Willem Andriessen

Succes Ton Fasel in eerste zomertoernooi

Fasel, Ton prijsuitreiking HSG Open Hilversum 2015 (Olthof)

Het zomerschaaktoernooi circuit is weer van start gegaan en een viertal Waagtorenleden beet het spits af en schreef zich in voor het HSG Open in Hilversum: Danny de Ruiter, Frank Agter en Dirk van der Meiden in de A-groep, Ton Fasel in B. Eén ronde voor het einde zag het er goed uit voor het viertal. In de A-groep stonden Frank en Dirk op 3 uit 5 en Danny na een zwaar bevochten remise tegen GM Ikonnikov zelfs op 3½ punt. Een halve of hele punt in de laatste ronde zou een mooi eindresultaat hebben opgeleverd, maar helaas alle drie gingen er onderdoor; Frank tegen niemand minder dan GM Peng Zhaoqin en Danny nadat hij volgens mijn zegsman in een ingewikkeld eindspel de winst had gemist.
Ton Fasel was de laatste ronde ingegaan met de fraaie score van 4 uit 5 en kreeg in de laatste ronde een tegenstander van gelijk ratingniveau. In de partij toonde Ton zich echter duidelijk de sterkste. In het middenspel kreeg hij het initiatief in handen en hij won vervolgens met een aardige combinatie een pion. Aan het slot probeerde zijn tegenstander nog wat te rommelen, maar daar wist Ton wel raad mee en hoewel hij nog een mat in twee miste, de verdiende overwinning ontging hem niet.
Zijn eindtotaal van 5 uit 6 bleek goed voor een met drie anderen gedeelde eerste plaats, waarbij de anderen een net iets betere SB-score bleken te hebben behaald. Met een TPR van 1954 bijna 200 punten boven zijn (te lage) rating) kon hij als een tevreden mens huiswaarts keren. De overwinning uit de laatste ronde kunt u hier vinden.

5 Comments

 1. drulovic
  drulovic 30 juni 2015 at 09:16

  Wie is de zegsman? Zover ik weet maakte Danny in de laatste ronde al ver voor het eindspel een fout, en heeft ‘ie daarna geen kansen meer gehad. Na de opening zag het er wel kansrijk uit.

 2. fredmeister
  fredmeister 30 juni 2015 at 09:49

  Verloren van een meisje, Drullie? Het kan de beste overkomen………..
  Winnen na mat-in-2 missen………ik zou me doodschamen!

 3. drulovic
  drulovic 30 juni 2015 at 09:52

  Ja, liet mijn dame insluiten toen ik haar aan het VERPLETTEREN was.
  Verder verloor en remiseerde ik nog tegen twee kinderen.

 4. Ruud Niewenhuis
  Ruud Niewenhuis 30 juni 2015 at 11:54

  Kom je je prijs vanavond in de Pilaren verbrassen Ton? Kunnen we ook meteen toetsen of je in het derde mag spelen! 😉

 5. Willem Andriessen
  Willem Andriessen 30 juni 2015 at 18:49

  Zegsman
  Ook Danny keek op van de waarneming van mijn zegsman en hij mompelde iets van in de opening had hij een kans gehad. Natuurlijk bescherm ik om privé redenen de identiteit van mijn bron, zoals tegenwoordig te doen gebruikelijk. Maar ik heb zijn mailtje nog en die wil ik wel openbaar maken. Hij schreef o.a. ‘Danny verloor een spannend eindspel met paard tegen 3 pionnen. Eerder was de stelling gewonnen voor hem’. Ik interpreteerde dat als, voordat het eindspel van paard tegen 3 pionnen ontstond, stond Danny gewonnen. Als hij de opening bedoeld had, dan had hij dat toch wel als zodanig genoemd in plaats van het woord eerder te bezigen? Maar ik geef toe, met het woord ‘eerder’ kun je alle kanten op.

Leave A Comment