Frits Leenart

Vierde wint nipt van Vredeburg

Je mocht verwachten dat het Vierde dik zou winnen tegen het met nul punten in de tweede klasse B onderaan staande Vredeburg, dat gemiddeld 250 ratingpunten minder aan de borden bracht. Het liep echter anders.

Aanvankelijk verliep de wedstrijd naar wens. Na 2 uur spelen stonden we voor met 3½-½. Guido Florijn, Willem Meyles en Gerrit Valk wonnen afgetekend en Fred Driesse nam genoegen met remise. Op dat moment stonden de zwartspelers Leo van Steenoven, Dick Bouma en Ger Lemmen behoorlijk onder druk, terwijl Arjen Dibbets met wit wat stellingvoordeel had bereikt.

In het vervolg moesten we nederlagen accepteren. Dick was het eerst aan de beurt. Hij kreeg aan het bord bedacht onorthodox Limmens spel tegen zijn Caro-Kann, wat hem van zijn à propos bracht. Gaande de partij had hij steeds minder in te brengen en hij verloor kansloos. Ook Leo kon het niet bolwerken. In een Siciliaan werd hij vanaf het begin van de partij in de verdediging gedrukt en zijn tegenstander liet hem niet ontsnappen. Gezien het aanzienlijke ratingverschil hele goede prestaties van de Vredeburgers.

Met de stand 3½-2½ moesten Arjen en Ger het verschil proberen te maken. De tegenstander van Arjen had intussen al twee keer remise aangeboden in een gelijke stand, waarin voor Arjen nog wel mogelijkheden leken om op winst te spelen. Ger had de hele partij niet veel kunnen uitrichten en er was een onduidelijke stand op het bord ontstaan met kansen voor beide spelers.

In het vervolg kreeg Arjen weer een remise aanbod. Het was riskant dit af te slaan, gezien de nog resterende bedenktijd van Arjen. Ik heb Arjen gevraagd toch op winst te spelen omdat het team moest winnen om nog kans te maken op het kampioenschap en het resultaat van de partij van Ger in mijn ogen nog zeer onzeker was.
De tegenstander van Arjen wist de aanvalspoging van Arjen te weerleggen en Arjen moest helaas capituleren. Op dat moment had Ger na een afruil een voor hem gunstige stand op het bord weten te bereiken, die even later in winst werd omgezet, waarmee de eindstand 4½-3½ op het wedstrijdformulier kwam. Een erg mager resultaat, maar we doen, op de tweede plaats in de poule, nog mee.

7 Comments

  1. Peter van Diepen
    Peter van Diepen 14 februari 2016 at 18:17

    Koploper Castricum 2 moet in ieder geval een wedstrijd verliezen en het vierde moet HWP Haarlem 5 en directe concurrent Kennemer Combinatie 5j verslaan. Dat laatste moet gebeuren op vrijdag 1 april…

    Indien het vierde daarna ook nog meer bordpunten heeft dan Castricum 5 wordt het vierde kampioen. Dat moet toch kunnen met zo’n sterk team?

  2. drulovic
    drulovic 14 februari 2016 at 18:20

    Wordt lastig als Castricum nog louter prutsers krijgt

  3. fredmeister
    fredmeister 15 februari 2016 at 08:22

    Wie was die speler die het beslissende halve punt heeft binnengehaald?
    Drulovic. Kan jij je Excelsior – AZ nog herinneren? Laatste competitieronde?
    Let op mijn woorden: het 4de wordt op 1 april WERELD-kampioen!

  4. Frank van Tellingen
    Frank van Tellingen 15 februari 2016 at 11:20

    Als je zelf een nieuwe definitief van wereld bedenkt, is alles mogelijk natuurlijk.

  5. fredmeister
    fredmeister 16 februari 2016 at 11:09

    Tony Montana: Me, I want what’s coming to me.
    Manny: Oh, well what’s coming to you?
    Tony Montana: The world, chico, and everything in it.

    En zo is het!! 🙂

  6. drulovic
    drulovic 16 februari 2016 at 11:56

    Tony Montana, nimmer van gehoord. Wat is zijn elo?

  7. drulovic
    drulovic 16 februari 2016 at 17:21

    Ik mis nog wat verslagen…

Leave A Comment