Klaas Silver

Eerste puntverlies voor De Waagtoren 7 J

Verslag van Klaas Silver:

Vrijdag 2 december mochten we De Waagtoren 7 J aantreden tegen Vredeburg 2 in Limmen. We speelden in een gebouw waar meerdere verenigingen uit Limmen gebruik van maakten. Het gebouw beschikt over een bar waar je buiten de speelzaal tegen goedkope prijzen wat kan eten en drinken.

Wij hadden 2 keer 5-1 gewonnen en zij hadden 1 keer gewonnen en 1 keer verloren. Daan de Vetten, 1ste bord speler van het tweede jeugdteam van De Waagtoren viel in voor Luuk die andere leuke verplichten had. Dirk Aafjes van Vredeburg was de wedstrijdleider en wensen ons na een kort praatje succes. Om 19:40 begon de wedstrijd.


Max Bookelman en Chaim Bookelman kwamen om 19.50 uur en moesten snel aan de bak, want Vredeburg 2 had hun klok al ingedrukt… Ze hadden van tevoren al aangegeven dat ze wat later zouden komen door verplichtingen die al lang geleden bekend waren.

Bord 1: Kevin Brands, onze zeer talentvolle jeugdspeler, die ook bij de senioren uitstekend speelt, speelde zeer aanvallend met de witte stukken en had een pion op de koningsvleugel ver vooruit gespeeld. Kevin had o.a. een toren en twee pionnen en zijn tegenstander o.a. een paard en een loper. Hij stond zo 1 punt voor. Wat echter veel belangrijker was dan de materiaalverhouding was het gegeven dat hij een mooie koningsaanval had. Hij voerde de druk op en kon mat geven met de dame en de toren. Kevin won als eerste om 20:40 uur. Wij stonden dus 1-0 voor na 1 uur schaken. Kevin vertelde mij na de wedstrijd dat hij graag risicovol speelt en dan meer kans heeft om te winnen op dit niveau. Kevin heeft 3 uit 3! Ga zo door Kevin!

Bord 6: Ik, Klaas Silver, speel met heel veel plezier mee met het eerste jeugdteam en heb zeer interessante gesprekken met de begeleiders en mijn teamgenoten. Het houdt me jong van geest! Ik ben zeer dankbaar voor het meespelen met de zeer talentvolle jeugd! Ik heb John Leek beloofd het verslag van deze wedstrijd te schrijven en ik vind het een eer om te doen! Ik speelde met de zwarte stukken en opende rustig. Mijn tegenstander echter viel gelijk aan en speelde veel pionnen naar de vierde rij. Hij speelde o.a. e4, d4 en g4. Ik won echter al vrij snel een pion en daarna weer een pion. Het nadeel van mijn pionnenwinst was dat hij mijn koningsvleugel onder vuur nam. Je zou kunnen spreken van vergiftigde pionnen… Hij voerde de druk op, maar i.p.v. stukken te ruilen en pionnen terug proberen te veroveren sloeg hij een paard terug van mij en liet hij zijn dame in staan. Ik pakte de dame snel en stond zo gewonnen. Het was een aftrekaanval met het paard en de toren. Na een tijdje gaf hij op en stond het 2-0 voor ons om 21.00 uur. Een hoopgevend begin!

Bord 5: Daan de Vetten, onze sterke talentvolle invaller, speelde zeer solide met de witte stukken. De materiaalverhouding bleef de hele tijd gelijk na ruilen. Om 21.25 uur bood de tegenstander van Daan remise aan en Daan accepteerde dat nadat onze wedstrijdleider Leo ermee instemde. Volgens onze meervoudig clubkampioen en toptrainer Jos Vlaming was er sprake van een dichtgeschoven pionnenstructuur. Er stonden o.a. 4 pionnen op een diagonaal en de pionnenstructuur leek op een V. Om 21.25 uur stond het 2½ – ½ voor ons!

Bord 4: Max Bookelman, onze talentvolle jeugdspeler, die het goed doet in onze C1, dacht lang na en dat is meestal goed! Echter hij kreeg met de zwarte stukken een koningsaanval te voortduren. Hij was wel knap een pion voorgekomen, maar moest met kunst en vliegwerk verdedigen. Hij kwam niet onder druk uit en zijn tegenstander vormde een matnet met zijn dame, toren en loper. Max werd dus helaas matgezet. Volgende keer beter Max! Om 21:35 uur stond het 2½ – 1½ voor ons. Vredeburg kwam terug in de wedstrijd.

