Willem Andriessen

Is er een weg terug voor de Waagtoren?

Een treurig seizoen voor de club; een kansloze degradatie van het Tweede team uit de derde klasse van de KNSB-competitie en ook een stap terug voor het dappere Derde dat zich niet in de promotie klasse van de NHSB kon handhaven. Geruchten van versterkingen, die elk seizoen opduiken bleven begrijpelijk uit. De vraag is of we ons bij de huidige situatie moeten neerleggen of op z’n best drie tot vijf jaar moeten wachten tot de jongste generatie de hoogste teams is komen versterken.
Of zit er in het huidige ledenbestand nog zoveel groeipotentie dat we met (zelf)studie het verloren terrein kunnen herwinnen? Er worden al pogingen gedaan, zoals de trainingen voor volwassenen van Jos, maar er is meer mogelijk als de wil daar is. Om te beginnen, de zelfstudie. En dan bedoel ik niet weer een leerboek ter handnemen (hoewel daar niets mis mee is), maar de studie en analyse van eigen partijen. Want als je wat verder wilt komen, dan is het verstandig eerst eens je eigen denkproces onder de loep te nemen.  Klopte het wel wat ik tijdens de partij dacht? Begin niet de partij in de computer te gooien. Ga eerst eens opschrijven wat je dacht bij het doen van een zet, welk tegenspel vreesde je en kwam misschien niet op het bord maar deed je besluiten een bepaalde zet niet te doen. Pas als je dat gedaan hebt, haal je er een computerschaakprogramma bij. Dat is je tweede controle punt. En dan zou het mooi zijn als je daarna dit alles met een ervaren speler zou kunnen bespreken.
Ik kreeg van Shannon Vlaar een uitvoerige analyse van een partij uit de externe. Shannon doet precies wat ik hiervoor bedoelde. Ze geeft aan waarom ze een zet deed en anderen soms niet. Wat ze wel of niet gezien heeft etc. Ze heeft de partij nog niet door de computer gehaald en ook nog niet met een ander besproken. Ik mag deze openhartige analyse als voorbeeld gebruiken voor mijn artikel en haal daarom een paar interessante momenten naar voren. De tegenstander was Hans Zwartveld van Delft 2, die een rating van 2067 bezat ruim 200 punten meer dan Shannon.

imageDiagram na 24…Df8 uit Vlaar – Zwartveld

Na een gewaagde lange rokade, waarmee een pion verloren ging, lukte het Shannon niettemin een veelbelovende stelling op te bouwen. Zij aarzelde nu tussen het opspelen van de h-pion of torenverdubbeling op de d-lijn en koos uiteindelijk voor het laatste. Waarom liet ze 25.h5 liggen? Ik denk omdat ze veronderstelde na 25…Dg7 niet aan dameruil te kunnen ontkomen. Er lijkt niet veel anders in te zitten dan de afwikkeling 26.Dd8 Txd8 27.Txd8 Df8 waarbij wit niet meer heeft dan herovering van zijn minus pion.
En nu niet meteen stoppen met deze variant. Er zitten ondersterijmotieven. En een ervaren tacticus gaat verder zoeken. En zowaar: wat te denken van  26.Td8!  want  26..Dxf6 27.Txe8+ Kg7 28.h6  is mat! Gedwongen dus  26…Txd8 27.Dxd8 Df8 maar dan komt  28.Dc7! Om te beginnen dreigt er 2x slaan op g6 en ook Th1-d1-d8 en zwart moet zijn damevleugel nog zien te ontwikkelen. Groot voordeel voor wit derhalve.
Shannon deed het allemaal anders en daarmee bleef ze haar tegenstander lang de baas. Toen was het de beurt voor haar vaste maatje, de tijdnood en kreeg de partij uiteindelijk een wreed slot. U vindt hierbij deze partij met de uitvoerige toelichting van Shannon zelf. Ik heb op een aantal plaatsen mijn commentaar daaraan toegevoegd, alsof ik de partij met haar doornam. Indien daar belangstelling voor is wil ik met plezier (en als de tijd het toelaat) mijn commentaar op partijen van andere leden geven en die met u doornemen. Voorwaarde is wel dat u eerst zelf de partij analyseert. Dat hoeft overigens niet zo uitgebreid en persoonlijk te zijn als Shannon dat hier doet. Misschien zijn er ook wel anderen leden die op deze manier clubgenoten willen ondersteunen bij hun studie.

3 Comments

  1. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 8 juni 2016 at 21:05

    Ik ben het hartgrondig met je opmerkingen eens Wim. Geen slaaf van miljoenen computerzetten worden, maar zelf leren denken en de nuttige suggesties van de computer er daarna uitpikken. Verdient navolging!

  2. fredmeister
    fredmeister 16 juni 2016 at 11:51

    Iets heel anders: tijdens de zomervakantie kan ik ingehuurd worden om net als voorgaande jaren schaakclinics te geven op de zaterdagmiddag bij De Pilaren……..jong, oud, man, vrouw…….alles kan, alles mag……

  3. Chaim
    Chaim 18 juni 2016 at 08:52

    Wanneer worden eigenlijk de ASK partijen van groepen B en C op de site gezet?

Leave A Comment