greatron12003

Eerste wedstrijdpunt van de Waagtoren

door Ronald Kamps

Gisteravond ging de externe competitie voor Waagtoren 5 ook van start. Om 19.00 reed ik met Theo de Bruyn van af zijn huis naar het prachtige nieuwe onderkomen van schaakclub Purmerend, wijkplein de Were gelegen aan de Meteorenweg bij het Triton 73.
Ik heb een Purmerend verleden, veel meer verledens, een aardig schaakboek vol.
Zelfs de barkeepers van het vorige onderkomen waren mee gegaan naar het wijk plein net als ik 13 jaar ouder. De prijzen van betaling van consumpties waren nog steeds te billijken. In het centrum waren tal van activiteiten. Het geld zal er op 1 of andere manier qua subsidie wel goed komen.
Wij werden gastvrij ontvangen door mijn tegenstander Kees Kerkdijk, een jonge zeventiger, naderhand toegesproken door de teamleider van Purmerend 3, Foppe Reinders, zelfde leeftijd, schat ik in.
Het aparte zaaltje was heel overzichtelijk, dus ik kon alle teamgenoten, indien zelf tijd genoeg hebbend, uitstekend volgen.
Aan tijd genoeg ontbrak het mij niet gisteravond. Ik hield met zwart mijn sterke tegenstander Kees Kerkdijk 1793 elo, tamelijk eenvoudig met zwart vanuit een Siciliaanse Scheveninger, tamelijk soepel in bedwang. Nergens voor mijn gevoel werd het evenwicht verbroken. Na iets minder dan 3 uur spelen, forceerde ik de remise. Fritz gaat later op de dag aan het werk. Ik zie wel wat het vind.
Jan Poland leek iets engs te doorstaan met een schaak op h8, een stuk minder tegen een aantal pionnen meer voor Jan, Rob Hählen en Jan analyseerden na afloop nog uitvoerig, Jan meende een winst gemist te hebben.
Peter van Diepen viel in, bij het eerste kijken zag ik zijn tegenstanders paard op h1, kwaliteit minder, word je niet blij van. Bij een tweede aanblik, nou wist ik niet wie er aan zet was, leek Peter met sterke aanval volgend wat terug te winnen op e7.
Ik hoop dat ik mij niet vergis. Maar hoe dan ook, het hielp de dappere Peter niet. De dreigingen op f2 onder andere, eisten ergens hun tol, dapper gespeeld, maar jammer.
Naast hem TATA genoot, naamgenoot Peter Duys, Peter had een actief ogende stelling met onder andere een dame die mogelijk ooit kon dreigen, vanaf d4, beter kijkend was dit allemaal schijn. Peter D streed eveneens dapper, verprutste opeens een toren en de partij.
Theo won ergens wit zijn dame, tegen inruiling van iets te veel eigen stukken. Onze zeer goede jeugdleraar kreeg daarna een uitstekend lesje in: hoe win ik een partij met meer materiaal tegen de dame van, volgens Theo, zijn veel te laag gerate tegenstander. 4-1 achter. Ik doe het in een wat andere volgorde als gisteravond.
André Bremmers speelde ijzersterk tegen de laat zeventiger Bakels, ergens een dametje + extra materiaal verdiend + aanval. Hoewel Bakels nog lang kranig stand hield, liet 1 van onze Benjaminnen, zich het punt niet ontfutselen 2-4.
Paul Toepoel hield ook goed zicht op de wedstrijd stand. Het was ogenschijnlijk niet gemakkelijk de beter ogende stelling tegen van der Moolen te winnen. Paul rekende nog even heel goed door en uiteindelijk werd zijn tegenstander ge F lijnd. 3- 4
Blijft over Alexander Versluis tegen de sterke Ton de Veij, 200 jaar promotieklasse ervaring.
Wat ik er van mee kreeg (zat er naast!) Alexander leek gedrukt te staan, begon wel steeds scherper te spelen. Allengs verbeterde zijn stelling.
Oude Ton was niet meer gewapend tegen dat jonge geweld.
Een vrij a pionnetje won hij nog wel terug, maar een dodelijke afruil van de torens, deed hem de koning omleggen.

4-4 het eerste externe Waagtoren team punt dit seizoen.
Het vierde de rest van de teams, een paar er van gaan het beter doen.
Wij hopen de trend gezet te hebben. Dank aan Theo en Peter, succes met het zesde: geef hem van Jetje.

Een leuk begin als beginnend teamleider bij Waagtoren 5 met alle sterke mannen er bij in het team, moeten we voor de bovenste plaatsen kunnen gaan.
We gaan het zien.

2 Comments

  1. Peter van Diepen
    Peter van Diepen 4 oktober 2015 at 12:12

    Dat paard van de tegenstander op h1 is bekend in het Boedapester gambiet. Indien ik ook nog een loper had geruild om tot 0-0-0 te komen was het beter voor mij. Later in de partij kreeg ik ook nog kansen. Maar uiteindelijk maakte mijn tegenstander het keurig af.

  2. greatron12003
    greatron12003 4 oktober 2015 at 14:01

    Ik denk dat het geen onaardige partij was Peter, het verlies was keurig meld je. Ik ben benieuwd hoe het stond, op het moment, dat je druk had tegen e7, daar leken mij interessante dingen in te zitten, van af de buitenkant zie je nooit wat je als speler aan het bord ziet, een enkele keer daar gelaten. de 4-4 hebben we en mede gesproken door John Leek, aan de eerste 4 borden, hadden hun groot rating overwicht. Wij hebben dus niets te klagen, André en Alexander en Paul speelden puike partijen. Nog een hele competitie te gaan.

Leave A Comment