greatron12003

Heerhugowaard 2 roept Waagtoren 5 een halt toe!

De eerste postronde op 12 januari bracht mij bij Rob Freer. Als vaker opende Rob hartelijk de deur. Was er tijd voor een kop koffie? Iemand die je al 30 jaar binnen en buiten het wedstrijd verband kent, waar je een goede relatie mee hebt, die weiger je dat niet!

De schaak activiteiten van 12 januari spraken wij door. Rob stelde mij voor nog even een schaak training te nemen voor de wedstrijd tegen Heerhugowaard 2. Ik stemde hier mee in, nuttigde de lekkere warme koffie, vervolgde snel mijn eerste postroute.

Om half 7, behandelde Rob, te samen met de gedeeltelijk herstelde Ruud Nieuwenhuis, de Siciliaan, de Najdorf. Onder andere kregen onze nieuwere leden te horen dat ik het al 40 jaar speelde, met wisselend succes.
Verder leuke weetjes Najdorf was een Pool plus de nodige leuke zijvarianten, waar ik er zelf ook wel wat van ken. Het is mooi om het van een sterkere speler te horen.

Om half 8 zetten Peter Duijs en ik borden, stukken en klokken klaar. Nog even snel voldoen aan mijn prettige verslaving (roken!). Tussendoor was ik al op de schouder geslagen door Jasper Seelemeijer (Aartswoud 2). Schaak jij al heel lang? Je kan bekend worden. Beter zo als anders? Toch?

Heerhugowaard 2 kwam nog sterker voor de dag als waar ik vooraf rekening mee had kunnen houden. De herstellende Karel Keesman aan bord 3, had ik niet verwacht, maar ik had alle vertrouwen in Jan Poland.

Toen gaf extern competitie leider, Peter van Diepen het startsein voor deze massa externe avond: het bekerteam, het zesde en vijfde speelden. Binnen 5 minuten mocht ik mijn harde bas gebruiken om iedereen te manen rekening met elkaar te houden in de zaal. Het werd zo als het hoort te zijn: stil!

Tegenstander Edwin Vermeulen (1700+), die ik niet in mijn geheugen database vond, bediende zich van het Engels. Ik ging met hem mee, zocht naar een Siciliaans stellingstype. Jawel met d6, hoewel dit ook standaard is in het Engels! Ik hoopte dat Edwin een avonturier was, dat is hij vast! Op het schaakbord, hield hij zich heel goed aan de geldende Engelse regels. Mij zelf in toom houdend, ik had zwart, niet te snel het avontuur te zoeken, speelden wij een bloedeloze remise!

Ben ik gemaakt om met meerdere petten op te lopen?! Nee ik heb een te groot hoofd! Ik had mij op de nog jonge avond vergewist: hoe staat het tot nu toe? Toen juichte ik al niet!

Kort er voor had Peter Duijs, altijd van goede wil, een enorme blunder gemaakt met stuk en partij verlies. Peter verontschuldigde zich voor zijn slechte spel. Wie ben ik om hem daar op af te rekenen? Peter de volgende keer sta je er gewoon weer in!

Bleef het feit: doorspelen? Puntjes sprokkelen? Ik rekende op de 6 sterkere mannen aan de hogere borden. Al leken de voortekenen niet goed. Maar daar koop je allemaal niets voor?! Ik kon dus teamleider zijn, dingen doorspreken. Ik sprak Alexander een aantal keren, André, Jan, … Als teamleider wil ik het zo neutraal mogelijk bekijken. Het werkt of het gaat mis. De hele avond vuurde ik daar waar mogelijk de mannen die het nodig hadden aan. Het was vechten tegen de bierkaai!

Aart ging de remise te dapper uit de weg. Toen had William Thomson al voordeel, zeker ervaren genoeg om na lange strijd, Heerhugowaard 2 op 2 bordpunten voorsprong te zetten.

