Shannon

Zukertort blijkt onneembaar fort

By Published On: 10 oktober 2015Categorieën: De Waagtoren 2 (2015-2016), VerslagenViews: 17791 Reactie on Zukertort blijkt onneembaar fort

Zaterdag 10 oktober speelden het eerste en tweede team tegen Zukertort Amstelveen.

Dat het lastig zou worden voor het tweede was wel te verwachten gezien de sterke tegenstander. Ook hadden we deze keer wederom geen non-playing captain, omdat Rob in moest vallen voor Ronald die momenteel geniet van een vakantie. Ten slotte was er enige onduidelijkheid over wie nu de echte teamcaptain was (Dirk of Rob). Bij wie kunnen we terecht in het geval van ongeregeldheden of bijvoorbeeld een remise-aanbod? Vooral Ton had hier erg veel moeite mee. Al bij Rob thuis werd het onderwerp aangesneden en gedurende de hele rit raakte Ton er niet over uitgepraat. De verklaring dat Rob alleen teamcaptain is als hij zelf niet meespeelt was niet afdoende. Het ziet er overigens naar uit dat Rob (non?-playing captain) wel vaker mee zal moeten spelen, vanwege de verwachte absenties.

Hoe dan ook, de teamcaptains hadden alles prima geregeld en nadat we enige moeite hadden om de juiste afslag te vinden (gelukkig begreep Ton wat de TomTom bedoelde)  was het complete tweede team zo mooi op tijd dat we vanuit het raam van de speelzaal konden zwaaien naar het eerste team dat nog onderweg was.

Dit keer speelde ik met de witte stukken en kwam terecht in het Russisch. Mijn stelling was goed speelbaar, totdat ik vreesde dat een paard mijn stelling binnen zou komen en vervolgens een heel slechte zet deed. Hierdoor verloor ik enige zetten later een pion. Ik besloot de pion zo duur mogelijk te verkopen en lanceerde een aanval op de koning. Dat pakte in eerste instantie goed uit (er was een mooi gat geslagen in de pionnenmuur en ik kon mijn stukken bij de aanval betrekken), maar ik zag iets over het hoofd. De partij werd na enkele offers afgesloten met een werkelijk prachtig dubbelschaak en mat.

Bij topscoorder Ton ging het ook niet goed. Ton kon zijn favoriete systeem niet spelen omdat hij dit keer de zwarte stukken had. Ook heeft Ton naar eigen zeggen de stijl van Marten Coerts overgenomen en zou hij baat hebben bij de witte stukken. Ton kwam een beetje gedrukt uit de opening en het kwam daarna niet meer goed.

Daarna verloor ook Dirk en hadden we al 3 nullen te pakken. Gelukkig hield Rob keurig remise op het 2e bord met zwart. In een weinig spectaculaire ruilvariant van de Winawer schoof Rob heel geduldig de juiste stukken naar de juiste plaats en voila, het halfje was binnen. Ook Wim die een beetje ontevreden was over zijn aanpak van het Jänisch besloot tot remise nadat hij geen enkele winstkans meer zag. Stand: 1-4.

Het allerlaatste restje hoop was gevestigd op Gerard, Bert en Leonard die wat langer bezig waren. De stelling van Bert zag er potremise uit en dat werd het uiteindelijk ook. Gerard en Leonard hadden een kansrijke maar lastige stelling.  Leonard had in ieder geval remise in handen toen hij een foutje maakte en de partij verloor. Gerard leek beter te staan met een pion meer, maar berustte in remise. Resultaat: 2-6. Een behoorlijke domper voor het tweede, dat pas net hersteld is van de vorige nederlaag. Gelukkig is de bende van vijf druk bezig met het regelen van training voor de club, toch?

Het tweede lijkt een stuk minder op dreef dan vorig jaar. Hoogste tijd om het tij te keren. Suggesties?

One Comment

  1. PiPo
    PiPo 11 oktober 2015 at 10:07

    Vorig jaar begonnen jullie toch ook met twee nederlagen en kwamen toen goed terug ?.
    Is het trouwens een idee om mensen met de kleur te laten spelen waar ze zich lekker bij voelen,ook al is dat geen voorwaarde voor een goed resultaat?

Leave A Comment