John Leek

Waagtoren 7 j wint overtuigend van Castricum 3

Verslag van John Leek:

Op de dinsdag voor de wedstrijd stelde Klaas Silver mij de vraag of hij met mij mee kon rijden naar Castricum. Uiteraard beantwoordde ik deze vraag bevestigend maar wel met de toevoeging dat hij, als hij remise zou spelen, lopend naar huis zou moeten. Klaas ging hier schoorvoetend mee akkoord. Ik moest aan deze woorden terug denken toen Klaas om half twaalf met een benepen stemmetje en trillende handen vroeg of hij aan zet was. Zijn klok liep dus het lag inderdaad voor de hand dat hij aan zet was. Misschien niet helemaal volgens de regels gaf ik hier een bevestigend antwoord op en Klaas wist zijn tegenstander met een subtiel pionzetje in tempo dwang te brengen en zo de partij in zijn voordeel te beslechten! Terug in de auto vertelde Klaas dat dit de langste partij was die hij in zijn schaakcarrière gespeeld heeft.


Deze overwinning van Klaas bracht ons op een 4,5-0,5 voorsprong. Als eerste had Kevin gewonnen. Zijn tegenstander speelde een pirc achtige opstelling en Kevin was niet helemaal tevreden over zijn openingsspel. In het tactisch intermezzo in het middenspel toonde Kevin zich veel handiger en besliste de partij in zijn voordeel. Ons nieuwe lid Klaas Jan Koedijk speelde op bord 4 met wit! Het is niemand opgevallen en ik bedacht ook pas op de terugweg in de auto dat onze borden 3 en 4 met wit hadden gespeeld en de borden 5 en 6 met zwart curieus! Klaas Jan deed veel goede zetten en enkele minder goede. Zijn tegenstander speelde vooral op de onderste rijen en toen Klaas Jan met de standaard combinatie Lxh6, gxh6, Dx paard f6 een pion won met behoud van aanval, was het pleit snel beslist. 2-0. Luuk van Steenoven speelde met wit de grand prix variant van het Siciliaans. Hij besloot op enig moment tot f5 maar raakte deze pion kwijt. Hij stond toen duidelijk minder maar ging er nog eens goed voor zitten. In een toreneindspel wist hij remise te maken. 2,5-0,5 voor de onzen al om een uur of 10. Daarna duurde het nog ruim 1,5 uur voor het beslissende punt gemaakt werd door Chaim Bookelman. De broers Bookelman zijn echte liefhebbers. Zij gebruiken hun volledige bedenktijd en spelen altijd zware partijen. De partij van Chaim heeft zich het grootste deel binnen de remisegrenzen afgespeeld maar met weinig tijd op de klok voor beide spelers speelde Chaim het toreneindspel veel beter. Uiteindelijk wist hij een pion te laten promoveren en gaf zijn tegenstander op. Hierna wist Klaas zoals eerder beschreven ook zijn partij te winnen en was alleen Max onze jongste speler nog bezig. Max speelde een prima opening en wist in het middenspel met een fraaie combinatie een stuk te winnen. Hierna begon de machine wat te haperen. Max had geen winstplan en offerde zijn extra stuk voor 2 pionnen. Uiteindelijk kwam er een eindspel van Max loper, paard en 3 pionnen en zijn tegenstander 2 lopers en 2 pionnen op het bord. Max had alleen continu minder dan 1 minuut op zijn klok en nam nogal de tijd voor soms voor de hand liggende zetten. Dit is niet goed voor de bloeddruk van een teamleider! Uiteindelijk kwam er een ongelijk lopereindspel met een plus pion voor Max op het bord. Dit was potremise. Ik gaf Max het advies om remise aan te bieden maar hij wilde nog even doorspelen. Na enkele zetten bood hij met negentien seconden op zijn klok toch maar remise aan. Zijn tegenstander die nog 3 minuten had weigerde! Enkele zetten later kwam er toch een zetherhaling op het bord en werd tot remise besloten. 5-1 is een goed begin tegen 1 van de betere teams in onze klasse!

Uitslagen
Castricum 3

3 Comments

 1. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 9 oktober 2016 at 12:04

  Goed zo, zo hoort het! En nu gewoon alles winnen en promoveren!

 2. Peter van Diepen
  Peter van Diepen 9 oktober 2016 at 23:05

  Ze moeten nog tegen het Witte Paard 2 en tegen de Waagtoren 6.

 3. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 10 oktober 2016 at 11:14

  Wat is er leuker dan Waagtoren 6 in de pan hakken!

Leave A Comment