Jan Poland

Het Vijfde op dreef in Beemsterse dreven

Het was rot weer dus ideaal om te schaken en de Middenbeemster is ook niet zo gek ver dus het fundament stond er. Nu nog de wedstrijd tegen Aris de Heer. De naamgever van deze club was een verdienstelijk dammer maar kon ook goed schaken. Twee eeuwen geleden was dat vrij normaal maar dat is inmiddels wat verwaterd. Wij traden aan in een restaurant waar op de deur ‘Gesloten’ stond en wij aan de achterzijde via de keuken naar binnen. Wij moesten toch echt aan de voorkant zijn en dat bordje sloeg op eventuele eters, wij speelden in een restaurant. Aha…

Even na achten gingen de klokken aan en een doodse stilte daalde neer over het dorp, nu en dan onderbroken door gemompel van een bezoeker die om cognac vroeg. Aris de Heer bleek een handicap te hebben, twee spelers waren verhinderd en jeugdige spelers vielen in. Dat was mede de reden dat Aart als eerste klaar was. Een Paard ging verloren, met een open koningsstelling waar Dame en Toren van Aart klaar stonden voor de genadeklap. Ondergetekende was als tweede klaar in de hoofdvariant van het Slavisch. Na 16 zetten was de stelling aardig uitgedund en zat er voor beide spelers weinig muziek meer in. Naast mij oogde de stelling van Marten wat rommelig met een Koning op f2 maar wist ondanks dat een kwaliteit te winnen. Na nog een pionwinst stond hij overweldigend en rondde het keurig af naar winst. Marten bloeit weer als nooit tevoren! Het eindspel bij Paul leek goed te staan met 2 verbonden vrijpionnen maar onder opoffering van een Paard kon de tegenstander het net houden. Zijn resterende vrijpionnen en Toren tegen Loper, Toren en pion waren sterk genoeg voor de remise. Nico stond lastig vanwege dreigingen op de onderste rij en 2 oprukkende pionnen. Een foutje in een precair eindspel kostte hem de kop. Ondertussen had Alexander een vrijwel winnende stelling maar de finale klap bleef maar uit. Een Dameruil bijvoorbeeld garandeerde een pion al een vrije doortocht naar het promotieveld maar Alexander meende De Beemster een half uur langer in spanning te houden. Peter Duijs bereikte ook een gewonnen stelling maar moest wel nauwkeurig spelen. Peter ging voor een pion en dat gaf de tegenstander net de gelegenheid om een eigen pion sneaky naar voren te schuiven. Eerst even dat pionnetje blokkeren had meer kunnen betekenen. De teamcaptain was als laatste bezig en de geleverde inspanning was groot. Rooie koppen die je normaal gesproken alleen bij boerenjongens op het akkerland ziet waren nu ook zichtbaar achter een restauranttafeltje. Ronald vergat zelfs de zetten te noteren maar dat viel gelukkig (bijna) niemand op. De jeugdige tegenstander bood taai verweer met weinig tijd op de klok en toen hij op het allerlaatst nog een stuk cadeau deed gaf hij teleurgesteld op.

Met deze uitslag staat het Vijfde zowaar aan kop en heeft het uitzicht op……….mits gewonnen wordt van nummer laatst en de enig overgebleven concurrent, beiden thuiswedstrijden. Stel dat het lukt wordt het Vijfde Vierde in het nieuwe seizoen en hebben wij die prutsers nog geholpen ook. Eerst maar eens een nachtje over slapen.

Details:

image

One Comment

  1. greatron12003
    greatron12003 10 februari 2016 at 22:17

    Een nacht of 27 voorlopig jan! Dan kunnen we kijken waar we dan staan!
    Bedankt voor als altijd een top verslag, hopelijk zaterdag tijd over, kom ik nog kijken, hoe jou versterkte grootmacht en de 2 andere teams het doen, tot dan!

Leave A Comment