Ruud Niewenhuis

Waagtoren wordt knap derde in de NHSB Beker

Zaterdag 6 juni speelde ons derde van de Waagtoren de NHSB bekerfinale tussen de teams van Het Witte Paard, ZSC Saende (bekerkampioen van NHSB) en Kennemer Combinatie. U weet waarschijnlijk uit vorige verslagen dat het derde net niet gepromoveerd is naar de KNSB.
Om 9.45 uur werd er geloot en in de 1/2 finale troffen we KC. David Baanstra won fraai zijn partij tegen Bart Feltman op bord 3. Albert van der Meiden kwam na een curieuze opening totaal verloren te staan, maar kreeg toch nog kansen op gelijkspel. Als Alex en Piet Pover samen een punt haalden zou er toch de finale gehaald worden, want bij gelijkspel valt het resultaat aan het laagste bord af.

Helaas, Piet miste een kans op winst en Alex is geen speler voor remise. 2,5-1,5 verlies. De kleine finale (3e en 4e plaats) speelde De Waagtoren tegen Het Witte Paard die verloren had van ZSC Saende. Ditmaal werd wel een gelijkspel behaald. Ruud won met zijn geliefde Siciliaan van Paul van Haastert (volgens Piet keek hij steeds lelijker na zwarts 2e, 3e en 4e zet) , Piet won vrij gemakkelijk van Brian van Wijk. Aan het eerste bord had Leonard het zoals gewoonlijk zwaar tegen Chris de Saegher, volgens zijn zeggen komt hij steeds dichterbij een beter resultaat. Alex verloor helaas wederom in een alles of niets Grünfeld op de 20e zet, waarin relatief eenvoudige zetten niet meer werden gezien wegens overwerkte hersenen en een ziedende tijdnood. Derhalve een 2-2 uitslag, resultaten van het laatste bord verviel, zodat we derde zijn geworden met een overwinning op de kampioen Het Witte Paard! Toch nog een leuke afsluiting met een beker en een mooie ingelijste foto van alle deelnemers.

4 Comments

 1. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 11 juni 2015 at 09:27

  Alex is geen speler voor remise? Dan moet hij dat maar eens leren als het moment om op winst te spelen voorbij is.

 2. Frank van Tellingen
  Frank van Tellingen 11 juni 2015 at 09:30

  By the way: wat is er mis met Lxf4 i.p.v. dxa5? Wit staat dan een stuk voor tegen ampele compensatie. Maar goed Tc4 is natuurlijk een ridicule zet.

 3. fredmeister
  fredmeister 11 juni 2015 at 11:46

  Gefeliciteerd met de mooie groepsfoto………..!!

 4. alexalbrecht
  alexalbrecht 13 juni 2015 at 11:59

  Ha Frank,

  klopt helemaal , leerpunt, maar remise voor het team was niet meer belangrijk. Overigens kende ik ongeveer de analyse van Magnus Carlsen met het stukoffer op g6, ( P x g6 en L x g6 dus het was niet zo makkelijk te zien allemaal ) Het was moeilijk te zien voor mij dat na bv 20. Dg3 Lb5 nog een verdediging was en dat 20 Px g6, ook niet de beste zet was, ook grootmeesters zijn tijden met deze stelling bezig geweest, achteraf leek te veel kennis mij te blokkeren. Ik heb te veel tijd ( 40 min ) in die stelling gestoken. Het was ook de tweede partij die dag, gelukkig verder redelijk extern gespeeld afgelopen jaar, de energie was wat op, belachelijk inderdaad dat ik Lx f4 mis, terwijl ik niets anders van plan was geweest in de partij.

Leave A Comment