Kansloos tweede tegen ervaren Caïssa 4
Vooraf was het al duidelijk, we zouden het zwaar krijgen. De gemiddelde leeftijd van Caissa 4 was nota bene de hoogste van alle teams in de KNSB. 61,3 jaar oud tegen die van ons van 51,4 jaar. Daarnaast moesten we onze ‘veteraan’ Gerard de Geus aan het eerste team afstaan en konden we de piepjonge Sandra Keetman lenen van het derde team. Hiermee daalde onze gemiddelde leeftijd tot 46,5. Ook waren de ratings van onze spelers een stuk minder. 1881 tegenover 1988 van onze opponent. Als we deze getallen met elkaar vermenigvuldigen dan komen we tot 61,3 x 1988 = 121.864,40 voor Caissa en 46,5 x 1881 = 87.466,50 voor ons team. De RAxGL van Caissa ruim 34k hoger. Al met al geen eerlijke strijd.
Zelf mocht ik tegen het oudste lid aantreden. Roel van Duijn maakte gehakt van mijn frivole en naïeve openingsspel. Ik volgde mijn partij van vorig jaar tegen Tobias Kabos (2276) in de wedstrijd tegen Almere. Deze partij werd toen remise met volop kansen voor mij in het middenspel. Duijn week nu echter al snel af en hierdoor haalde ik 2 varianten door elkaar. Na slechts 16 zetten kon ik hem de hand schudden.
Shannon was ook snel klaar. Tegen de een na oudste, Ad Roemersma ging het in de opening ook al mis. Na 11 zetten geeft mijn hulpje al 2.21 voordeel voor de witspeler. Op zet 21. was dit al opgelopen tot een dikke plus 5. Stukverlies en einde partij.
Naast mij zat onze ervaren man Wim Nieland. Zijn partij duurde maar liefst 58 zetten. Heel rustig zette Wim zijn stukken op de juiste velden. Het evenwicht werd niet echt verbroken. Na het wat ongebruikelijke 7…Pbd7 i.p.v. Pc6 in de c3 Siciliaan had Wim met 8. c3-c4 wel een gunstigere opstelling kunnen bereiken. Na het vroege ruilen van de Dames, wat stukken en pionnen was er een stelling ontstaan met ieder 2 Torens, een ongelijke Loper en wat pionnen. Potremise was het totdat Wim zomaar een pion weggaf. Hij was even vergeten dat er niet teruggeslagen kon worden i.v.m. mat op de onderste rij. Langzaam werd hij weggeschoven door de ervaren tegenstander. 3-0 was het nu al.
Onze nieuwe jonge aanwinst Leonard Haakman kreeg in de Draak al snel een kwaloffer voor zijn kiezen. Zwart snoepte 2 extra pionnen mee en dit was zeer kansrijk. Na het ruilen van de dames was het Loperpaar van zijn tegenstander oppermachtig. Na 35 zetten moest onze man het opgeven, 4-0.
De partijnotatie van Ronald Groot heb ik niet in mijn bezit. Waarschijnlijk bang voor het ontdekken van onnauwkeurigheden in zijn spel. Na een gelijk opgaande partij won de tegenstander een pion in het centrum. Na het ruilen van de zware stukken ontstond er een eindspel met ieder een Loper van gelijke kleur en de tegenstander 3 pionnen. Ronald had er maar 2. In veel gevallen moet dit voldoende zijn voor de winst, echter nu niet. De witspeler kon met zijn Koning niet binnendringen en na lang geschuif gaf de man zomaar zijn plus-pion weg. Nu moest de witspeler zeer nauwkeurig verdedigen. Even leek het of we een overwinning konden bijschrijven, maar het geluk zat er op deze middag niet in. Steeds net op tijd kon de verdediger zijn 2 pionnen dekken met de Loper, tempodwang zat er net niet in. Remise derhalve.
Dan zijn we aangekomen bij onze 2e aanwinst van het team. Ton Fasel was zeer vereerd dat hij gevraagd werd voor het 2e team. Eindelijk begon men bij de club in te zien dat hij het niveau van ‘rommelaar’ was ontstegen. Ton speelt zijn eigen overzichtelijke spel maar bouwt vele kleine en subtiele dreigingen in de stelling. De tegenstander moet even ingedut zijn want hij had het zeer sterke 8. Pc4 moeten voorkomen. Terwijl de man waarschijnlijk 8.h3 verwachtte liet Ton deze zet dit keer achterwege. Waarom zou hij ook. Zijn loper die inmiddels op het ingesleten veld h4 stond kon altijd nog naar g3. h3 kan altijd nog, zal Ton gedacht hebben. Na het sterke 11. d5 had zwart zijn kans moeten grijpen om met 12..Lxe6 een pion te geven voor tegenspel. Zwart speelde echter 12..0-0, verloor evengoed een pion maar nu onder veel slechtere omstandigheden. Een kwetsbare Koning kon worden opgejaagd. En na de geweldige krachtzet 17. De2 was de partij beslist. Op zet 25 nog wel het zetje h3 gedaan om eventueel niet lastig te worden gevallen op de onderste rij. Op zet 36 moest tegenstander Pijlman opgeven. 4,5-1,5 was nu de stand. Bert Buitink speelde tegen de bekende E. Straat. Bert stuurde me een mail om niets over zijn partij te verklappen. Hij is bezig studie te maken van een variant en wil dit onder de pet houden. Dat er nog studie nodig is bleek wel. Zwart kwam soepel uit de opening en stond al ietsjes beter. Na wat geruil moest Bert zich nauwkeurig verdedigen. Na 20. e4? (Tfd1 was noodzakelijk) verloor Bert een handvol pionnen en kon op zet 25 opgeven. Als laatste was Sandra nog bezig. Een sterke tegenstander, met ruim 200 rating meer moest worden bestreden. Nu is dat niet nieuw voor Sandra, vorig jaar haalde zij met 2 invalbeurten 2 uit 2 tegen veel sterkere spelers. Met zwart moest ze urenlang nauwkeurig verdedigen. Sandra stond wat passiever maar de stelling leek niet te kraken. De tegenstander kon zijn geduld niet meer bedwingen en besluit tenslotte met 34. e4 te forceren. Echter na het krachtige antwoord 35..Pd3 zijn de rollen omgedraaid. Sandra staat duidelijk beter en kan aan de winst gaan werken. Maar het was allemaal niet eenvoudig. 2 pionnen voor, maar wel enkele zwakke pionnen en een passieve Loper. Geen Freerloper echter, die is nog passiever. De Koning van wit wordt actief en er ontstaat een spannende strijd. Wie haalt het eerste een Dame?
In de eindstelling geeft mijn computer een totaal gelijke stelling. Beide spelers een Dame en Sandra 3 pionnen en de tegenstander 2. Eeuwig schaak is echter niet te voorkomen en men besluit het punt te delen. Wederom een zeer knappe prestatie van Sandra. Hiermee de eindstand van 2-6.
De volgende wedstrijd tegen Zukertort Amstelveen 3. Met een RAxGL van onze tegenstander van 77.853,30 moeten we dit jonge sterke team niet onderschatten!