Taliesin

Cadeautjes en bijna toch nog spannend

Aris de Heer kwam op visite en brachten niet een maar twee cadeautjes mee: ze hadden maar 7 spelers weten op te trommelen waardoor bord 6 leeg bleef, 1-0. De tegenstander van André Bremmers was volgens de officiële papieren geen speler van Aris: 2-0. André speelde volledig onwetend van dit soort administratieve achtergronden een prima partij en won deze voor de zekerheid ook maar. Op papier zou de Waagtoren Aris moeten kunnen pakken, maar hoe zat het met de vorm van de dag? De koffie werd getapt en de strijd op de andere borden liet een mooi beeld zien. Na een uur spelen zag het er prima uit. Albert weerde zich kranig op bord 2 en zocht zoals gebruikelijk de complicaties op. Waarom rokeren als je ook kunt aanvallen? Naast hem had Paul Toepoel met zwart moeite om zijn tegenstander van het lijf te houden.
Het duurde lang voor er wat geslagen werd en wit slaagde erin pionnen door te schuiven tot de zesde rij waardoor Paul’s koning in het midden bleef staan. Ondertussen had Nico Mak met Wit een stuk gewonnen en de partij verzilverd. Daarvoor was Gerrit Lemmen er al in geslaagd om te verliezen. Hoe dat precies kon gebeuren is mij niet geheel duidelijk geworden; er leek na een uur spelen niet veel aan de hand. Ronald Kamps zat heel ontspannen te spelen en dat werd op het bord al duidelijk. Een mooie stelling leidde tot materiaalwinst, nog meer materiaalwinst en een verdiende overwinning. Het stond ondertussen 4-1 maar de vooruitzichten waren wat benauwder geworden. Bij Albert kon het alle kanten op en het leek alsof zijn tegenstander onder de druk uit aan het komen was. Paul stond nog geprakter dan een bord boerenkool dus de hoop was gevestigd op Jan Poland. Als vechtjas en rots in de branding ging Jan er nog eens goed voor zitten toen zijn tegenstander remise aanbod. Jan had goed gezien dat hij een pion kon winnen richting het toreneindspel en hij had meer tijd, alle kans op een vol punt. Ondanks het wegslinken van de tijd bleef zijn tegenstander de juiste verdediging vinden en Jan moest er tegelijkertijd voor waken niet nog in een matje te geraken. Enerzijds, anderzijds, remise was het resultaat.
Paul had ondertussen een loper voor pionnen moeten geven om ruimte te krijgen. Paul kreeg er echter geen initiatief voor terug en moest de 0 incasseren. Albert beloonde zijn inspanningen uiteindelijk met een fraaie overwinning waardoor de Waagtoren met 5,5 – 2,5 won en opschoof naar de middenmoot in 2B.

Arjen Dibbets auteur

Geplaatst door Ronald

One Comment

  1. Avatar
    hansjgdelange 7 maart 2017 at 13:33

    Wil even laten weten dat ik graag je verslagen lees! Dat ik zo weinig speel vind ik niet plezierig maar ik werk 10-14 dagen per maand in Oekraïne.
    Het is 7 maart : vanavond speel ik mee tegen Bakkum en wat wordt winst…!

    Voor het team en voor mij !

Leave A Comment