Bord 3: Klaas Jan Koedijk, mijn naamgenoot, is ook een groot talent uit onze jeugdopleiding. Na veel ruilen ontstond er een eindspel met ieder 6 pionnen, een toren en een paard. Klaas Jan had met de witte stukken het initiatief maar zijn tegenstander verdedigde zich taai. Klaas Jan kwam er niet door. Klaas Jan dacht lang na en kwam op een geven moment in tijdnood. De beslissing viel toen Klaas Jan zich verrekende. Hij zette zijn tegenstander schaak en via deze pionvork stond ook een paard aangevallen. Echter zijn tegenstander zette zijn koning opzij en viel de toren van Klaas Jan aan. Klaas Jan pakte het paard en zijn tegenstander pakte snel de toren van het bord. Klaas Jan dacht zo te kunnen promoveren, maar zijn tegenstander pakte de dame met zijn toren van het bord en ging zelf promoveren. Klaas Jan zijn paard kwam te laat. Deze nederlaag kwam ook omdat de koning van zijn tegenstander in het midden stond en Klaas Jan zijn koning aan de rand van het bord. Ik heb van de Heer Vlaming geleerd dat een koning op het midden van het bord in het eindspel 4 punten waard is en dat was bij deze schaakpartij het geval! Zo stond het om 22:45 uur 2½ – 2½. Achteraf had Klaas Jan beter remise aan kunnen bieden toen hij nog het initiatief had. Maar achteraf is het altijd makkelijk praten…
Bord 2: Chaim Bookelman, onze talentrijke jeugdspeler, stond op een geven moment (met de zwarte stukken) met dame en twee torens tegen dame, toren, paard en 2 pionnen op het bord. Volgens Leo stond Chaim tricky, maar met perspectief. De tegenstander van Chaim had veel spel en Chaim moest vaak verdedigen. Chaim dacht lang na en kwam in tijdnood. Het was erg spannend voor de kijkers. Met nog 1 minuut op de klok dreigde Chaim zijn tegenstander mat te zetten en daarom zette de tegenstander van Chaim Chaim steeds schaak. Een zettenherhaling volgde en de tegenstander van Chaim bood remise aan. Chaim accepteerde dat en onze wedstrijd eindigde om 23.00 uur in 3-3.

Kevin dacht na afloop dat Chaim had kunnen winnen en ook voor Klaas Jan Koedijk had er volgens mij meer ingezeten. Ik denk dat een uitslag van 3½ – 2½ of 4 – 2 voor ons er zeker in had gezeten. Maar ja achteraf is het altijd makkelijk praten…

We hebben nu 5 punten uit 3 wedstrijden en 1 verliespunt meer dan De Waagtoren 6 en Het Witte Paard 2. We hebben alles nog in eigen hand, want we moeten nog tegen onze concurrenten.

Tot slot wil ik de rijders hartelijk danken voor het rijden en onze fans waaronder de Heer Vlaming, Michiel en de moeder van Klaas Jan Koedijk, Leo en de vader van de gebroeders Bookelman voor hun support.

Ik heb het naar mijn zin bij de leuke schaakclub De Waagtoren!
Hartelijke vriendelijk sportieve schaakgroeten aan de lezers van dit verslag,
Klaas Silver

Derde klasse E

vredeburg-2-dwt-7j

4 Comments

 1. TF
  TF 7 december 2016 at 23:29

  Leuk verslag Klaas!
  Dat moet een spannende strijd zijn geweest!

 2. drulovic
  drulovic 8 december 2016 at 08:58

  Zo te lezen is er in ieder geval genoeg talent aanwezig.
  Maar Klaas, een pionnenstructuur in de vorm van een V, daar heb jij toch wel een betere naam voor? De ‘dichtgeschoven structuur’ van de Heer Vlaming is ook niet erg origineel.

 3. drulovic
  drulovic 8 december 2016 at 09:36

  Schrijf jij ook het verslag van het 4e even, Klaas?

 4. greatron12003
  greatron12003 11 december 2016 at 14:34

  Klaas!! Leuk verslag! Zo veel beleving, of ik er bij was, ik zat een goede 20 kilometer verder op te appen over de waagtoren 9. Blij dat Daan het goed deed, ik had niets anders verwacht! Ik heb hem graag weer terug op 6 januari, maar dat is aan de jeugdleiding. Nou klaas dit smaakt naar meer! In het vierde zitten hele knappe koppen, die schrijven het verslag maar zelf! dat je vandaag op het niet zo snel schaak toernooi lekker speelt! Ik heb er 1 gezien tegen Rob Freer zeker niet verkeerd! Schrijf je er iets over helemaal mee genomen! Op nog een topdag Klaas, groet!

Leave A Comment