorkap hinderlijk. Af en toe werd dit opgemerkt door oplettende lezers maar bij 99% van de gebruikers onzichtbaar omdat niet dagelijks wordt terug gelezen in oude berichten en pagina’s.

Dat gebruik van externe bronnen niet ideaal is, bleek ook toen Anton, jaren na het opgaan van 0-0-0 in De Waagtoren besloot het domein langerokade niet meer voort te zetten. In allerijl moesten de verwijzingen naar dit domein worden weggewerkt. Leek Arthur’s monnikenwerk van de conversie er bijna op te zitten, kwam ook dit er weer bij.

Toen ik in januari het stokje overnam van Arthur was ik trouwens op de hoogte van bovenstaande situatieschets. Dat op de achtergrond nog oude sites aanwezig waren en dat er nog verwijzingen bestonden naar de niet meer bestaande langerokade-site. Wellicht dat ik me wat heb vergist in de omvang van de werkzaamheden, maar toch. Toch besloot ik om met de mogelijkheid over te gaan naar een andere, sponsorende, provider (Ciso Managed hosting) en een keuze voor een thema dat het ook op tablet en telefoon goed doet meteen een einde te maken aan deze wildgroei.

 

“Hoe gaat het met de nieuwe website?”

Ik kan alleen maar antwoorden GOED! Sinds vandaag lijken alle afhankelijkheden van oude sites te zijn verwijderd. Meer dan 1500 gecontroleerde berichten. Enkele honderden te verplaatsen afbeeldingen, zo’n 100 nog niet geconverteerde berichten (die alsnog zijn geplaatst), zo’n 100 nog niet opgemaakte berichten, tientallen ontdubbelde jeugd-, ASK- en reguliere Waagtoren-berichten en toch een paar handenvol langerokade verwijzingen later kan ik zeggen dat ik bijna kan beginnen met de conversie van de relatief schone jaren vanaf 2011 (situatieschets: van (7) naar (8)). Ik hou u op de hoogte.

 

2 Comments

 1. jos vlaming 7 mei 2017 at 14:22

  Het is mij volkomen duidelijk Ton, kan ik nog ergens mee helpen?
  Maar ff serieus: het lijkt me een gigantische klus en petje af voor alle inspanningen die eerder Arthur en nu jij je getroosten.

 2. rob 11 mei 2017 at 10:59

  impressive !

  Noeste arbeid onttrokken aan het oog van de simpele eindgebruiker..

  Mijn complimenten Ton !

Leave A Comment