greatron12003

Waagtoren 5 wint ook bij Witte Paard 2

De aanloop naar deze wedstrijd bezat al enige valkuilen. Zo moest ik i.v.m. afzeggen van Paul Toepoel nog heel snel een invaller regelen. Die vond ik in Frits Leenart, waarbij ik ook mevrouw Leenart nog hartelijk bedank.

Na een lekkere kop koffie bij Nico bij de Tapijtgigant, loodste Nico chauffeur Alexander, ondanks rare afzettingen, naar het verpleeghuis Evean in Zaandijk.
Een pittig dametje begeleidde ons naar binnen. Ze ging even haar mannetje op zoeken. Iedereen mocht er kennis van nemen. Wij knikten blij instemmend en schaarden ons gauw bij de gelukkig al aanwezige, andere teamleden.
Het Witte Paard zat ongeveer zo als ik verwacht had. Het enige waar ze mij verrasten, was dat aan de laatste 3 borden jeugdigen waren, in de leeftijd van 16 t/m 18.
Leerlingen van Chris de Saegher dus. Alexander was er via een gesprek met mij nog bij Nico thuis enigszins op voorbereid. Dat geeft geen garantie voor een goede partij. Wie weet doe je iets met de voorkennis, maar wat weet ik zelf ook niet.

Jan Poland speelde aan bord 1 voor het eerst tegen Jan Rot. De heren kenden elkaar al 30 jaar. Dit was het eerste onderlinge treffen.
Peter Duijs mijn super rat! Schoot als een raket uit de startblokken. In ene een dame op h5, de witte loper meen ik ook al iets ontwikkeld. Toch leek het even een enge wending te krijgen. Peter zijn dame leek ingesloten. Dit was schijn. De zwarte koning stond op g6 en Peter speelde het briljante (zeker als het werkt!) Lg5, onder het mom van jij mijn dame, ik die van jou. De arme ook al senior Albert de Wit dacht zich los te worstelen door de loper te slaan! Dit kon helemaal niet en binnen een paar zetten via de dame op e8+ en na Kf6 ging Albert mat op f7! Peter een hand van mij 1-0 voor ons.
Twee borden verder zat André op 6 en zo als ik het bekeek was de 2-0 snel in de maak. Dit alles deed mij wat voorzichtig met mijn talentrijke jeugdige tegenstander omgaan. Jelle had van te voren gezegd, is Ronald als naam op het notatieformulier voldoende. Ik zei iets in de trend van: wat je wilt knul.
Ik verdiende een pionnetje op d4 en naderhand nog eentje op e5. Een Slavische partij die Jelle gezien zijn ervaring zeker niet verkeerd speelde. Ik vroeg hoe ik aan de koffie kwam of hij moest gaan halen? Nee dat mocht hij niet van mij. Hij was aan zet. Hij moest van mij nadenken. Ik kwam wel aan de koffie! 2 pionnen voor 1 nog knullig terug gegeven, alles op de afruil en Jelle kwam 36 jaar schaak ervaring te kort. Het eindspel van 4 tegen 3 pionnen, schoof ik met trillende hand uit.

Ondertussen had André blijkbaar een enorme bok geschoten, want de riant ogende stelling was niet goed behandeld en via blijkbaar een truc wist 18 jarige Hajo daar wel raad mee. Doodzonde, maar shit happens!
Aan bord 2 had Roland van Soest al snel zaken gedaan tegen Aart Kögeler. Hoe?? Het was Aart zijn avond niet. Balend vertrok hij snel naar huis even zo Peter en André.
Alexander had een verdomd handige tegenstander van 16/17 jaar en Alexander o.a. moe van de werkdag, niet helemaal wetend waarom hij was gaan schaken gisteravond, moest diep in zichzelf tasten om zich te herpakken. Dit lukte enigszins. Alexander leverde een extra pion in, had paard/toren 2 pionnen tegen Bob (kleinzoon van Albert) het loperpaar en 3 pionnen. In overleg met mij bood Alexander remise en samen met Alexander gekeken hebbend, was het niet helemaal verkeerd.
Om een wedstrijd te winnen, mag je niet alles remise spelen. Helemaal waar Drulovic?! Frits en Jan hadden niet van die stellingen, waar ik juichend van op de banken sprong! Frits minder tijd ook, maar op het bord in evenwicht. Bij Jan idem, ook qua tijd.
Bij Nico leek wat te halen. Nico had het van te voren als remise getaxeerd, had met mij overlegd. Doordat Alexander in remise berustte, zei ik hem door te gaan. In ene keerde alles zich ten gunste van Nico. Hij snoepte wat pionnetjes, kon zelfs zijn loper geven tegen de gepromoveerde pion van Piet Zegers en promoveerde bijna zelf ongehinderd aan de overkant. Echter Piet Zegers hield het terecht voor gezien.
Jan Rot weigerde het remise aanbod van onze Jan.
Frits had remise weten af te dwingen via 2 torens op de tweede rij.
Jan Rot probeerde zijn loper en paard mobiel te krijgen. Maar Jan Poland gaf hem geen kans, gelukkig maar! Via zetherhaling, liep het remise. Einduitslag 3½-4½.

Mannen, wij hebben het goed gedaan. Heerhugowaard 2 wacht. Op voorhand hoop ik 8 december tegen hun te spelen en uiterlijk 22 december, want 15 december de speeldatum, hebben wij de zaal niet. Binnen een paar dagen horen jullie meer.

Tot op heden gaan wij goed. Dat we het met zijn allen voortzetten!

Ronald Kamps

2 Comments

 1. Jan Poland
  Jan Poland 29 november 2015 at 23:04

  Bij Aart was het een tegengestelde rokade, Aart lang, maar de tegenstander was veel sneller met de pionnen. Aart had één zielig pionnetje op g4 terwijl de tegenstander het centrum al gesloopt had. Onbegonnen werk dus.
  Volgens mij had Alexander op het eind evenveel pionnen als de tegenstander en stond gewonnen vanwege een schaak op de onderste rij en kon daardoor een penning van de Loper afdwingen en daardoor een extra pion op de a lijn ophalen. Ondanks dat een mooie wedstrijd en wij staan er een stuk beter voor dan die prutsers van 4!

 2. greatron12003
  greatron12003 30 november 2015 at 21:00

  Dank Jan voor aanvullende informatie.Nog maar eens kijken met Alexander.
  De wedstrijd tegen Heerhugowaard 2 word verdaagd naar het nieuwe jaar.
  De datum word nog bekend gemaakt.

Leave A Comment