Nico Mak in blakende vorm! TATA zet u schrap, de Nico trein komt aan gedenderd, de tapijten worden over u en het bord uitgerold aju! Een puike partij tegen de degelijke Maarten de Haas en de sympathieke Maarten ging ook nog eens door de tijd. Niets te veel geschreven toch?!

De boeiendste partij van de avond??!! Jan Poland tegen Karel Keesman of wat Marten Coerts en Oscar van Ewijk op het bord zetten?! Speel je zo in de tweede klasse onderbond?! De partij misstond zeker niet voor de derde klasse landelijk! Jan P en Karel K gaven een heerlijke partij. De net reddende verdediging, de goed gevoerde aanval, alles komt voor hem, die wachten kan?!
Jan al bijna uitgedroogd, fleurde gelukkig een beetje op door mijn net reddende tomatensap. De nederlaag (onvermijdelijk) spoelde iets makkelijker weg!

Aan bord 1 clubman, ik kan niet zo veel uitroeptekens neer zetten, André Bremmers tegen New in Chess, voor altijd Waagtoren, nu Heerhugowaard 2 Rob Spaans! Ik gebruik de woorden van Rob. Niets ten nadele van André, die dat zelf ook snapt! Er waren betere partijen tussen beide spelers geweest! Het zitvlees van André sierde hem, tot bijna op het laatst, toch onvermijdelijk mat.

De partij tussen Marten en Oscar van Ewijck was niet voor publicatie aldus Marten! Marten had het geduld van 50 tweede klas landelijk, 50 derde klas landelijk en honderd jaar promotieklasse! Oscar doet iets minder lang mee! Kan dat niveau met iets harder werken, ook heel goed aan, maar nu nog niet!

Mannen triest! We moeten het vierde voorlopig voor laten gaan!

12 februari Aris de Heer. Hopelijk zijn we rond die tijd na TATA proof! Alles kan nog! Vierde hoed u!

Ronald Kamps

14 Comments

 1. Peter van Diepen
  Peter van Diepen 13 januari 2016 at 23:05

  Ronald en Peter, volgens mij moeten jullie voor een wedstrijd niet een training volgen over zulke moeilijke openingen. Beter is je hoofd leeg maken, wandelen, slapen of wat dan ook.

 2. greatron12003
  greatron12003 13 januari 2016 at 23:06

  Ben ik Alexander Versluis tegen Piet Konijn vergeten! Piet had lang iets beter spel tegen Alexander.
  Die wist zich gedurende het middenspel, wat tegenspel te verschaffen! Piet gaf echter geen krimp.
  Toen Heerhugowaard 2 de overwinning al binnen had, maakte piet een kruiselings gebaar met de handen.
  Alexander verbeten tot het eind, wist dat er niet veel meer te halen viel.
  het halve bordpuntje extra, kan op vele manieren nog wel eens belangrijk zijn aan het einde van de rit.
  Ter toevoeging!

 3. greatron12003
  greatron12003 13 januari 2016 at 23:15

  Peter

  Bedankt voor het plaatsen!
  In mijn geval is slapen het beste, waarschijnlijk haal ik de club avond niet meer, kan het ’s avonds na de post, zonder schaken erg goed!
  Binnen afzienbare tijd van af nu weer! Voor jou en anderen al vast welterusten!

 4. drulovic
  drulovic 14 januari 2016 at 08:00

  Najdorf werd bekend als Argentijn toch?

  Dat je er de pest in hebt als je blundert snap ik, maar voor je teamgenoten is het wel zo aardig als je niet meteen naar huis snelt.

 5. Stef Keetman
  Stef Keetman 14 januari 2016 at 08:15

  Mooi verslag. Afgezien van de kop, blijft het tot het laatste moment spannend hoe het af zal lopen. Wat was de uitslag?

 6. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 14 januari 2016 at 14:15

  @drulovic: het verdient de voorkeur om stukken richting de tegenstander te slingeren onder het uitroepen van de kreet “hij kan er werkelijk he-le-maal niets van.”

 7. greatron12003
  greatron12003 14 januari 2016 at 16:53

  Drulovic, dat beweerde ik ook tegen Rob. Die had wel eens contact met Najdorf gehad, ik ga dat niet tegen spreken!
  Stef we verloren met 5-3! Ik heb ook niet echt een kop verzonnen, ik dacht laat die aanhef maar staan!
  Drulovic, als veel verslagen en reacties op deze site, het lijkt het tijdperk van zeggen wat je denkt! Ik zag een poosje terug ook een overspannen ogende Prem in DWDD, die overigens altijd overspannen oogt, die bijna hysterisch! De vrijheid van meningsuiting predikte!Dat staat los van dat peter meteen weg ging okee, ik vind zo iets hoeft niet te worden vermeld in een reactie op een verslag, is het echt zo erg, ben ik de eerste die hem er op aan zou kunnen spreken! Vind jij het erg? Geloof ik ook niets van, spreek jij hem er op aan! Tot zo ver, vind het al vervelend om zo te reageren!
  Ik schat de reactie van Frank van Tellingen met enige humor in! Er hebben zat rare goede filosofen bestaan en ze bestaan nog!Het stuk van de vader van een jeugdlid is stilzwijgend in de minne geschikt! Beter Frank als je ons echt zo erg mist, mij vast niet, hoeft ook niet! Kom je weer een paar wedstrijden voor waagtoren 1 spelen! je schaak bijdragen zijn veel onderhoudender als dergelijke reacties!Dat de wereld verrot is hoef je mij niet uit te leggen! Maar als je al reacties plaatst! Waar je leden mee tegen je in het harnas kan jagen, dan gaat het om 4 uurtjes schaak op een schaakclub met wat mensen! Voor veel mensen is het even een afleiding in het drukke gezin en werkbestaan! Ik laat het aan jullie! Tot een volgende keer!

 8. drulovic
  drulovic 14 januari 2016 at 17:54

  Ronald: ik noemde geen naam toch? In dit geval ging Peter eerder weg, maar ik zie het vaker gebeuren. Vandaar dat ik het op de site schrijf.

  Groet, Prem.

 9. greatron12003
  greatron12003 14 januari 2016 at 22:30

  Het is waar Drulovic of Prem, ik noemde Peter, die ik overigens niets kwalijk neem, maar dat had ik al geschreven.
  Voor de niet ingewijden in Nicknames (bijnamen), u weet wie ik ben, heel veel ook Drulovic. En Prem is sinds vanmiddag of al eerder populair.
  Ik spreek er vast nog over Drulovic, maar niet op de site!
  Fijne avond verder en komend weekend met je gezin, tot dinsdag.

 10. TF
  TF 15 januari 2016 at 16:22

  Leuk verslag weer, greatron !

 11. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 15 januari 2016 at 19:25

  Niets dan goede herinneringen Ronald. Een beetje provoceren vanaf de zijlijn kan toch geen kwaad af en toe? Maar je hebt een punt. Overigens was het een poging tot zelfspot, maar ik snap dat niet iedereen (of niemand behalve drulovic) de verwijzing snapt.

 12. Willem Andriessen
  Willem Andriessen 15 januari 2016 at 21:12

  Geen insidegrapjes op deze site; ook geen reacties zonder ondertekening; wel veel humor waar je om kunt lachen.

 13. fredmeister
  fredmeister 19 januari 2016 at 11:57

  Ja Wim, gelukkig ben ik er altijd nog om het niveau op deze site wat op te krikken.
  Ronald, breng je ook e-mails rond? WHOOAA, HET IS TOCH OM TE GIERUUHHH…… 🙂

 14. WimDriessen
  WimDriessen 20 januari 2016 at 01:41

  @Drulovic.
  Najdorf is van origine een Pool van joodse afkomst. In 1939 werd de schaakolympiade in Argentinië gespeeld, Najdorf maakte deel uit van het Poolse team. Toen Duitsland op 1 september 1939 Polen binnenviel, besloot Najdorf heel begrijpelijk niet naar het vaderland terug te keren.

Leave A Comment